Kaunas - jau ne tamsi provincija

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Dec 21, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:53 PM

Visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai iš polietileninių maišelių numegztais baltais nėriniais pasipuošusios eglės nuotrauką panaudojo kalėdiniuose atvirukuose.

Puiki idėja populiarinti Kauną! Ją ne kartą teko girdėti prekybos centruose iš kalėdinius atvirukus perkančių kauniečių.

Viena garbi ponia savo įsitikinimą, kad Kaunas jau kelintus metus praranda unikalią galimybę reklamuotis populiarindamas išskirtinę Kalėdų eglę, bandė dėstyti net jaunai pardavėjai: esą kodėl prekybininkai nepareikalauja atvirukų su būtent šiuo šventiniu miesto simboliu.

Kalėdiniams sveikinimams, ko gero, tiktų ir purpurine šviesa, simbolizuojančia Kristaus gimimą ir Raudondvario dvaro atgimimą, nušviestas šio dvaro vaizdas. XVI amžių menantys pastatai ir šalia jų esantis parkas, papuošti žibintais, elnių ir stirnų dekoracijomis, viduramžius primenančiais sietynais, pamalonintų kiekvieno akį.

Ankstesniais metais daugiausia dėmesio Kauno viešųjų erdvių puošybai skirdavo šalia pagrindinės miesto eglės įsikūrę senamiesčio verslininkai. Mat jiems pagalbos ranką ištiesdavo čia gyvenantys ir dirbantys menininkai.

Tačiau šiemet dar lapkričio pabaigoje šviečiančiomis girliandomis pasipuošė ir Laisvės alėja. Originaliai apšviestas Soboras (Įgulos bažnyčia), Muzikinis teatras, savivaldybės pastatas, kai kurios kavinės ir parduotuvės įsiliejo į bendrą šviesos efektų kompoziciją.

Pirmą kartą melsvomis elektrinėmis švieselėmis suspindo rekonstruotos Parodos gatvės žibintų stulpai, šviečia miesto tiltų atramos. Kalėdinę nuotaiką šviesos žaismu spinduliuoja visas Savanorių prospektas. Nors stoties rajonas nėra patraukliausia miesto vieta, šventiškai apšviestas ir papuoštas Geležinkelio stoties pastatas maloniai nuteiks kiekvieną į Kauną atvykstantį svečią.

Šviečiančiomis girliandomis pasipuošė ir miesto autobusai, todėl vakarais jie išsiskiria iš bendro transporto srauto ir tarsi kviečia kauniečius iš nuosavų automobilių persėsti į autobusus.

O štai Kauno troleibusuose nuo praėjusio savaitgalio skamba choro „Cantate Domino“ atliekamos Kalėdų giesmės. Šventiniu laikotarpiu viešuoju transportu besinaudojantys miestiečiai galės klausytis choro atliekamų giesmių įrašų, kurie pasigirsta troleibusui sustojus vienoje iš 23 atsitiktinai pasirinktų stotelių.

Nors miesto pakraščiai įprastai linkę mažiau dėmesio skirti šventinei puošybai, Taikos prospekto gale prie įmonės „Aurika“ kasmet daug vaikų ir šiaip praeivių suvilioja vis naujos šventinės skulptūros. Čia buvo apsigyvenusi pingvinų kolonija, senių besmegenių armija, o šiemet ragais linguoja elniai. Išradingumo nestokoja ir netoliese esančio Urmo miestelio puošėjai - pagrindinę eglę jie sukūrė iš džiuto maišuose, matyt, paslėptų dovanų.

Nuo menininkų neatsilieka ir patys kauniečiai - gražina ne tik namus, bet ir gatves, vitrinas, kiemuose augančius medžius. Kaunas tapo šviesesnis ne tik vakarais, bet ir apniukusiomis gruodžio dienomis - languose ir balkonuose žybsi tūkstančiai spalvotų ugnelių, bent trumpam stabtelėti verčia originalios dekoracijos.

Šią savaitę Šilainiuose ir Draugystės parke dvi egles įžiebė ir renginius miestiečiams padovanojo „Šilainių būstas“ ir „Kauno centro būstas“. Daugiabučius prižiūrinti bendrovė „Mano būstas“ taip pat pakvietė gyventojus dalyvauti konkurse „Gražiausias kalėdinis balkonas arba langas“.

Varžomasi ir Kauno technologijos universitete - renkamas gražiausiai ir išradingiausiai papuoštas studentų bendrabutis. Šioje aukštojoje mokykloje studijuojantis jaunimas, galima sakyti, tiesiog iš kailio neriasi, kad bendrabučiai išsiskirtų iš kitų miesto pastatų.

Štai penkiaaukščio Vydūno alėjoje visi balkonai pasipuošė spalvotomis ugnelėmis šviečiančiomis eglutėmis, o dvylikaaukštis bendrabutis Gričiupio gatvėje vilioja užrašais languose, skelbiančiais, kad studentams trūksta dušo, ir iš vadinamųjų bambalių pagaminta eglute.

Kalėdinis Kaunas šiemet kaip niekada šviesus ir galima tikėtis, jog prieš pat Kalėdas bus dar jaukesnis, nes savaitės pradžioje prasidėjo miesto savivaldybės skelbiama šventinė akcija „Puošiam!“. Ji vyks iki gruodžio 31-osios.

Akcijos laureatus išrinks patys kauniečiai, savo balsus atiduodami socialiniame tinkle „Facebook“. Gražiausiai pasipuošusių įmonių, įstaigų ir mokyklų laukia staigmenos.

Tad tie, kas iš inercijos ar aršios nemeilės Kaunui šiemet vėl norėtų šaukti, kad laikinąja sostine tebevadinamas miestas yra tamsi provincija, turėtų likti it musę kandę.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?