Ką ir kaip sprogdinti, kad būtų gražu ir niekas nenukentėtų?

Neteisingai naudojamos petardos ir kiti sprogmenys prieš kiekvienas šventes tampa grėsme vaikams ir ne tik jiems. Mažo gabarito sprogalais į šventę įsijautę ir atsargumą užmiršę suaugusieji susižeidžia dar dažniau.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-12-31 00:01, atnaujinta 2018-02-19 15:55

Praėjusį šeštadienį į ligoninę buvo atgabentas Pilaitės mikrorajone paprasta petarda ranką susižalojęs 50 metų vilnietis. Petarda tik iš pažiūros nekaltas pyškalas, bet neatsargiai su juo elgiantis ar įsigijus neaiškios kilmės gaminį „iš po prekystalio“ rizikuojate dideliais nemalonumais, kuriuos pajaus jūsų rankos ir akys.

Medikai, ypač vaikų traumatologai antradienio ir trečiadienio laukia įsitempę: Naujųjų sutiktuvės ir pirmosios dvi naujų metų dienos jiems prabėga gelbėjant fejerverkais susižalojusius vaikus, ypač paauglius.

Medikai pasiruošę antplūdžiui

Kol kas - ramu. Pavyzdžiui, į Sveikatos mokslų universiteto (SMU) klinikas buvo atvežtas tik vienas ranką petarda susižalojęs nepilnametis iš Šilalės rajono.

„Pats darbymetis dar prieš akis. Sunkių traumų nuo didelių fejerverkų jau senokai nepasitaiko, vaikai daugiausiai susižaloja petardomis rankas, apdega akis. Tai lengvo pobūdžio sužalojimai, bet sprogimo sukeltos plėštinės žaizdos, nudegimai ilgai gyja, yra skausmingi“, - sakė SMU Kauno klinikų docentas Vaidotas Gurskis.

Kauno klinikinės ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjas Raimundas Kunickas džiaugėsi, kad pagaliau išseko kauniečių iš buvusių sovietinių dalinių nukniauktos rusiškos fejerverkų raketos. Patarimas - jei kas nors tokią siūlys, jokiu būdu neimti, net už dyką.

„Prieš dešimt metų šventiniu laikotarpiu nespėdavome tvarstyti žaizdų ir nudegimų. Labai nesaugūs sprogmenys buvo, dabar žmonės naudoja kokybiškesnius, griežtesnė pardavimų kontrolė. Bet pasitaiko dar sužalojimų, daugiausia bėdų pridaro petardos“, - kalbėjo gydytojas.

Pasidaryk pats - blogas receptas

Fejerverkų rinkos lyderio, bendrovės „Blikas“ vadovas Gytis Lagūnavičius pasakojo, jog petardos bus nepavojingos ir vaikams, ir suaugusiems, jei naudojamos pagal instrukciją.

„Apskritai, petardos išeina iš mados. Dabar yra įdomesnių mažos galios pirotechnikos, tokių kaip traškalai, fontanėliai. Bet vaikai nebūtų vaikai – vis tiek meistrauja savadarbes petardas, pliauškynes ir tai baigiasi liūdnai. Savadarbių petardų dagčiai dažnai užgęsta, tada vaikas neiškentęs ima sprogalą nuo žemės ir būna bumbt! Ranka, akys sužalotos. Ir gamyklinių petardų neuždekite laikydami rankose, padėkite ant žemės, kaip reikalauja taisyklės“, - perspėjo G.Lagūnavičius.

Petardos ir pliauškynės sukelia ir garso efektą, kuris nėra labai malonus užsisvajojusiam praeiviui.

Svarbu laikytis atstumo

Vilnietė Jana S. tik pirmadienį išėjo iš ligoninės, kurioje atsidūrė, atrodo, dėl menkniekio: einančią namo ją išgąsdino petardas sprogdinę berniūkščiai. Silpna 63 metų moters širdis neatlaikė, ištiko šokas, moteris nualpo.

Jokiu būdu petardų nevalia sprogdinti gatvėse, būtina išlaikyti atstumą nuo žmonių, ugnies židinių – tokį, koks nurodytas kiekvieno gaminio instrukcijose. Gąsdinti žmones šūvių garsais yra kvaila išdaiga“, - sakė „Bliko“ vadovas G.Lagūnavičius.

Projekto saugiosausytės.lt vadovė Greta Šaumanė turi dar vieną naudingą patarimą: „Fejerverkai, leidžiami 10 metrų atstumu nuo jūsų, gali sukelti 125-155 decibelų triukšmo bangą, tai panašu į ginklo šūvį. O saugi riba yra 85 decibelai. Žmonės įpratę pastebėti tik akivaizdžias per didelio garso pasekmes, bet triukšmo poveikis yra klastingas, klausos sutrikimai atsiranda vėliau.“

Taigi sutinkant Naujuosius patartina paklausyti medikų ir pirotechnikos gamintojų perspėjimų: saugokite savo ir aplinkinių rankas, akis ir ausis. Naujųjų metų sutiktuvės ligoninėje – ne pati geriausia pramoga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.