Jaunieji mokslininkai pripažįsta - dirbant trūksta laiko rašyti disertaciją

Lietuvos mokslininkai gauna maždaug du kartus mažesnį atlyginimą, nei jis vidutiniškai mokamas jų kolegoms Europoje, rodo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) užsakymu atlikta daktarų, doktorantų ir jaunųjų mokslininkų iki 35 metų apklausa.

Lietuvos mokslininkai gauna maždaug du kartus mažesnį atlyginimą, nei jis vidutiniškai mokamas jų kolegoms Europoje.<br>Nuotr. iš archyvo
Lietuvos mokslininkai gauna maždaug du kartus mažesnį atlyginimą, nei jis vidutiniškai mokamas jų kolegoms Europoje.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 6, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:57 PM

„Šiandien mokslininkas skiria pernelyg daug laiko su tyrimais nesusijusiam darbui, kad užtikrintų savo finansinį stabilumą, taip pat biurokratinėms procedūroms – net ir smulkiausiems pirkiniams reikalingiems viešiesiems pirkimams ar laiko atimančioms vykdomų projektų ataskaitoms. Šiuos aspektus pabrėžė ir tyrimo dalyviai, tarp ryškiausių neigiamų mokslininko darbo aspektų nurodę mažą atlygį ir menką mokslo finansavimą“, – sako LJMS tarybos narys Aidis Stukas.

Maždaug pusė atliktos apklausos respondentų nurodė, kad likti Lietuvoje juos paskatintų gerai apmokama darbo vieta, gera infrastruktūra ir įranga, karjeros galimybės.

Prašomi nurodyti, kokio užmokesčio tikėtųsi, keturi iš dešimties apklausos dalyvių mano, kad atlyginimas mokslininkui turėtų būti 3501-5000 litų į rankas per mėnesį. Panašus skaičius apklaustųjų nurodė, kad atlyginimas turėtų būti 2501-3500 litų. Beveik dešimtadalis norėtų gauti daugiau nei 5 tūkst. litų.

Tyrimas taip pat parodė, kad beveik du iš trijų jaunųjų mokslininkų nėra studijavę ar dirbę mokslinio darbo užsienyje, nors poreikis tam labai didelis – du trečdaliai apklaustųjų nurodė, kad norėtų išvykti į užsienį. Lyginant su kitomis Europos šalimis, matyti, kad Lietuva šioje srityje stipriai atsilieka. Apie pusę kitų šalių, pavyzdžiui, Danijos, Olandijos, Prancūzijos, Norvegijos doktorantų yra studijavę užsienyje dar prieš doktorantūros studijas.

Daktarų, doktorantų ir jaunųjų mokslininkų iki 35 metų apklausa LJMS užsakymu buvo atlikta 2013 m. lapkričio mėnesį. Tyrimo metu buvo apklausti 314 jaunųjų tyrėjų iki 35 metų amžiaus, daugiausia doktorantų. Jauniesiems tyrėjams taip pat buvo priskirti magistrantai, tyrėjai ir daktarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.