Šmeižto byla nustebino politinius varžovus

Teismo sprendimas byloje dėl šmeižto pradžiugino premjerą Algirdą Butkevičių, tačiau nuvylė Seimo vicepirmininkę konservatorę Ireną Degutienę. Politikės sutuoktiniui medikui Gediminui Degučiui teks viešai atsiprašyti socialdemokratų lyderio.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Dec 20, 2013, 6:52 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:14 PM

Vilniaus apygardos teismas vakar nusprendė palikti galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo G.Degutis buvo pripažintas viešai pažeminęs A.Butkevičiaus garbę ir orumą, rašo „Lietuvos rytas".

Konservatorės sutuoktinis privalės paskelbti paneigimą ir atlyginti neturtinę žalą, kuri įvertinta simboliniu vienu litu. Be to, garsiam medikui teks padengti daugiau kaip metus trukusio bylinėjimosi išlaidas.

Nei A.Butkevičius, nei G.Degutis teismo posėdyje nepasirodė – byla buvo išspręsta nežodine tvarka. Tačiau jos baigtis nustebino ir A.Butkevičių, ir jo politinę varžovę I.Degutienę.

Bylą jau buvo pamiršęs

G.Degutį dėl šmeižto teismui apskundęs premjeras vakar tikino, kad šią bylą jau buvo pamiršęs ir tik prieš kelias dienas sužinojęs apie vis dar vykstantį teismo procesą: „Tai man buvo staigmena.“

Santūriai įvertinęs pergalę teisme premjeras sakė, jog būtų geriau, kad politikams ar kitiems žmonėms nereikėtų bylinėtis dėl tokių dalykų.

Suabejojo teisingumu

Bet teismo sprendimas apkartino šventinę Degučių šeimos nuotaiką.

„Dar kartą įsitikinau, kad Lietuvoje dėl teisingumo yra problemų. Šis teismo sprendimas patvirtino, kad mūsų šalyje pilietis neturi teisės pareikšti nuomonės apie politikus“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo I.Degutienė.

Konservatorė apgailestavo, kad vis dar įmanoma tokia situacija, kad gindamas savo šeimos garbę nuo išgalvotų įtarimų, nuskambėjusių iš A.Butkevičiaus lūpų, G.Degutis pats tapo šmeižiku.

„Negaliu kalbėti už vyrą ir komentuoti, kaip jis jaučiasi. Tenka tik apgailestauti dėl tokio dalinio teisingumo. Nors visi kalbame apie žodžio laisvę, su tuo susidūręs įsitikini, kad nieko panašaus pas mus nėra. Nes vieni gali šmeižti, niekinti, o gintis nuo šmeižto nėra galimybių“, – dėstė Seimo vicepirmininkė.

Politiką pavadino šmeižiku

I.Degutienės vyras prieš teismą stojo, kai pernai pavasarį atvirai išrėžė viską, ką galvoja apie socialdemokratų lyderį.

G.Degutis vienam interneto portalui tada pareiškė, kad, jo akimis žiūrint, A.Butkevičius yra ne vyras ir ne politikas: „Socialdemokratų partija, turėdama tokį pirmininką, sužlugs. Šis žmogus neturi nei moralės, nei sąžinės. Bet ir gabumų neturi būti ir vedliu.“

Bet teismas nusprendė, kad medikui teks paneigti tik šiuos apie A.Butkevičių ištartus žodžius: „Sau ir savo partijai susikurs autoritetą šmeiždamas kitus.“ Anot teismo, būdamas išsilavinęs žmogus G.Degutis turėjo suprasti, kad skleidžia ne nuomonę.

Politikės sūnui – įtarimai

G.Degutis viešai išsiliejo po to, kai jo sūnui Gediminui buvo mesti įtarimai, esą jo vadovaujama bendrovė „Novotersa“ sugebėjo išgelbėti bankrutavusiame „Snoro“ banke laikytas pinigines lėšas.

Tokių įtarimų pažėrė A.Butkevičius. Politikas viešai paskleidė informaciją, esą ši bendrovė jau po banko bankroto bylos iškėlimo turėtu indėliu, didesniu kaip 600 tūkst. litų, padengė paskolą.

Verslininkas tai neigė ir net ketino bylinėtis su A.Butkevičiumi.

G.Degutis jaunesnysis teismui buvo pateikęs ieškinį reikalaudamas, kad už paskleistas tikrovės neatitinkančias žinias iš socialdemokratų lyderio būtų priteista 40 tūkst. litų.

Tiesa, praėjusią vasarą ieškinį politikės sūnus atsiėmė. G.Degutis aiškino, kad teismo procesas jam kainuoja per daug laiko ir lėšų.

Tyrimą dėl bankrutavusiame banke vykusių piniginių lėšų judėjimo yra pradėjusi ir Generalinė prokuratūra. Prokurorai jo dar nėra baigę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.