D.Ulbinaitė – pagerbta, o L.Graužinienė – atstumta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar kartą pademonstravo, kad Seimo pirmininkės pareigas einanti Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė jai neegzistuoja.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 2, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:51 AM

Šios politikės šalies vadovė neįtraukė į beveik tūkstančio asmenų, kuriuos nusprendė apdovanoti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai skirtu Atminimo ženklu, sąrašą.

Jame yra buvusi Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė, taip pat - L.Graužinienės pirmtakas, Darbo partijos narys Vydas Gedvilas.

Gruodžio 30-ąją pasirašytu dekretu Atminimo ženklu už asmeninį indėlį prisidedant prie pirmininkavimo prezidentė apdovanojo ir premjerą Algirdą Butkevičių bei visą jo vadovaujamą Ministrų kabinetą.

Šio apdovanojimo nusipelnė visi Lietuvos atstovai Europos Parlamente, taip pat – kai kurie dabartiniai Seimo nariai.

Neaiškūs vertinimo kriterijai

Proginiu apdovanojimu pamaloninti net ir kai kurie buvusios Vyriausybės nariai, tačiau toli gražu ne visi.

Neaišku, kodėl vieni ministrai nusipelnė prezidentės pripažinimo, o kiti - ne. Pavyzdžiui, tarp apdovanotųjų yra buvęs liberalcentristų vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, bet jį šiame poste pakeitusio partijos bendražygio Artūro Meliano kažkodėl nėra. Galbūt todėl, kad R.Palaitis FNTT skandalo metu palaikė prezidentės poziciją?

Tuo tarpu Kultūros ministerijai vadovavęs Arūnas Gelūnas į prezidentės dekretą įtrauktas, o prieš jį ministerijai vadovavęs aktorius Remigijus Vilkaitis į apdovanotųjų sąrašą neįtrauktas. Į jį nepateko ir Aplinkos ministerijai vadovavęs Gediminas Kazlauskas. Pastarasis politikas, deleguotas A.Valinsko partijos, irgi kliuvo prezidentei.

Tyrimas – ne kliūtis

Užtat Atminimo ženklais prezidentė papuošė visos savo komandos narių krūtines. Jį gavo ir į skandalą dėl slaptos Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimo įsivėlusi šalies vadovės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Generalinė prokuratūra nėra oficialiai patvirtinusi, kad prezidentės atstovei spaudai yra pareikšti įtarimai dėl slaptos informacijos atskleidimo, tačiau jos vadovas Dalius Valys tai esą yra patvirtinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams.

Tiesa, nors D.Grybauskaitė Atminimo ženklais nutarė apdovanoti nemažą būrį žiniasklaidos atstovų, tarp išrinktųjų nepateko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų po apklausas tampytos BNS agentūros žurnalistės.

Tarp beveik tūkstančio Atminimo ženklais prezidentės pagerbtų asmenų gausu visuomenei žinomų Lietuvos piliečių – dainininkė Violeta Urmana, verslininkas Robertas Dargis, buvusi Lietuvos ambasadorė UNESCO Ina Marčiulionytė, nemažai kitų diplomatų, taip pat – užsienio šalių piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.