Prie pensininko namų – lyg sąvartyne

Jeigu vyktų labiausiai apšniaukštos miesto namų valdos rinkimai, Žaliakalnio rajone gyvenantis 65 metų Aleksandras Šakys galėtų tikėtis labai aukštos vietos. Savivaldybės tarnautojai tikina negalintys nurodinėti, kaip žmogui elgtis privačioje valdoje.

Kauniečio A.Šakio valdoje sukrauta gausybė sunkiai buityje pritaikomų daiktų.
Kauniečio A.Šakio valdoje sukrauta gausybė sunkiai buityje pritaikomų daiktų.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 7, 2013, 8:37 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:34 PM

Didžiąją laiko dalį Palangoje praleidžiančio A.Šakio kiemo vaizdas geriausiai išryškėja nukritus medžių lapams ir dar nepradėjus snigti. Apie tai praneša dienraštis „Lietuvos rytas“.

Rimvydo gatvėje esančioje valdoje matyti pora automobilių kėbulų, neveikiančių buitinės technikos prietaisų, baldų ir kitokių medienos gaminių.

Kaimynai jau dešimtmetį priversti kasdien regėti tokį vaizdą, o į kovą su šiuo kauniečiu pakilę Gričiupio seniūnijos vadovai kol kas reikšmingais laimėjimais pasigirti negali.

Pažadais jau niekas netiki

Gričiupio seniūnei Jolantai Žakevičienei A.Šakio kiemas – bene didžiausias galvos skausmas. Anksčiau seniūnijos teritorijoje buvo dar dvi smarkiai apleistos valdos, tačiau pasikeitus savininkams reikalai iškart pagerėjo.

Dėl bjauraus vaizdo prie A.Šakio namų seniūnija nuolat gauna kaimynų skundų, todėl mėginama sugėdinti patį šeimininką.

„Siunčiame raginimus geranoriškai susitvarkyti kiemą. Vyriškis žada tai padaryti, tačiau padėtis nesikeičia daugybę metų“, – kalbėjo Gričiupio seniūnė J.Žakevičienė.

Ji pasiryžusi imtis griežtesnių poveikio priemonių, jeigu nebus reaguojama į prašymus. Kita vertus, seniūnė pripažįsta: šiuo atveju daugiau galima pasiekti ne prievarta, o geranoriškais įtikinėjimais, mat Konstitucija gina privačią nuosavybę, ir niekam nevalia jos liesti.

Mėgino pakliūti į Seimą

Pats A.Šakys anksčiau yra sakęs, kad visas kieme sukauptas turtas yra jo atsargos. Mediena esą reikalinga žiemą kūrenti krosnį, o metalo dirbiniai keliauja į supirktuvę.

Tačiau polinkį kaupti šlamštą turbūt reikėtų laikyti jo pomėgiu, o ne vienintele galimybe išgyventi, mat A.Šakys visai nepanašus į skurstantį žmogų. Vyriškis turi tuometinio Kauno politechnikos instituto diplomą, moka anglų ir rusų kalbas, domisi sodininkyste bei šokiais. Tokias žinias A.Šakys pateikė savo anketoje, kai 2008-aisiais siekė Seimo nario mandato partijos „Tvarka ir teisingumas“ gretose. Rinkimai jam susiklostė nesėkmingai.

Kaunietį pažįstantys žmonės tvirtina, kad jis išties yra išsilavinęs ir ramaus būdo žmogus. Kodėl neatsispiria pagundai tempti į namus šlamštą – mįslė.

Nesusikalba su giminaičiais

„Baisiai atrodo“, – atvirai pareiškė pro A.Šakio valdą ėjusi netoliese gyvenanti kaunietė Nijolė Kaupienė. Pasak jos, kiemo vaizdas nesikeičia jau daugybę metų.

Moteriai keista, kad savininkas nenori susitvarkyti itin patrauklioje miesto vietoje esančio sklypo.

Dalis namo priklauso A.Šakio dukterėčiai, kuri pastate įsikūrusi su šeima ir priversta gyventi šiukšlyno apsuptyje. Moteris daugybę kartų prašė vyriškio sutvarkyti kiemą ir netempti naujų daiktų, tačiau šis pareiškė savo valdose galįs daryti, ką nori.

Pastaruoju metu giminaičiai su retai šį savo būstą aplankančiu A.Šakiu beveik nebendrauja.

Sunku pričiupti šeimininką

Danas Bortkevičius

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Skyriaus specialistų veikla labiau susijusi su viešosiomis erdvėmis, o privačiose valdose galimybės kažką keisti yra labai menkos.

Tokiose vietose dažniau turėtų pasidairyti Visuomenės sveikatos centro ar seniūnijos atstovai, mat kiekviena seniūnija turi aplinkos apsaugos specialistą.

Jeigu sukrautos medžiagos skleidžia sveikatai kenkiančius kvapus, teršia gruntą, aptinkama gendančių organinės kilmės produktų, savininkui jau galima taikyti poveikio priemones.

Jeigu sąvartynas būtų pradėtas kaupti už privačios teritorijos ribų, iškart reaguotume ir galėtume bausti tokį žmogų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.