Britų pora įsteigė bažnyčią be Dievo

Ar gali egzistuoti bažnyčia, kurioje niekas nesimeldžia ir net neužsimena apie Dievą? Gali. Tą įrodė ateistų bendruomenės JAV, Australijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Vis daugiau netikinčių žmonių sekmadieniais renkasi į renginius, primenančius įprastas religines mišias. Čia skamba įkvepiančios kalbos, dainos, žmonės susipažįsta ir bendrauja. Tokie susibūrimai jau vadinami Sekmadienio asamblėjomis arba „Ateistų megabažnyčiomis“.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 26, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:56 PM

„Gyvenant JAV kartais atrodo, kad jeigu tu esi netikintis, tai esi ne patriotas. Bet daugybė ateistų galėtų paprieštarauti: „Minutėlę, mes aukojame labdarai, esame geri žmonės, geri tėvai ir geri piliečiai. Kodėl gi mes negalime turėti savo bažnyčios? Tai vieta žmonėms, kurie atsisakė tikėjimo, bet pasiilgsta buvimo bendruomenėje“ - mano Los Andžele įsikūrusio Pitzerio koledžo sekuliarinių studijų profesorius Philas Zuckermanas.

„Ateistų megabažnyčios“ šūkis - gyvenk geriau, padėk dažniau, svajok daugiau.

Šio judėjimo įkūrėjai - britų komikai Sandersonas Jonesas ir Pippa Evans. Pora įsitikinusi, jog faktas, kad esi netikintis, dar nereiškia, jog nemoki mylėti, svajoti ir džiaugtis gyvenimu. Jų įkvėpti žmonių susibūrimai, anot komikų, skirti švęsti gyvenimą.

Idėja įsteigti netikinčiųjų bažnyčią S.Jonesui kilo prieš šešerius metus, grįžtant iš kalėdinio giesmių koncerto.

„Man jis labai patiko, bet kartu jutau gailestį, nes širdies gilumoje tuo netikėjau. Kas yra bažnyčia? Tai nuostabios dainos, įdomūs pokalbiai, mintys apie tobulėjimą ir pagalbą kitiems žmonėms. Ir visa tai daroma bendruomenėje, kurią sieja puikūs santykiai“, - kalbėjo S.Jonesas, iš tradicinės bažnyčios pasiskolinęs viską, kas jam atrodo geriausia.

Ypač tokios ateistų bažnyčios aktualios JAV ateistams, kur didelė dalis žmonių vis dar besąlygiškai tiki Dievą.

 „Manau, kad tikintys žmonės ateistus įsivaizduoja gana stereotipiškai. Lyg mes būtume baisūs, norėtume viską griauti. Esu pakylėtas, kad galime pagaliau susitikti ir parodyti, kad neturime nieko bendra su destrukcija“, - pažymėjo Elijah Sennas, lapkričio 10 dieną atėjęs į sekmadieninį ateistų susibūrimą Los Andžele.

Ten susirinkę šimtai dalyvių dainavo populiarias dainas, plojo rankomis, trepsėjo kojomis, gėrė kavą ir valgė pyragėlius, o jų vaikai zujo aplink kojas.

S.Jonesas ir P.Evans tikisi, jog ateityje bažnyčių be Dievo daugės, nes religijos kasmet atsisako vis daugiau žmonių. Pavyzdžiui JAV netikinčiųjų skaičius per paskutinius penkerius metus išaugo nuo 15 iki 20 proc.

Vis dėlto atsiranda ir nepritariančiųjų ateistinių bažnyčių idėjai. Toks yra Michaelis Luciano, kuris pats netiki į Dievą ir kategoriškai priešinasi, kad ateizmas būtų lyginamas su religija.

„Man apskritai atrodo keista, kad ši organizacija yra grindžiama tuo, kuo netiki. Tai man atrodo kaip jautrumo trūkumas ar net tikinčiųjų įžeidimas. Kai ateizmą bandoma statyti ant religijos rėmų, kažkas atrodo ne visai taip“, - teigia M.Luciano.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.