B.Bradausko demaršas dėl žydų gelbėtojų neįtikino socialdemokratų

Prieštaringai vertinamas politikas Bronius Bradauskas liko nesuprastas partijos bendražygių. Socialdemokratai mano, kad valstybė turėtų mokėti pensijas žydus Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusiems lietuviams. Tokią poziciją kairieji žada pademonstruoti per balsavimą Seime.

B.Bradauskas susilaukė ir visuomenės, ir kolegų pasmerkimo.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
B.Bradauskas susilaukė ir visuomenės, ir kolegų pasmerkimo.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:30 PM

„Mes ir seniau buvome susitarę, kad balsuosime už tai“, - trečiadienį portalui lrytas.lt sakė premjeras Algirdas Butkevičius. Vyriausybės vadovas tikino, kad kairiuosius labai nustebino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto sprendimas atmesti šitą siūlymą. Jam vadovauja socialdemokratas B.Bradauskas.

Projektas Seime turėtų būti svarstomas per pavasario sesiją. Kalbama, kad už tai turėtų balsuoti ir valdantieji, ir opozicijos atstovai, todėl parlamente sprendimas turėtų būti priimtas.

Kai kurios Lietuvos žydų organizacijos gavo socialdemokratų patikinimą, kad šio politinio susitarimo bus laikomasi.

B.Bradausko kalbos sukėlė audrą

„Nematau, kodėl Lietuvos valstybė turi mokėti. Būtų labai logiška, jeigu mes kreiptumėmės į Izraelį, ir Izraelis galėtų mokėti. Bet ne, žydai nenori mokėti ir tik žiūri, ką paimti iš Lietuvos“, - gruodžio mėnesį pareiškė Seimo narys B.Bradauskas.

Apie tai jis prabilo po to, kai Vyriausybė pritarė, kad Antrojo pasaulinio karo metais žydus gelbėję piliečiai gautų laisvės kovų dalyvių statusą ir valstybines pensijas.

Iš pradžių Ministrų kabinetas taip pat buvo pasiūlęs Seimui kol kas nepriimti šio įstatymo dėl lėšų trūkumo, bet tokia Vyriausybės pozicija sulaukė pasmerkimo viešojoje erdvėje. Kritikai atkreipė dėmesį, kad valdžia rado lėšų kitąmet pakelti politikų ir valstybės tarnautojų algas, bet nesutinka paremti žmonių, kurie gynė lietuvių tautos garbę karo metais.

Šiuo metu Lietuvoje yra likę 137 gyvi žydų gelbėtojai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, Holokausto aukų gelbėtojų valstybinėms pensijoms mokėti kasmet papildomai reikės po 860 tūkst. litų. Vienkartinėms kompensacijoms žuvusiųjų šeimoms išmokėti reikės 1 mln. litų.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs 865 lietuvius, sąrašas yra nuolat pildomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.