Pažadai bliūkšta: neaišku, kada valdžia kompensuos sumažintas pensijas

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pažadai jau kitų metų pradžioje pradėti per krizę sumažintų pensijų kompensavimą bliūkšta. Valdančiųjų partijų lyderiai pirmadienį nerado sprendimo dėl pensijų kompensavimo artimiausiu metu. Prieš tokius populistinius planus stojo socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius. 

Valdžia žada, kad per krizę sumažintos pensijos bus pradėta grąžinti jau kitais metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdžia žada, kad per krizę sumažintos pensijos bus pradėta grąžinti jau kitais metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-12-16 12:55, atnaujinta 2018-02-19 19:37

Valdančiųjų partijų lyderiams pirmadienį pavyko tik sudaryti darbo grupę, kuri parengs pensijų kompensavimo mechanizmą per kelis artimiausius mėnesius. Daugiau aiškumo žadama tik po pirmojo ketvirčio, kai bus matyti, kaip pildomas šalies biudžetas. 

Premjeras A.Butkevičius dar kartą pakartojo, kad greitai grąžinti sumažintas pensijas pavyktų tik sparčiai augant ekonomikai. Jis ragino nepolitikuoti ir nespekuliuoti šia tema, kol pensijų grąžinimui nėra pinigų. 

„Šiandien aš paprašiau abiejų ministrų (finansų ir socialinės apsaugos. – Red.), kad nebūtų jokių politikavimų, o būtų vadovaujamasi ekonomine ir finansine logika. Konkrečiai, kad būtų aiškiai pasakyta – iš kokių finansavimo šaltinių (galimi vidiniai rezervai panaudoti), po to iš ekonominio prieaugio (tikimės, kad užimtumas gerės Lietuvoje, vidutinis darbo užmokestis augs ir įplaukos tiek į „Sodros“ biudžetą, tiek į valstybės biudžetą didės). Visa tai įvertinus mes labai aiškiai pasakysime visuomenei, kad ši Vyriausybė ir Seimo dauguma įsipareigoja pensijas kompensuoti“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jis nenorėjo pasakyti, kada žmonės sulauks pirmųjų pinigų.

„Jūs neprovokuokite – bus aiškus mechanizmas įvertinus mūsų šalies finansines galimybes“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

A.Butkevičius sako, kad šiuo metu šaliai svarbiausia užtikrinti ūkio augimą, įplaukų į biudžetą didėjimą, o ne galvoti apie vienadienius politinius sprendimus, kurie ilgalaikiame procese gali padaryti žalos.

Tuo tarpu Seimo vadovė ir Darbo partijos pirmininkė L.Graužinienė pirmadienį pripažino, kad dar dviejų pagrindinių valdžios partijų diskutuojant apie pensijų kompensavimą yra nesutarimų.

„Tenka pasakyti ir apgailestauti, kad socialdemokratai dar neturi aiškaus plano, finansų ministras konkrečiai, kaip ir kokiomis datomis vyks kompensavimas. Mes liekame prie savo pozicijos, kad pensijų kompensavimas turi būti pradėtas kuo anksčiau“, – sakė Seimo vadovė.

Ji pripažino, kad Darbo partijos deleguota socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė čia ne viską lemia. Esą daug kas priklauso nuo finansų ministro Rimanto Šadžiaus. Darbo partija siūlo pensijas pradėti grąžinti pigiau persiskolinant anksčiau paimtus kreditus.

L.Graužinienė nesako, kiek pinigų reikia pradėti kompensuoti pensijas. Ji siūlo pradėti nuo pačių mažiausių sumų, pagal tai, kiek valstybė turi pinigų. Tuo tarpu finansų ministras, kaip teigiama, nori pensijų kompensavimą pradėti tik sutarus dėl visų tam reikalingų išlaidų, sudėliojus aiškų grafiką.

L.Graužinienė mano, kad pensijas būtų galima pradėti grąžinti jau po pirmojo mėnesio – įvertinus, kokios bus biudžeto įplaukos sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.