Konservatoriai varo bendražygį E.Vareikį iš Seimo (atnaujinta)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderiai Irena Degutienė, Andrius Kubilius ir Jurgis Razma trečiadienį po pietų susitiko į darbą po kelių mėnesių pertraukos grįžusiu savo kolega Egidijumi Vareikiu, kurio gyvenimą ir politinę karjerą stipriai nudegino velnio lašai.

Konservatoriai sprendžia E.Vareikio likimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Konservatoriai sprendžia E.Vareikio likimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:50 PM

Susitikimas nebuvo malonus, bent jau E.Vareikiui. Partijos lyderiai jam pasiūlė prisiimti atsakomybę už savo poelgį ir pasitraukti iš Seimo. Anot konservatorių, pasitraukęs iš politikos E.Vareikis galėtų užsiimti pedagogine veikla, o 2016 m. Seimo rinkimuose galėtų bandyti laimę patekti į parlamentą su Tėvynės sąjunga.  

"Galime pasidžiaugti, kad žmogui medikai padėjo, bet taip pat žinome, kad tokios ligos yra sudėtingos. Galima užjausti žmogų, ir kyla klausimas turint tokių ligų, ypač dabartiniu metu, ar toks viešas darbas Seime jam yra tinkamas. Sutarėme, kad dar šiek tiek apgalvos situaciją mūsų kolega Egidijus Vareikis ir po geros savaitės susitikę apsitarsime galutinai", - kalbėjo A.Kubilius.

Pasak I.Degutienės, po kelis mėnesius trukusio gydymo kurso kolega jai pasirodė sutvirtėjęs psichologiškai, skelbia BNS.

„Iš pokalbio supratau, kad tikrai yra sutvirtėjęs psichologiškai, išėjęs iš krizinės situacijos ir, manau, jis priims teisingą sprendimą“, - sakė I.Degutienė.

Šiuo metu E.Vareikis yra sustabdęs narystę partijoje. Tai jis padarė po to, kai politiko žmona pasiskundė patyrusi smurtą. 

Konservatorių lyderiai patarė E.Vareikiui per savaitę įvertinti partijos pasiūlymą ir priimti galutinį sprendimą. Tai E.Vareikis pažadėjo ir padaryti. Jis žurnalistams teigė svarstantis įvairias savo politinės karjeros galimybes.

Tėvynės sąjungos vadovai taip pat mano, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija turėtų įvertinti, ar gydydamasis nuo alkoholizmo E.Vareikis pagrįstai naudojo Seimo nario parlamentinei veiklai skirtas lėšas.  

Sužlugdė kelionė į Romą

Seimo nario darbo vieta keturis mėnesius tuščia buvo po to, kai vasaros pabaigoje dėl konservatoriaus elgesio kilo dar vienas skandalas – neblaiviam politikui sunkiai sekėsi išskristi į katalikišką renginį Romoje ir dar sunkiau iš jos sugrįžti.

Tuomet žurnalistai aptiko E.Vareikį girtą Vilniaus oro uoste. Jis į Romą išskrido tik kitą dieną. Dar didesnis skandalas kilo, kai E.Vareikis dingo grįždamas namo. Po lrytas.lt publikacijos diplomatai Seimo narį aptiko vaikščiojantį po Kopenhagos oro uostą. Ten jis galimai klaidžiojo kelias dienas.

Reaguodami į bendražygio elgesį Tėvynės sąjungos lyderiai iškart pareiškė, kad E.Vareikis neturėtų daryti gėdos Seimui ir reikėtų iš jo pasitraukti. Grįžęs į Lietuvą Seimo narys pradėjo gydytis.

Po ligos E.Vareikis į Seimą grįžo tik šių metų pradžioje, tačiau į kalbas apie savo ateitį su žurnalistais nesileido. 

„Gydymo procesas yra ilgas, nes mano liga buvo depresija. Tai trunka ilgai“, - kalbėjo Seimo narys. 

„Žinau, kad žmonės meldėsi už mane. Matyt, visa tai susidėjo, kad iš tikrųjų šiandien jaučiuosi sveikas, pasikeitęs, net išvaizda mano pasikeitė šiek tiek. Manau, viskas yra gerai,“ - aiškino politikas. 

Šią savaitę E.Vareikio kolegas parlamente nustebino žinia, kad po ilgos pertraukos pasirodęs konservatorius buhalterijai pateikė storą pluoštą sąskaitų, kurias prašo padengti iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Taškė pinigus

Tai „Lietuvos rytui“ patvirtinęs Seimo kancleris Jonas Milerius pripažino, kad turėdamas nedarbingumo pažymėjimą E.Vareikis tuštino sąskaitą, į kurią jam buvo pervesti pinigai, skirti parlamentinei veiklai.

Seimo kanceliarijos vadovas nepaneigė, kad ligonis pasistengė išnaudoti visą šiai veiklai skiriamą limitą – beveik 6,7 tūkst. litų per ketvirtį.

E.Vareikis pateikė gydytojų išrašytus nedarbingumo pažymėjimus ir paaiškino, kad serga depresija.

Posėdžių nelankymą pateisinančius dokumentus Seimo narys turėjo iki praėjusių metų gruodžio 23 dienos.

Bet net su liga susidūręs politikas parlamentinei veiklai skirtas lėšas leido taip, tarsi dirbtų visu pajėgumu. Vien jo automobilio techninė priežiūra ir draudimas mokesčių mokėtojams atsiėjo kelis tūkstančius litų. Panašią sumą gali siekti ir išlaidos degalams.

Sirgdamas E.Vareikis taip pat pirko įvairių kanceliarinių priemonių, apmokėjo pašto ir telefono paslaugas.

Sugebės išsikapanoti?

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai vadovaujantis konservatorius Valentinas Stundys jau anksčiau yra užsiminęs, kad E.Vareikis neišvengs nemalonių pokalbių.

Vis dėlto etikos sargas mano, kad problemas įveikusio žmogaus situacija neturėtų būti vertinama formaliai ir galbūt jis galėtų toliau darbuotis Seime: „Juk žmogus pripažino turėjęs bėdą. Ta bėda yra liga, kurią jis tikina įveikęs. Mes turime pripažinti šį faktą.“

V.Stundys mano, kad E.Vareikio nepaveiks spaudimas trauktis: „Man regis, jis dėjo visas pastangas, kad pateisintų savo apsisprendimą išsikapanoti iš tų problemų, su kuriomis susidūrė. Iš pradžių jis jas neigė, bet galiausiai pripažino.

Ir frakcija turėtų pripažinti, kad jis stengiasi grįžti į normalų būvį.

Aišku, susidūrus su tokiomis problemomis niekas nežino, kaip viskas gali būti. Bet tikiu, kad Egidijus rado jėgų atsitiesti, reikia juo tikėti.“

Ne pirmas nuopuolis

Vasarą Seimas buvo panaikinęs E.Vareikio teisinę neliečiamybę dėl kito incidento, į kurį parlamentaras taip pat įsivėlė būdamas neblaivus.

Konservatorius gegužę aptalžė žmoną Rozvitą, tačiau ji vėliau atleido savo sutuoktiniui, todėl pradėta byla dėl smurto buvo nutraukta.

Pamaldumu garsėjantis E.Vareikis tada kolegas irgi įtikinėjo, kad po šio įvykio padarė išvadas.

Dar anksčiau E.Vareikis buvo sučiuptas neblaivus prie vairo. Nors įkliuvo per patį rinkimų įkarštį, atgailavęs ir blaivybės įžadus davęs politikas ne tik nebuvo išbrauktas iš kandidatų sąrašo, bet ir reitingavusių rinkėjų buvo gerokai kilstelėtas į viršų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.