Lietuvos rekordų knygoje – kaliausės

Pernai vasarą Žagarėje šurmuliavęs devintasis Žagarės vyšnių festivalis paliko pėdsaką ne tik jo dalyvių atmintyje, bet ir Lietuvos rekordų knygoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 7, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:59 PM

Neseniai Lietuvos rekordų knyga pasipildė įrašu, kad per 2013 metais Žagarėje vykusį festivalį buvo užregistruota 760 kaliausių: 482 kaliausės papuošė žagariškių sodybų kiemus ir miesto erdves, o 278 kaliausės buvo pagamintos per Žagarės parke vykusį renginį.

Per šventę buvo siekta dar vieno rekordo - bendram šokiui į vieną vietą bandyta sukviesti daugiausia kaliausių (kaliausėmis persirengusių žmonių).

Nors šokio repeticijas nutraukęs lietus nesiliovė ir per patį šokį, šis gamtos kaprizas persirengėlių neišbaidė – parke skambant muzikai smagiai trypė 333 kaliausės.

Masinis kaliausių šokis į Lietuvos rekordų knygą nepateko, nes gyvosios kaliausės laikomos tiesiog persirengėliais.

Žagarę užplūdo kaliausių manija

Kaliauses Žagarėje masiškai statyti imta po miestiečių sodus 1935-36 metais nusiaubusių paukščių antplūdžio.

Žagarės vyšnių festivalio akcentu kaliausė tapo profesionalios lėlininkės Aušros Petrauskienės dėka.

Prieš šešerius metus pasiūliusi žagariškiams savo kiemus puošti kaliausėmis tautodailininkė savo sodyboje įkūrė ir „Kaliausių fabrikėlį“, į kurį atvykę žmonės galėjo patys pasigaminti kaliausę.

Per kelerius metus Žagarę užplūdo tikra kaliausių manija. Festivalio svečiams beliko tiks stebėtis savo sodybų kiemus kaliausėmis papuošusių žagariškių išmone.

Kaliausių albumą „Pui, špoke, pui!“ išleidę Egidijus Žiedas ir Raimonda Vengrienė suklasifikavo Žagarėje pastatytas kaliauses.

Paaiškėjo, kad originalumo nestokojantys miestelėnai sukūrė net 28 personažų (jaunavedžiai, ragana, velnias, čigonėlė ir t.t.) baidykles.

Kvietė persirengti kaliausėmis

Pernai Žagarės festivalio dalyviai buvo pakviesti ne tik gaminti kaliauses, bet ir jomis persirengti.

Žagarės dvaro parke įkurtame kaliausių manijos štabe buvo siūloma išsirinkti iš anksto paruoštus kaliausių drabužius bei pasigražinti.

Kad prisimintų, kaip atrodė persirengę kaliausėmis, persirengėliai buvo kviečiami fotosesijai.

Į šventę atvykusiems žmonėms buvo siūloma pasinaudoti kaliausių paštu – išsiųsti pažįstamam žmogui atvirlaiškį su kaliausės atvaizdu.

Per festivalį buvo apdovanoti įdomiausių kaliausių šeimininkai bei šiurpiausiai, išradingiausiai, gražiausiai kaliausėmis persirengę šventės dalyviai.

Po to kaliausėmis persirengę bei pačių pasigamintomis kaliausėmis nešini šventės dalyviai buvo susodinti į traktorių priekabas ir nuvežti į Vyšnių sodą.

Čia šalia augančių vyšnaičių įbestas kaliauses palikę eisenos dalyviai buvo pavaišinti ant duonos užtepta zapte (vyšnių uogiene) ir pienu.

Siūlys pagyventi kaliausišką gyvenimą

Pernai į Žagarės vyšnių festivalį atvyko apie keturiasdešimt tūkstančių žmonių.

Ne mažiau svečių tikimąsi sulaukti iš šiemetiniame – dešimtajame - Žagarėje vyšnių festivalyje.

„Kaliausių fabrikėlio“ direktorė A.Petrauskienė sakė, kad prieš festivalį į šį fabriką priimti „darbuotojai“ čia turės „triūsti“ visą savaitę.

„Planuoju surengti savaitę laiko truksiančią stovyklą, per kurią man padėti pasišovę žmonės čia galėtų ir apsistoti. Jie ne tik gamintų kaliauses, bet ir galėtų pagyventi kaliausišką gyvenimą: išsimaudyti Švėtės upėje, vakaroti prie laužo“, - savo sumanymą atskleidė A.Petrauskienė.

Žagarės vyšnių festivalį rengiančio Žagarės regioninio parko direkcijos vyresnioji specialistė Giedrė Rakštienė sakė, kad kaliausių manija Žagarės neaplenks ir šiemet.

Jau dabar svarstoma įrengti kaliausių VIP zoną, į kurią galėtų patekti tik kaliausėmis persirengę šventės dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.