Kaimynai buriasi į grupes

Mieste bus įkurta 178-oji saugios kaimynystės grupė – policijos pareigūnai sukirs rankomis su Lampėdžių gyventojais. Kokios naudos sulaukia žmonės, nusprendę glaudžiau bendradarbiauti su teisėsauga?

Saugios kaimynystės grupės pasirašo bendradarbiavimo susitarimus su policija ir vietos seniūnijomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saugios kaimynystės grupės pasirašo bendradarbiavimo susitarimus su policija ir vietos seniūnijomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Dec 15, 2013, 3:40 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:55 PM

„Saugios kaimynystės grupę dažniausiai sudaro vieno daugiabučio gyventojai. Dabar į grupę susibūrė visa Lampėdžių bendruomenė“, – džiaugėsi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis.

Svarbus gyvenvietei renginys įvyks gruodžio 16-ąją. Bus atidengtas apie saugią kaimynystę informuojantis stendas, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

„Mūsų gyventojai – aktyvūs, nelinkę užsimerkti prieš nusikaltimus. Susibūrus į grupę, problemos bus sprendžiamos dar veiksmingiau“, – tvirtino Lampėdžių bendruomenės centro iždininkė Liucija Šurnienė.

Saugios kaimynystės grupės pasirašo bendradarbiavimo susitarimus su policija ir vietos seniūnijomis.

Grupių atstovai nuolat palaiko ryšį su savo apylinkės inspektoriumi, o šis, pasitelkęs nepilnamečių inspektorius ar kitus savo kolegas, nedelsdamas reaguoja į įvairius pažeidimus, pareigūnai rengia reidus.

Policininkai maždaug kartą per du mėnesius susitinka su kiekvienos grupės nariais, išklauso jų problemų, pataria, kaip apsisaugoti nuo vagių, kaip kovoti su triukšmadariais, chuliganais.

Todėl problemos iš vietos pajuda daug greičiau, nei tada, kai pareigūnai su gyventojais bendrauja kabinetiniu principu. Betarpiškai bendraudami su gyventojais, teisėsaugininkai sužino daugiau informacijos, kuri suteikia jiems galimybę išspręsti senas bėdas, sutramdyti pažeidėjus.

Jei nebūtų gyventojų ir pareigūnų susirinkimų, nemažai kauniečių iš viso nedrįstų kalbėti apie negeroves.

„Štai V.Krėvės prospekte įsikūrusi saugios kaimynystės grupė pranešė policijai apie nuolat triukšmaujančius nuomininkus. Iškart buvo iškviestas šio būsto savininkas. Problema greitai buvo išspręsta, nuomininkai nurimo“, – pasakojo T.Stauskis.

Vertingi policininkų patarimai taip pat padeda žmonėms netapti nusikaltimų aukomis.

Grupių atstovai patys pasikeisdami budi prie savo namų, atkreipdami dėmesį į įtartinus prašalaičius.

Stendai informuos ir drausmins

Daugiausia saugios kaimynystės grupių yra Žaliakalnio policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje – 92.

Likusių keturių komisariatų teritorijose tokių grupių yra gerokai mažiau: Dainavos komisariate – 33, Santakos – 32, Centro – 20, Panemunės – 10.

2014 metų pradžioje mieste bus iškabinta 10 stendų su užrašu: „Teritorija stebima. Saugia aplinka rūpinasi saugios kaimynystės grupė ir Kauno policija. Nebūk abejingas, pranešk apie daromą pažeidimą“.

Šiuo metu tokia iškaba yra Amaliuose, Chemijos ir Guobų gatvių sankirtoje, antra bus atidengta Lampėdžiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.