Šiukšlių deginimo versle – apgavystės dvokas

O kur moterys? „Jos namie rūpinasi vaikais. Juk šalta“, - Vilniaus centre, į piketą prieš „Fortum“ atliekų deginimo gamyklos statybą susirinkę vyrai skubėjo išvynioti plakatus. Išties – žvarboka, bet dar labiau nei įprastas žiemos šaltis Elektrėnų ir Trakų Vokės gyventojų ramybę žnaibo bendrovės užmačia kone po langais pastatyti gerokai galingesnę nei planuota gamyklą.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 9, 2013, 10:43 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:15 PM

Anksčiau gyventojai piketuoti nežadėjo. Kas nutiko? „Mus neramina „Fortum“ planai. Juk gamyklos idėja buvo – tvarkyti regiono atliekas. O dabar „Fortum“ nutarė statyti daug galingesnę gamyklą. Ji piktnaudžiauja gyventojų pasitikėjimu“, - sako iniciatyvinės grupės „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ vadovas Danas Dambrauskas.

Į piketą suvažiavę vyrai vienas per kitą kalbėjo apie tai, kad prieš metus ar kelius jie specialiai išsikėlė iš Vilniaus į užmiestį, kad jų mažamečiai vaikai galėtų augti sostinės smogo neteršiamoje aplinkoje. O štai dabar gavo tokį verslininkų niuksą, kuris verčia mesti darbus ir baksnoti net į sveikatos valdininkų sąžinę.

„Visi suprantam, kad atliekų deginimas yra socialinė būtinybė, nes šiukšlių sąvartynai – ne išeitis. Tačiau žmonės jaučiasi apgauti, ir dabar apskritai nebenori jokios šiukšlių deginimo gamyklos, kokio galingumo ji bebūtų“, - kalbėjo D.Dambrauskas.

Jo teigimu, neseniai Elektrėnų gyventojai, turėdami pašonėje Kazokiškių sąvartyną, patys pradėjo vieni kitus įtikinėti, kad deginti savo regiono šiukšles – būtina.

Tačiau verslininkų slapta užmačia išperėti dvigubai didesnę gamyklą, nei apskritai visame Vilniaus regione jų sukaupiama, juos apstulbino.

Užsimojo per plačiai

„Klaipėdoje gamykla taip pat pastatyta daug galingesnė, nei reikia. Iš kur gaus tuomet verslininkai gaus šiukšlių? Kyla įtarimų, o ir „Fortum“ to nė neneigia, kad greičiausiai atliekos bus importuojamos“, - sakė D.Dambrauskas.

Dar viena apgavystė išlindo iš maišo, kai „Fortum“ užgesino savo kalbas apie biokuro deginimą.

 „Per susitikimą žmonės buvo įtikinėjami, kad atliekas deginti – jiems naudinga, nes jie gaus pigios šilumos. Ir kad bus deginamas biokuras. Bet Klaipėdoje taip pat buvo žadama deginti biokurą. Bet ten jau dabar prašoma leidimo didinti atliekų kiekį ir apie jokį biokurą nebekalbama. Vilniaus regionas nebus išimtis“, - sakė D. Dambrauskas.

Siutina apgavystė

„Mums siutina tai, kad verslininkai rengiasi šiukšles atsigabenti iš užsienio. Tegu degina, bet tik savas“, -- sakė Kęstutis Kirejevas. - Turiu keturis mažamečius vaikus, nuo trijų iki devynerių metų. Ir už kilometro nuo mano namų „Fortum“ rengiasi statyti didžiulę gamyklą.

Iš sostinės, Kalvarijų gatvės, į užmiestį išsikėlėme ne tam, kad kvėpuotume dar labiau užterštu oru.

Dirbu Vilniuje, kasdien sukariu kelią iš užmiesčio iki sostinės, kad tik vaikams būtų geriau. O dabar kone atsitiktinai sužinojome, kokį „pokštą“ mums rengiasi iškrėsti verslininkai“. 

„Gyvenu Elektrėnuose, - sako aštuoniolikmetis Mykolas. - Nenorime mes ten šiukšlyno. Todėl sutikome, kad šiukšlės būtų deginamos. Bet dabar esame apkvailinti“.     Bališkes, esančias Panerių seniūnijoje, nuo planuojamos statyti gamyklos skiria maždaug kilometras.

"Man pikta, kad Suomijos kapitalo bendrovė taip neskaidriai elgiasi. Ji mėto pėdas, pasakojama apie tai, kad yra svarstomos dvi statybvietės alternatyvos, viena – Kuro gatvėje, kita - Sandėlių gatvėje. Pastaroji ir yra kone greta mūsų gyvenvietės“, -- sako Arūnas Juodis. 

Gyventojai jau sugaudė žinias, kad sklypą sandėlių gatvėje esą gamyklos statytojai jau įsigijo. Kad tam tikri geologiniai tyrimai – jau atlikti. 

„Faktas, kad jokia alternatyva realiai neegzistuoja, o pasitarimas su visuomene tėra akių dūmimas. Į mūsų klausimus, kokio galingumo bus gamykla, niekas atvirai nepasako. Juk nuo galingumo priklauso ir šiukšles atgabenančių mašinų srautas, ir pats jų poreikis“, -- kalbėjo A.Juodis.

Turi kuotis patys

Šiuo metu Lietuvoje laikomasi nuostatos, kad kiekvienas Lietuvos regionas pats susitvarko šiukšles.

Tačiau ir Elektrėnų, ir Trakų Volės gyventojai nuogąstauja, kad investavę į galingą gamyklą verslininkai jos nelaikys pustuštės, - „įdarbins“ pajėgumus , atsigabendami šiukšlių ne tik iš kitų Lietuvos regionų, bet ir iš užsienio. 

„Mano šeimoje auga poros metų vaikas. Prieš metus išsikėlėme iš Vilniaus į užmiestį. Ir štai, pataikėme... Mums statytojai aiškina, kad gyvensime geriau, nes bus pigi šiluma. Mums jos nereikia – šildomės patys. O ir verslininkų žodžiais sunku patikėti. Juk klaipėdiečiams, kurių šiukšles degina "Fortum", jau gresia didesni mokesčiai už šiukšlių surinkimą. Tad vieni sumoka už tai, kad kiti pigiau šildytųsi“, - svarstė A.Juodis. 

Valdžia sukruto 

Piketuotojų argumentus išklausęs Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis patikino, kad, liberalizavus verslą, priimami tokie sprendimai, kad vėliau tenka sukti galvą, kaip tą košę išsrėbti, -- ko griebtis, kad Lietuva netaptų svetimų šiukšlių deginimo šalimi. 

„Žmonių sveikata juk – visuotinė vertybė. Ja privalo rūpintis visos ministerijos, ir visi Lietuvos verslo subjektai. Kiekviena nauja veikla turi būti vertinama atsižvelgiant ne tik į tai, kokią jį įtaką darys aplinkai. Bet ir į tai, kokį poveikį ji turės visuomenės sveikatai“, - aiškino V.Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.