Vilniaus centre plikai nuskusta kovotoja už gyvūnų teises

Lietingą ir šaltą dieną Vilniaus centre, Vinco Kudirkos aikštėje, uždaryta narve tupėjo mergina. Priėję du vyrai ištempė jauną tamsiaplaukę. Pačiupę merginą, jie griebėsi skutimosi mašinėlės. „Ką čia darote?“, - kažkas sušuko.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 4, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:12 PM

„Lupsime kailį, darysime kailinius!“, - atšovė du vaikinai su skutimo mašinėle ir žirklėmis.

Ilgaplaukė nesipriešino, todėl burzgianti mašinėlė nurėžė visus jos plaukus. Tuomet čiupę už kailinių, du vaikinai juos nuplėšė. Baltai apsirengusi mergina liko gulėti ištepta raudonai. Tarytum krauju.

Toks vaizdas sustabdė pro šalį traukiančius vilniečius.

Šeštadienį Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje vyko pasirodymas, siekiantis atkreipti visuomenės dėmesį į kailių pramonės žiaurumą.

„Gyvūnai praranda kailį ir niekas jų neklausia. Mano plaukai nėra svarbiau už gyvūnų gyvybes. Plaukai ataugs“, - po pasirodymo sakė plikai nuskusta Milda Bandzaitė.

Milda pasakojo, kad gyvūnų teisių aktyvistų rengiamos akcijos yra paveikios. Kailinius turintys žmonės juos atneša ir atiduoda aktyvistams.

„Norėjome parodyti kailių pramonės žiaurumą. Ji neturėtų egzistuoti ir turėtų būti uždrausta. Žmonės neturėtų nešioti kailinių kaip mados atributo“, - sakė 23 metų mergina.

Kovoja prieš kailių fermas

„Tai meninis pasirodymas prieš kailių gamybą ir vilkėjimą. Dažnai rengiame paskaitas, filmų peržiūras, dalijame skrajutes, tačiau šį kartą nusprendėme atkreipti dėmesį į kailių fermų plėtimosi problemą Rytų Europoje, Rusijoje ir Kinijoje kiek kitaip“, - sakė asociacijos „Už gyvūnų teises“ aktyvistė Aušra Karklytė.

Pašnekovė pasakojo, kad kailių fermos yra uždraustos Jungtinėje Karalystėje. Kitose Vakarų šalyse įvedamos kailių fermų savininkams nepalankios įstatymo pataisos.

Pavyzdžiui, audinių kailių fermoje turi būti įrengtas vandens telkinys, kad gyvūnai galėtų plaukioti, nes jie tai daro natūralioje gamtoje. Kailių fermoms tai yra per brangu, todėl jos persikelia į Rytų Europos šalis. Vienos tokių šalių – Lietuva ir Lenkija.

„Lenkijoje yra nerealus kailinių tinklas, jis labai išplitęs ir pelningas. Mūsų kolegos iš Lenkijos dažnai gauna įvairios filmuotos medžiagos iš kailių fermų. Tai yra baisu. Gyvūnai graužia kitus, graužia save, jie net neturi laisvės judėti narvuose. Taip pat jie būna tamsoje, negauna pakankamai vandens ir maisto“, - baisėjosi A.Karklytė.

Dažnai gyvūnų kailis yra diriamas tuomet, kai žvėreliai dar būna gyvi.

* * *

Ar žinojote, kad vieneriems kailiniams reikia apie: 11 lūšių, 12 vilkų ar kojotų, 50 audinių, 28 meškėnų, 100 šinšilų ar voverių gyvybių?

Gyvūnai fermose auginami ankštuose narvuose, medžiojami gamtoje, gaudomi spąstais.

Žvėreliai žudomi naudojant dujas, elektros srovę, vėzdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.