Akibrokštas: bankomato išduotas 100 litų banknotas tapo „netikras“

Paėmę pinigus iš bankomato jų išleisti negalėsite, nes net banko darbuotojai gali suabejoti jų tikrumu. Tokia istorija nutiko vilnietei Mildai, ketvirtadienį Savanorių prospekte SEB bankomate išsigryninusiai 100 litų. Tačiau jų išleisti moteris niekaip negali – banknoto kratosi ir parduotuvėje, ir SEB banke.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 3, 2014, 5:22 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:45 PM

Išsiėmusi 100 litų moteris patraukė į maisto prekių parduotuvę, kur ketino įsigyti vištienos. Pardavėja patikrino 100 litų banknotą specialiame aparate ir pareiškė abejojanti jo tikrumu. Pasirodo, kad įdėjus į tikrintuvą banknotas nešvietė įvairiomis spalvomis.

Tai išgirdusi Milda nuskubėjo į SEB banko klientų aptarnavimo skyrių sostinės Gedimino prospekte. Ir nieko paguodžiančio neišgirdo.

Bankomatas pinigų nepriėmė

„Banke ilga tikrino banknotą. Pripažino, kad jis atrodo kaip tikras, tačiau įdėjus į tikrintuvą jis kažkodėl nešviečia. Pakeisti banknoto bankas nenorėjo ir patarė pabandyti juos įdėti į grynuosius priimantį bankomatą. Tačiau bankomatas banknotą taip pat grąžino kaip neatpažintą“, - skundėsi moteris.

Portalo lrytas.lt žurnalistai patikrino 100 litų banknotą pagal Lietuvos banko skelbiamus jų apsaugos požymius. 2000 m. laidos 100 litų banknote yra vandens apsaugos ženklas – S.Daukanto portretas, apsauginis siūlelis su mikrotekstu „100 litų“. Taip pat yra keliose vietose „paslėptas“ skaičius „100“. Jis matomas banknotą pakėlus arba pakreipus prieš šviesą.

Bet koks paprastas žmogus, neturintis specialios įrangos, nesuabejotų, jog tai gali būti netikras pinigas. Įtarimų nekėlė ir jo popierius.

Ką daryti Mildai tokiu atveju? Ar ji turi atsakyti už bankomate gautus pinigus?

Siūlo tikrinti banknotą

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos atstovė Nijolė Baltrūnienė sako, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką komerciniai bankai turi priimti abejonę keliančius pinigus ir siųsti juos patikrinti į Lietuvos banką. 

Be to, ji primena, kad pagal taisykles komerciniai bankai savo klientams turėtų išduoti tik nesudėvėtus ir nesugadintus pinigus. 

„Atrodyti kaip tikras gali ir gerai pagamintas padirbtas banknotas ir atvirkščiai – paveiktas cheminių medžiagų tikras banknotas gali atrodyti kaip padirbtas“, - sakė Lietuvos banko atstovė. 

Įtartinus banknotus galima atnešti į Lietuvos banko skyrius Vilniuje arba Kaune. Čia banknotai patikrinami ir įsitikinus, kad jie nėra padirbti, gali būti pakeisti į įtarimų nekeliančius litus.

Bankas žada padėti

SEB bankas tvirtina taip pat tiriantis atvejus, dėl kokių priežasčių jų bankomatuose atsiranda abejonę keliantys pinigai. Bankas tikina, jog tokie atvejai yra labai reti.

„Atvejai, kai klientas kreipiasi į banką teigdamas, kad bankomatas išdavė netikrą kupiūrą, yra išimtinai reti. Tikimybė, kad į bankomatą gali patekti netikra kupiūra, yra minimali, nes bankui grynųjų pinigų inkasavimo paslaugą teikianti bendrovė prieš papildydama bankomatus, kupiūras turi patikrinti ir įsitikinti, kad jos yra tikros, - teigė SEB atstovas spaudai Arvydas Žilinskas. - Kadangi galimybės iš karto nustatyti, ar kliento pateikiama informacija yra teisinga, nėra, banko darbuotojas klientui turi pasiūlyti klientui pateikti oficialią pretenziją, kurioje prašoma išdėstyti visas įvykio aplinkybes. Tuomet bankas kartu su inkasavimo bendrove atlieka išsamų situacijos tyrimą.“

Kadangi tyrimas gali užtrukti, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, bankas gali priimti sprendimą kompensuoti klientui patirtą praradimą ir pervesti sumą į jo sąskaitą, tačiau klientas informuojamas, kad bankas turi teisę šiuos pinigus susigrąžinti, jeigu tyrimas nepatvirtins kliento pateiktos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.