Popiežius perspėja dėl vidutinybės kulto ir paskalų Vatikane

Popiežius Pranciškus

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-12-21 19:21, atnaujinta 2018-02-19 17:47

Pranciškus šias pastabas išsakė artėjančių Kalėdų proga savo kreipimesi į Romos Kuriją – biurokratinį aparatą, atliekantį 1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčios Katalikų Bažnyčios centrinės vyriausybės funkciją. Šios kalbos buvo nekantriai laukiama, žinant, kad kovą išrinktas pontifikas žadėjo pertvarkyti pasenusią ir dažnai neveiksmingą Vatikano administraciją.

Ši pertvarka jau prasidėjo: praėjusią savaitę Pranciškus performavo Vyskupų Kongregaciją, kuri vertina visus kandidatus, siūlomus įšventinti į vyskupus. Jis pašalino itin konservatyvių pažiūrų amerikietį kardinolą Raymondą Burke'ą, kurio balsas yra svarbus JAV vykstančiuose ginčuose dėl abortų ir gėjų santuokų, taip pat pašalino iš posto kitą konservatorių – Italijos vyskupų konferencijos vadovą kardinolą Mauro Piacenzą, kuris anksčiau taip pat neteko už kunigų reikalus atsakingo Vatikano biuro vadovo posto.

Pranciškus padėkojo kardinolams, vyskupams ir kunigams, susirinkusiems Klemenso salėje pasiklausyti jo kalbos, už jų darbą, uolumą ir išradingumą. Nukrypdamas nuo iš anksto parengto kalbos teksto, pontifikas pareiškė: „Esama šventųjų Kurijoje!“

Tačiau jis taip pat priminė, kad Vatikano pareigūnai savo gyvenime privalo demonstruoti ne vien šventumą, bet ir profesionalumą bei kompetenciją.

„Kai stinga profesionalumo, lėtai slystama žemyn į vidutiniškumą. Aplankai prisipildo banalios ir negyvos informacijos, nepajėgios atverti didingų perspektyvų, – pažymėjo popiežius. – Be to, kai nebesilaikoma požiūrio, jog privalu tarnauti konkrečioms bažnyčioms ir jų vyskupams, Kurijos struktūra virsta gremėzdiška biurokratine muitine, nuolat tikrinančia ir klausinėjančia, trukdančia Šventosios Dvasios darbui ir Dievo žmonių augimui.“

Pranciškus taip pat pakartojo perspėjimą, kurį ne kartą skelbė savo rytinėse homilijose Vatikano viešbutyje, kuriame jis gyvena: susilaikyti nuo paskalų platinimo. Kaip atskleidė pernai tuomečio popiežiaus Benedikto XVI liokajaus nutekinti dokumentai, uždaras ir slapus Vatikano pasaulis yra tapęs puikia terpe apkalboms ir intrigoms.

Pontifikas ragino Vatikano pareigūnus aktyviai priešintis paskalų platinimui.

„Visi tapkime atsisakančiais (platinti paskalas) dėl savo įsitikinimų – ir atminkit: aš ne šiaip moralizuoju! Paskalos kenkia žmonėms, mūsų darbui ir mūsų aplinkai“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.