Advento popietė Bergeno lietuvių bendruomenėje

Kaip mes suprantame Adventą? Kiek jo yra mūsų širdyse? Kokie adventiniai papročiai, tradicijos? Kaip paruošime širdeles belaukdami kūdikėlio Jėzaus gimimo? Ar mokame įsiklausyti į tylą, susikaupimą?

Bergeno lietuviai pasitiko Adventą.<br>S.Alesiaus nuotr.
Bergeno lietuviai pasitiko Adventą.<br>S.Alesiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zita Beliakienė

Dec 11, 2013, 9:46 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:28 PM

Gruodžio pirmą dieną po šv. mišių į St.Paul mokyklos salę rinkosi Norvegijos Bergeno lietuvių bendruomenės lituanistinės mokyklos „Abėcėlė“ vaikai ir jų tėveliai. Popietėje „Prie gerumo, meilės ir susikaupimo žvaigždės“ dalyvavo Bergeno kunigas Oskaras Petras Volskis. Mokytojo Gintaro Sivilevičiaus šeimyninio trio atliekama daina nuteikė visus susikaupimui: „Bus jauku, jei Adventas skleis ramybę, šilumą, jei atjausim kito skausmą gerumu, jei Advento laiką leisim laukimu, kad užgimtų kūdikėlis širdyje“.

Kunigas Oskaras kalbėjo apie Advento svarbą, per kurį turime išmokti ramybės, tylos. Kaip paruošti širdis, kad jos būtų švarios, be blogio. Pirmos klasės mokiniai pristatė simbolius, bylojančius apie Jėzaus gimimą.Kunigas kalbėjo apie žvakių reikšmę. Žvakių pristatymo ir uždegimo procesą lydėjo mokinių giedama giesmė „Dek, liepsnele“.

Salėje tyla. Visi klausėsi „Tyli žvakių kalba“. „Kalbėjosi“ Ramybė, Meilė, Tikėjimas, Viltis. Viltis - kiekvieno iš mūsų širdyje, galinti vėl uždegti Tikėjimą , Ramybę ir Meilę...

Vyresnių klasių mokiniai pasakojo apie papročius, tradicijas. Užminė mįsles, kalbėjo apie senuosius orų spėjimus. Darželio grupių ir pirmos klasės mokiniai dainavo Advento-Kalėdų dainas, ratavo ratelį. Mokytoja Zita papasakojo apie žodžių „leliumoj“, „lilima“, „kalėda“ reikšmę.

Kada baigiasi Adventas? Kokie Kūčių patiekalai ir ką jie simbolizuoja? Ką primena šienas po staltiese? Ką reiškia kalėdaičiai? Kada sėsime prie šventiško stalo?

Apie visa tai pasakojo kunigas Oskaras. Mokiniai galėjo susipažinti su 12 patiekalų.

Mokytoja Nerija skaitė kunigo K.Černio tremtyje parašytus prisiminimus „Kūčių vakaras Olchone“. Ne visi galėjo dalintis Kūčių vakariene su brangiais, artimais žmonėmis. Prisiminimai jam teikė jėgų būnant tremtyje“, - kalbėjo mokytoja. Laukiame Kalėdų – Jėzaus gimimo. Turime paruošti širdį. Kaip? – mokinių klausė BLB pirmininkė Edita Jakubkienė.

Atsisakyti nesutarimų, pykčio, apkalbinėjimų, blogų darbų.Visa tai, kas daro mus negražiais. Iš anksto ant popieriaus lapelių surašytas ,,nedorybes‘‘ sunaikino liepsna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.