Duoti kraujo – lyg išpažinties eiti

Gruodį Santariškių klinikų Kraujo centre nusidriekia ilgesnė eilė. „Kai kuriems duoti kraujo lyg išpažinties eiti“, - šypsosi šio centro vadovė Lina Kryžauskaitė. Tiesa, ji sako, kad didžiosios metų šventės jai su kolegomis kelia ne džiaugsmą, o nerimą, ar pavyks surinkti pakankamai kraujo ir jo komponentų atsargų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 23, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:18 PM

Šiemet per 11 mėnesių kraujo ir jo komponentų visuose Lietuvos kraujo centruose duota 84 141 kartą, iš jų 28 662 kartus – neatlygintinai.

Kasmet auga gretos tų, kurie duodami kraujo nesiekia atlygio.

„Žaviuosi tais žmonėmis, kurie rieda į kitą miesto galą ir per šalčius, speigą, lietų, praleidžia pas mus kartais net kelias valandas, kai kurie atvyksta po darbo, išsitraukia kompiuterį, kol laukia tyrimo rezultato, ar gali duoti kraują, dirba. Kartais jie iš mūsų išvažiuoja tik po devintos vakaro“, - pasakojo L.Kryžauskaitė.

Ne vieną donorą palydi ir artimieji, kai kurie išsirengia duoti kraujo visa šeima.

Viliamasi, kad ateityje donorystė bus tik neatlygintina.

„Nereikia manyti, kad tie, kas duoda kraujo už pinigus, yra asocialūs. Neretai tarp jų – studentai“, - sakė centro direktorė.

Tiesa, net ir tiems, kurie nesiekia atlygio, Kraujo centras stengiasi įteikti dovanėlę – bilietus į kiną, šokoladą. Tačiau nemažai yra ir tokių, kuriems net ir to nereikia.

"Jei esi sąmoningas žmogus ir duodi kraujo, supranti, kad tuomet, kai jo reikės tavo artimajam, kažkas lygiai taip pat jo duos nemokamai. Juk kraujo nenusipirksi", - sakė gydytoja L.Kryžauskaitė.

Donorų, kuriems nereikia atlygio, Kraujo centras itin laukia tarpušvenčiu.

„Mums artėjančios šventės nelabai saldžios. Nuolat išgyvename, kad nepritrūktume atsargų, ypač trombocitų, kurie galioja vos penkias dienas. Visas kraujas galioja kur kas ilgiau – 42 dienas, tad jo dar galima pririnkti pakankamai“, - aiškino Kraujo centro vadovė L.Kryžauskaitė.

Kad nepristigtų kraujo, centras dirbo šeštadienį prieš Kalėdas, dirbs ir šeštadienį po Kalėdų.

Kas nutinka, kai atsargos išsenka?

„Visuomet yra planas B. Tuomet kraujo duoda gydytojai ir jų šeimos nariai. Trombocitus paimti užtrunka valandą pusantros ar netgi dvi. Susirenkame visi, vieni kitus prižiūrime procedūros metu“, - pasakojo L.Kryžauskaitė.

Kai imami ne komponentai, o tiesiog kraujas, procedūra užtrunka vos kelias minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.