Korumpuotų policininkų medžiotojas: „Net ir su įkalčiais sugauti pareigūnai neprisipažįsta“

Pirmadienį visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Šia proga lrytas.lt kalbino neseniai pradėjusios veikti policijos struktūros atstovą, korumpuotus pareigūnus medžiojančio Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininką Andrejų Rabij.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-12-09 19:30, atnaujinta 2018-02-19 22:00

Anksčiau automobilių vagystes tyręs kriminalistas tikina niekada neėmęs kyšių bei nenutekinęs jokios informacijos.

Vedinas idealizmo bei tikėjimo, jog pavyks kažką pakeisti, A.Rabij atėjo vadovauti Imuniteto skyriui. Tiesa, jį sukurti nebuvo paprasta – ką tik paskirtas viršininkas susidūrė su kuriozu, atsirado vos vienas kitas pareigūnas norintis darbuotis kolegų nuodėmes tiriančiame skyriuje.

Nėra paslaptis, kad Imuniteto skyriaus darbuotojai tampa bene labiausiai nemėgstamais žmonėmis tarp kelių policijos ir patrulių. Šie savais kanalais renka duomenis bei dalijasi informacija apie „imunitetininkų“ naudojamus ne tik tarnybinius, bet ir asmeninius automobilius, stengiasi įsidėmėti šio skyriaus darbuotojų veidus. Kauno apskrities policijos Imuniteto skyriaus vadovas A.Rabij sako žinantis, kad užimdamas šias pareigas atsidūrė padidinto dėmesio centre.

- Kauno apskrityje Imuniteto skyrius pradėjo veikti visai neseniai, o teismus jau pasiekė ne viena korupcija kaltinamų pareigūnų byla. Su kokiais pažeidimais dažniausiai tenka susidurti tiriant ne pačių doriausių pareigūnų veiklą?

- Skyrius pradėjo funkcionuoti šių metų antroje pusėje, o teismui perdavėme 5 bylas. Dažniausiai tenka susidurti su dviejų rūšių nusikaltimais – kyšininkavimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Taip pat esame surinkę informacijos apie vidaus tvarkos pažeidimus policijoje, atlikome nemažai patikrinimų. Informacija dažniausiai pasitvirtindavo, ne vienas pareigūnas sulaukė atsakomybės už drausminius nusižengimus.

Pradėjus veikti Imuniteto padaliniams keliuose patruliuojantys pareigūnai patys padarė tinkamas išvadas - ėmė daugiau fiksuoti kyšių davimo atvejų, kiekvienais metais jų užfiksuojama vis daugiau.

Mūsų skyriaus funkcijos – ne tik korumpuotų policininkų gaudymas. Taip pat saugome pareigūnus nuo neteisėto poveikio, jiems rengiame antikorupcinius mokymus.

- Apie korupciją policijoje žmonės tarpusavyje kalba gana daug. Ar daug sulaukiate kyšininkavimo pakęsti nebegalinčių piliečių skundų?

- Paradoksalu, tačiau žmonės iki šiol bijo ar nenori kreiptis į mus bei Specialiųjų tyrimų tarnybą ir suteikti informaciją apie galimas korupcijos apraiškas. Kita vertus, korupcija – toks reiškinys, kuris naudingas abiem pusėms. Ir kyšį duodančiam, ir jį paimančiam.

Pripažinsiu, tikėjausi ir tebesitikiu sulaukti daugiau informacijos iš pilietiškų žmonių. Deja, vertingų pranešimų sulaukiame labai mažai, dažniausiai žmonės skambina kerštaudami, norėdami pakenkti vienam ar kitam pareigūnui.

Informaciją apie galimas korupcijos apraiškas policijoje renkame savais kanalais. Neretai sulaukiama ir pačių policininkų pagalbos. Su korumpuotų kolegų veikla taikstytis nenorintys patruliai mums yra perdavę nemažai svarbių duomenų, leidusių ne vieną žmogų patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

- Prieš dvi savaites buvo sulaikyti du Kauno Kelių policijos valdybos pareigūnai, kyšius iš už leistiną greitį viršijusių vairuotojų ėmę savo kabinete. Abu pareigūnai mūsų žiniomis policijoje dirbo po 23 metus. Kaip manote, kodėl žmonės rizikuoja savo ateitimi, socialinėmis garantijomis iš vairuotojų reikalaudami duoti smulkius kyšius?

- Remdamasis darbo praktika galiu pasakyti, jog imant kyšius buvo sulaikyti ir po 23 metus, ir po 10 metų dirbantys policininkai. Kyšius ima net ir pensijos sulaukę, tačiau policijoje vis dar dirbantys žmonės. Potencialus pavojus laukia ir jaunų pareigūnų. Jeigu jie ateina dirbti į padalinį, kuriame giliai įsišaknijusios korupcijos apraiškos, toks pareigūnas netrukus „išmoksta“ įvairių gudrybių ir tampa šios sistemos dalimi.

Neretai tenka girdėti nusiskundimus, esą atlyginimai tokie maži, kad pareigūnai tiesiog priversti imti brukamus kyšius. Kvailesnio pasiteisinimo būti negali, juk Lietuvoje nemažai žmonių per mėnesį gaunančių po 1,5–2 tūkstančius litų ir kur kas mažesnius atlyginimus. Bet tai juos verčia prisidurti pragyvenimui darant nusikaltimus?

- Kaip reaguoja jūsų vadovaujamo skyriaus pareigūnų su įkalčiais sulaikyti kyšininkai?

- Kiekvieno žmogaus reakcija būna labai individuali. Tačiau nė vienas Kauno apskrityje sulaikytas pareigūnas iki šiol nėra prisipažinęs kaltu.

Net ir užfiksavus konkrečius kyšininkavimo atvejus, sulaikius su įkalčiais, žmonės nelinkę pripažinti priėję liepto galą.

Dažniausiai atsisakoma duoti bet kokius parodymus, jie nieko neaiškina, vengia atsakyti į klausimus. Šie žmonės nesigaili, savo kaltę kategoriškai neigia, o teisme pateikia įvairiausias gynybines versijas.

- Jūsų skyriaus pareigūnai buvo sulaikę ir teismui perdavę du policijos patrulius, kurie naudodamiesi savo nuosavu alkoholio matuokliu tiesiog reketavo vairuotoją. Ne paslaptis, kad gatvėse patruliuojantys pareigūnai savo aukas medžioja naudodami ne tik nuosavus alkoholio tikrintuvus, bet ir greičio matuoklius. Kaip su tuo kovojate?

- Nuosavų greičio matuoklių kol kas nepavyko rasti. Turime informacijos, kad jie gali būti naudojami, bet, ko gero, šie prietaisai nėra taip paplitę, kaip nuosavi alkoholio matuokliai.

Šiais metais esama užfiksavę du atvejus, kai patruliavę pareigūnai turėjo nuosavus alkoholio tikrintuvus, kurių rodmenys, skirtingai nei policijos naudojamuose prietaisuose, neišlieka vidinėje atmintyje.

Pareigūnai puikiai suvokė, kad daro nusikaltimą. Todėl šiuos prietaisus laikydavo prie savęs, slėpdavo kišenėse, kad galėtų bet kuriuo momentu jais atsikratyti.

Kaip ir anksčiau minėjau, kaltais jie nepripažino. Mums aiškino alkoholio matuoklius įsigiję savo reikmėms, kad ryte vykdami į darbą galėtų pasitikrinti, ar po vakarykščių vaišių yra blaivūs.

- Pripažinote, jog bene daugiausia korupcijos apraiškų pastebimą Kelių policijos ir patrulių rinktinės padaliniuose. Ar skandalinga istorija, kai buvo išformuotas Kauno policijos patrulių rinktinės 6-asis būrys rodo, kad tai buvo vienintelis būdas išardyti korupcinį darinį?

- Tiesiog susidarė tokia situacija, kad šiame patrulių būryje buvo pastebėta išties nemažai korupcijos apraiškų. Įvertinusi užfiksuotus faktus vyriausiojo policijos komisariato vadovybė priėmė sprendimą šį patrulių būrį reorganizuoti.

Darome viską, kad pareigūnams būtų kuo mažiau galimybių užsiimti neteisėta veikla. Į tarnybinius automobilius įdiegus vietos nustatymo įrangą budėtojai bei vadovai gali matyti, kur yra kiekvienas automobilis, ar jis važiuoja, ar stovi. Fiksuojamas švyturėlių įjungimas, durelių atidarymas.

Žinau, kad ši naujovė patinka ne visiems, todėl pasitaiko atvejų, kai vietos nustatymo sistemą bandoma apgauti. Tačiau kai iš kompiuterio ekrano „dingsta“ patrulių ekipažas iš karto reaguojama, siunčiamos pajėgos aiškintis, kas nutiko. Kita vertus, nuo šiol į patruliavimą neišleidžiamas nė vienas automobilis, kurio vietos nustatymo sistema sugedusi.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininkas A.Rabij laukia pranešimų apie korupciją policijoje.

Skambinti galima anoniminiu pasitikėjimo telefonu Kaune 8-37-306180 arba rašyti šiuo elektroninio pašto adresu: kaunovpk.is@policija.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.