Apdovanoti metų panevėžiečiai, vienas jų išvežtas į ligoninę

Panevėžio miesto dailės galerijoje ketvirtadienio vakarą buvo iškilmingai pagerbti 2013 metų panevėžiečiai. Gražią šventę apkartino sušlubavusi vieno iš nominantų, Juozo Miltinio dramos teatro aktoriaus Algirdo Paulavičiaus sveikata. Iškart po oficialios renginio dalies jis buvo išvežtas į ligoninę.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 19, 2013, 9:21 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:16 PM

Į Panevėžio miesto savivaldybės raginimą siūlyti labiausiai nusipelniusius panevėžiečius gyventojai reagavo aktyviai – buvo pasiūlyti 28 nominantai. Iš jų neseniai Panevėžio mero Vitalijaus Satkevičiaus vadovaujama komisija išrinko penkis, jos nuomone, labiausiai 2013-ais metais garsinusius miestą asmenis. Kiekvienam jų buvo skirta 1 tūkst. litų premija ir panevėžiečio skulptoriaus Juozo Lebednyko sukurta statulėlė

Iškilmingo renginio Panevėžio dailės galerijoje metu pirmoji statulėlė buvo įteikta „Žemynos“ progimnazijos plaukimo trenerei Inai Šimeliūnaitei-Paipelienei. Ilgametė trenerė įvertinta už darbą su šių metų jaunimo ir suaugusiųjų plaukimo rinktinėmis, plaukiko Dano Rapšio (2013 m. Europos jaunių čempionas, pasaulio jaunimo čempionato prizininkas, šalies rekordininkas) bei kitų perspektyvių plaukikų parengimą.

Trenerė I.Šimeliūnaitė-Paipelienė Panevėžio plaukikus ugdo nuo 1987 m., nuo 1993 metų dirba ,,Žemynos“ progimnazijoje plaukimo kūno kultūros mokytoja. Ir žinią apie tai, kad ji išrinkta viena iš 2103 metų panevėžiečių, trenerė išgirdo būdama Europos plaukimo čempionate Danijoje, kur jos auklėtinis D.Rapšys du kartus pagerino Lietuvos plaukimo rekordus.

Antrasis atsiimti apdovanojimo buvo pakviestas J.Miltinio dramos teatro aktorius Algirdas Paulavičius. Spalį 70 metų jubiliejų paminėjęs žinomas aktorius įvertintas už indėlį į Panevėžio teatro meno kultūrą, visos Lietuvos teatro simboliais tapusius vaidmenis bei miesto garsinimą. Pasak teatro kolektyvo, aktorius itin mėgstamas kolegų, eruditas, visada malonus, mandagus ir linksmas žmogus.

Po šiemet atliktos širdies operacijos sveikstantis aktorius, nors atsiimti apdovanojimo ir atėjo pasiramsčiuodamas lazdele, sakydamas padėkos kalbą sugebėjo pajuokauti. „Kalbasi du vyrai. Vienas klausia: „Kur tu gimei?“. „Panevėžyje“, – atsako kitas. „O aš tai gimdymo namuose“,– atsakė kitas“, – pradėjo savo kalbą A.Paulavičius. Patikslinęs, kad jis pats tikrai ne Panevėžyje gimęs, aktorius iškart pridūrė, kad čia gyvena nuo 1965-ųjų, todėl šis miestas jam tapo savas ir brangus.

A.Paulavičius 1966 m. baigė J.Miltinio vadovaujamą dramos teatro studiją ir pradėjo dirbti Panevėžio dramos teatre aktoriumi. Teatre atliko daugiau kaip 80 vaidmenų, kine – beveik 30, taip pat dirbo TV ir radijuje.

„Turbūt ne tokie jau mes blogi“, – atsiimdamas 2013 metų panevėžiečio statulėlę pajuokavo trečiasis nominantas – Panevėžio statybos tresto generalinis direktorius Dalius Gesevičius, pažadėjęs daryti viską, kad Panevėžys ir toliau liktų pramonės miestu.

Savivaldybės komisija nutarė jį įvertinti už pastatytus reprezentacinius ir infrastruktūros objektus, gyvenamųjų namų bei socialinių pastatų rekonstrukcijos projektus ir kt. D.Gesevičiaus vadovaujamas Panevėžio statybos trestas pastatė „Cido“ areną, Panevėžio termofikacinę elektrinę, mokslo ir technologijų parką, „Durapart“ gamyklą, modernizavo ir išplėtė Panevėžio nuotekų valymo įrengimus, įrengė pirmąjį Lietuvoje modernų vairuotojų mokymo centrą, autodromą, išplėtė AB „Amilina“ ir UAB „Schmitz Cargobull Baltic“ gamybinius pastatus. Ketvirtoji statulėlė buvo įteikta Panevėžio ligoninės gydytojui, traumatologui ortopedui Vytautui Šivickui. Nuo 1994 metų Panevėžio ligoninėje dirbantis gydytojas apibūdinamas kaip patyręs, pareigingas, principingas, iniciatyvus, kruopštus, darbštus, sąžiningas, reiklus sau ir kitiems. Jo pacientai jau ne vienerius metus siūlė V.Šivickui suteikti Metų panevėžiečio vardą.

Atsiimdamas apdovanojimą, V.Šivickas šį vakarą pavadino atgaiva. „O tai visi skuba, lekia, traumuojasi“, – nuo savo darbo realybės nenutolo gydytojas traumatologas. Jis net savo kalbą baigė palinkėdamas gražių Šv.Kalėdų ir kuo mažiau traumų.

Penktuoju Panevėžio miesto savivaldybės atstovų išrinktu 2013 metų panevėžiečiu tapo 21 metų Simas Juodviršis, kylanti autosporto žvaigždė. Jis – pirmas lietuvis, tapęs Europos kartingo čempionu KZ2 klasėje, o pasaulio „Rotax Max Challenge Grand Finals“ varžybose - DD2 klasės nugalėtoju.

„Jaučiu pareigą, kad tarp garbių apdovanotųjų atsirastų perspektyvus jaunuolis, kuris visuomet išdidžiai pareiškia: „Aš panevėžietis!“. Simą pastebėjo Lietuvos bei pasaulio autosporto žurnalistai ir jau trečius metus už stulbinančias pergales skelbia jį „Metų vairu“. Šiemet Simas tapo pasaulio kartingo čempionu ir ruošia roges dar garsesnėms lenktynėms. Simas įkvepia jaunąją kartą, taip pat ir mane, siekti iš pažiūros neįmanomų dalykų“, – rašė savivaldybei S.Juodviršio kandidatūrą pasiūlęs panevėžietis.

Nors oficialiai buvo skelbta, kad išrinkti penki 2013-ųjų metų panevėžiečiai, renginio vedėjas, iš Panevėžio kilęs aktorius Gintaras Mikalauskas pateikė staigmeną, pakviesdamas pasirodyti dar dvi šiemet pasižymėjusias panevėžietes.

Panevėžio dienraštis „Sekundė“ nusprendė pagerbti dvi tarp miestiečių siūlytų nominantų papuolusias, tačiau savivaldybės komisijos neįvertintas moteris – degalinės „Statoil Parkas“ darbuotojas Danguolę Kundelienę ir Giedrę Pilkauskienę. Redakcija jas nusprendė pagerbti už drąsą.

Lapkričio 11 dieną dirbdamos Parko gatvėje esančioje degalinėje, šios moterys pastebėjo, kaip pilną dujų baką užsipylusiam automobilio „Ford Mondeo“ vairuotojui pradėjus važiuoti, iš po variklio dangčio plykstelėjo liepsnos.

Kol pasimetęs „Ford“ vairuotojas nebežinojo, kaip elgtis, abi moterys čiupo gesintuvus ir puolė kovoti su ugnimi. „Gesinome maždaug 5 minutes, kol atvyko septyni ugniagesiai“, – prisiminė neįprastą įvykį D.Kundelienė. Vėliau specialistai aiškino, kad automobilis galėjo bet kada sprogti, o moterys jo gesinti puolė be jokių apsaugos priemonių – net nesusimąstydamos, kaip rizikuoja.

Už tai, kad išgelbėjo daugiabučių apsuptą degalinę ir visą mikrorajoną nuo katastrofos, D.Kundelienė ir G.Pilkauskienė buvo apdovanotos dienraščio prenumerata, prekybos ir pramogų centro „Babilonas“ dovanų čekiais.

Iškart po to, kai visi 2013-ųjų metų panevėžiečiai papozavo bendrai nuotraukai, blogai pasijuto aktorius Algirdas Paulavičius. Vyriškis, lydimas artimųjų ir renginyje dalyvavusių gydytojų, buvo išvežtas į ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.