L.Graužinienė bijo, kad įvedus eurą žmonės Lietuvoje badaus

Socialdemokratai nenusileidžia Darbo partijos spaudimui nuo kitų metų, jei bus įvestas euras, minimalų atlyginimą Lietuvoje padidinti iki 1509 litų. Tokį, anot ekonomistų, populistinį pažadą Darbo partija buvo davusi per Seimo rinkimus.

Seimo vadovė L.Graužinienė bando šokdinti Vyriausybę pagal savo partijos norus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vadovė L.Graužinienė bando šokdinti Vyriausybę pagal savo partijos norus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 7, 2014, 10:51 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:12 PM

Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, jog jis neatmeta galimybės, kad minimalus atlyginimas kitais metais įvedus eurą tikrai didės. Kiek jį galima padidinti, Vyriausybė žada paskelbti antrąjį šių metų pusmetį.

Tuo tarpu Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė sako nekeisianti savo nuomonės. Ji paskaičiavo, kad perskaičiavus dabartinį minimalų atlyginimą iš litų į eurus, žmonės gaus mažesnes sumas, todėl esą neturės už ką pavalgyti.

Alga pasieks 300 eurų

Finansų ministras Rimantas Šadžius jau anksčiau pripažino, kad padidinti minimalų atlyginimą iškart 500 litų yra nerealu. Jis mano, kad alga galėtų didėti natūraliai tiek, kiek kasmet augs vidutinis atlyginimas. Tokiai nuomonei pritaria ir komercinių bankų analitikai. 

Spėjama, kad minimali alga mažiausiai galėtų padidėti apie 36 litus. Mat suapvalinus 1035,84 lito išeitų gražus skaičius - 300 eurų.

„Prieš tai reikės įvertinti, kokios yra mūsų finansinės galimybės didinti darbo užmokestį, kad neatsirastų tokia darbo apmokėjimo sistema, kad nekvalifikuota darbo jėga gautų tokį patį atlyginimą, kaip ir kvalifikuotas darbuotojas“, - antradienį LRT teigė A.Butkevičius. 

Padidinus minimalų atlyginimą iki 1509 litų, jis priartėtų prie vidutinio atlyginimo, kurį gauna labiau išsilavinę ir atsakingesnes pareigas užimantys šalies gyventojai. 

Jis nenori algų didinimo sieti su euro įvedimu. 

„Mes siūlysime, kad nuo 2015 metų kartu su euro įvedimu būtų didinamas darbo užmokestis ir biudžetiniame sektoriuje dirbantiems darbuotojams, bet ne tik 2015 metais. Sistema leis ir 2016 metais, ir 2017 metais pastoviu procentiniu dydžiu didint darbo užmokestį, atsižvelgiant į ekonominę situaciją Lietuvoje. Tai yra mūsų Vyriausybės pagrindinis tikslas“, - tvirtino ministras pirmininkas.

Jis sako, kad minimali alga galėtų didėti tik nuo kitų metų, nes, norint tai padaryti dar šiemet, reikėtų peržiūrėti 2014 m. valstybės biudžetą. A.Butkevičius nedrįsta spėlioti, ar šiemet bus įmanoma peržiūrėti valstybės biudžetą. Jis mano, kad šiuo metu yra daug svarbesnių rūpesčių.  

Gelbėja savo reitingus?

Kodėl L.Graužinienė staiga pareikalavo didinti minimalią algą? Jos pareiškimas leido suprasti, kad Darbo partija netgi nusiteikusi stabdyti euro įvedimą Lietuvoje. 

Manoma, kad tokia retorika „darbiečiai“ ir L.Graužinienė bando gelbėti vis smunkančius reitingus. Paskutinių apklausų duomenimis, Darbo partija pagal populiarumą partijų rikiuotėje nusmuko į ketvirtą vietą, o pajuokos objektu tapusi partijos vadovė, Seimo pirmininkė L.Graužinienė tapo viena nemėgstamiausių šalies politikų.

Tuo tarpu L.Graužinienė atšauna vykdanti pažadus žmonėms. Ji primena, kad didinti minimalų atlyginimą žadėjo ir socialdemokratai.

Anot jos, opozicijoje buvusios parlamentinės partijos dar 2011 metų pabaigoje pasirašė susitarimą su profesinėms sąjungomis, kuriuo įsipareigojo, jog minimalus atlyginimas sudarytų 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio, kuris šiuo metu yra 2305 litai, todėl minimali alga jau dabar turi būti 1152 litai.

L.Graužinienė neatsako, ar Darbo partija blokuos galimybę Lietuvoje įvesti eurą, jei Vyriausybė nepadidins minimalio algos iki 1509 litų. Ji sako, kad valdžia neturi kito kelio, nes litus pakeitus į eurus už dabartinę algą žmonės nepragyvens. 

"Jei Lietuva įves eurą, minimalus darbo užmokestis turės būti ne mažesnis kaip 1509 litai, nes žmonės tiesiog neturės iš ko nusipirkti maisto ir sumokėti mokesčius. Jūs paverskite litus į eurus ir pamatysite, kiek žmogus bus pajėgus ką padaryti", - aiškino Darbo partijos vadovė. 

Išgirdęs tokias prognozes premjeras A.Butkevičius puolė raminti, kad žmonės dėl euro įvedimo nenukentės. 

Primename, kad naujoji Vyriausybė praėjusių metų pradžioje minimalų uždarbį padidino nuo 850 iki 1000 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.