Baltijos šalių oro erdvė patikėta JAV lakūnams

Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje įvyko NATO oro policijos misiją Baltijos valstybių oro erdvėje vykdančių karinių vienetų apsikeitimo ceremonija.

Visą junginį sudarys 150 karių<br>G.Šiupario nuotr.
Visą junginį sudarys 150 karių<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 3, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:57 PM

Nuo šiol oro erdvę prižiūrės 4 mėnesių trukmės misiją pradedantys JAV lakūnai. Jie patruliuos keturiais reaktyviniais naikintuvais F-15 C Eagle. Visą junginį sudarys 150 karių - lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Į 34-ąją kontingentų apsikeitimo ceremoniją civiliniu orlaiviu atskridęs JAV oro pajėgų Europoje bei oro komponento vadavietės Ramšteine vadas generolas Frankas Gorencas pasveikino misiją baigusius Belgijos karališkųjų oro pajėgų karius.

„Šiandien negalima pasakyti, ar NATO misiją vykdantis junginys liks čia, ar išsikels. Aišku viena - Lietuvos ir kitų Baltijos šalių oro erdvė bus saugoma“, - kalbėjo aukštas svečias.

Belgijos lakūnai per misiją buvo pakilę į 120 skrydžių, kurie užtruko 400 valandų. „13 kartų lėktuvai kilo dėl oro erdvės pažeidimų. Bet mes čia įtvirtinome ir savo lakūnų bei skrydžio valdymo komandos įgūdžius“, - sakė Belgijos junginio vadas vyresnysis kapitonas Sebastienas Mesmaekeris.

Svečius pasveikinęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasidžiaugė, kad per NATO oro policijos misijos dešimtmetį ją atliks belgų kariai. Būtent šios valstybės lakūnai 2004 m. kovą pirmieji pradėjo saugoti Baltijos šalių oro erdvę.

Lietuvos KOP vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis įteikė apdovanojimus misiją baigusiems belgų kariams.

Dėl prasto oro buvo nukeltas JAV naikintuvų skrydis. Į padangę kilti ir parodomąjį skrydį atlikti dėl tos pačios priežasties negalėjo ir belgų orlaiviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.