Dėl apmokestintos aikštelės vairuotojai niršta, o klebonas - džiaugiasi

„Anksčiau palikdavau automobilį šalia Prisikėlimo bažnyčios esančioje aikštelėje. Buvo patogu, nes ši vieta, skirtingai nei šalia esantis miesto centras, nebuvo apmokestinta. Dabar situacija pakito iš esmės, sumontuoti mokėti pinigus už stovėjimą reikalaujantys ženklai, pastatytas pinigų rinkimo automatas. Ko gero, verslumu pagarsėjusiam parapijos klebonui nebeužtenka surenkamų aukų, todėl nusprendė apmokestinti bažnyčios teritoriją“, - skundėsi Sauliumi prisistatęs kaunietis.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 6, 2014, 10:14 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:13 PM

Lrytas.lt redakcija sulaukė ir daugiau nepatenkintų kauniečių skundų. Žmonės piktinosi ne vien tuo, jog nuo šiol už automobilio stovėjimą Prisikėlimo bažnyčios aikštelėje reikia mokėti pinigus. Keliems skaitytojams kilo įtarimų, kad ši mokama aikštelė galėjo būti įrengta už visų kauniečių aukotus pinigus bažnyčios teritorijos sutvarkymui.

„2013 metų pradžioje bažnyčioje vyko grandiozinis koncertas, jo metu rinktos lėšos aplinkos sutvarkymui. Keista, tačiau pirmiausia sutvarkyta ir apmokestinta stovėjimo aikštelė, o visa kita aplinka dar tik įpusėta tvarkyti“, - stebėjosi lrytas.lt skaitytoja Janina.

Išnuomojo šiukšlyną

Prisikėlimo parapijos klebonas Vytautas Grigaravičius lrytas.lt tikino, jog dabar vykstantys aplinkos tvarkymo darbai su kiek anksčiau įrengta automobilių stovėjimo aikštele nėra susiję.

„Toje vietoje, kur dabar įrengta mokama aikštelė, anksčiau buvo šiukšlynas, kauniečiai ne tik savo mašinas statydavo, bet ir atveždavo išmesti įvairias šiukšles. Savo lėšų tiek neturime, kad viską sutvarkytumėm, todėl nusprendėme tą plotą išnuomoti. Bendrovė „P-Parkas“ investavo, savo lėšomis sutvarkė aikštelę, dabar ją prižiūri ir mums moka nuomą“, - sakė kunigas V.Grigaravičius.

Pasak dvasininko, bažnyčiai priklausantis žemės plotas Vilniuje registruotai bendrovei išnuomotas penkeriems metams. Per mėnesį parapija už nuomą gauna gana kuklią pinigų sumą – tik 1 tūkst. litų.

Apmokestinus aikštelę – tik nauda

Parapijai priklausantį sklypą išnuomojus sostinėje registruotai bendrovei „P-Parkas“, klebono V.Grigaravičiaus teigimu, sulaukta tik teigiamų rezultatų.

„Anksčiau, kai čia buvo galima nemokamai mašinas statyti, šis plotas buvo užgrūstas. Dabar žmonės jau atsakingiau elgiasi, automobilių čia nėra daug.

Kita vertus, bendrovė prižiūri šią aikštelę. Anksčiau joje žmonės atveždavo šiukšles iškratyti, o mes nebuvome pajėgūs su tuo kovoti“, - sakė Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas.

Kunigas atmetė kaltinimus, esą apmokestinus automobilių stovėjimą vyks prievartinis pinigų rinkimas iš automobiliais atvykstančių tikinčiųjų.

„Kai vyksta pamaldos, taip pat ir bažnytinių švenčių metu automobilius čia galima statyti nemokamai“, - sakė kunigas.

Perspektyvoje – dviaukštė stovėjimo aikštelė

Kunigo V.Grigaravičiaus ateities planuose – pasibaigus nuomos sutarčiai toje pačioje vietoje įrengti modernią, dviejų aukštų mokamą automobilių stovėjimo aikštelę.

„Viskas priklausys nuo to, ar pavyks gauti Europos Sąjungos finansavimą. Darbus atliks ne nuomininkas, o mūsų parapijos kartu su miesto savivaldybe įsteigta viešoji įstaiga „Prisikėlimo projektai“, kuriai vadovauju.

Jeigu pavyktų šį projektą sėkmingai įgyvendinti, būtų nemaža paspirtis parapijai – už automobilių stovėjimą surinktus pinigus galėtume skirti bažnyčios šildymui“, - minėjo kunigas.

Kauno savivaldybės atstovai sakė dar nežinantys, ar pavyks kartu su parapija įkurtai viešajai įstaigai gauti finansavimą tolimesniam aplinkos tvarkymo etapui, aikštelės įrengimui.

Europos Sąjungos parama, pasak savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjo Vyginto Griniaus, pinigų stokojančiam miestui būtų tikras išsigelbėjimas.

Nors parapija kartu su savivaldybe organizavo aukų rinkimo akciją bažnyčios aplinkai sutvarkyti, surinktos sumos pakako tik techniniam projektui parengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.