Naujasis Rusijos ambasadorius žada paskubinti derybas su „Gazprom“

Pradedantis eiti pareigas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas nemato problemos, jog pakankamai įtemptų dvišalių santykių metu abiejų valstybių aukščiausi vadovai nesusitinka.

A.Butkevičius po susitikimo su A.Udalcovu kalbėjo, jog tikisi dvišalių santykių intensyvėjimo bei bendradarbiavimo.<br>ELTA nuotr.
A.Butkevičius po susitikimo su A.Udalcovu kalbėjo, jog tikisi dvišalių santykių intensyvėjimo bei bendradarbiavimo.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt

2014-01-09 13:35, atnaujinta 2018-02-17 18:30

Anot jo, tam, kad būtų surengtas, pavyzdžiui, premjerų Dmitrijaus Medvedevo ir Algirdo Butkevičiaus ar prezidentų Vladimiro Putino ir Dalios Grybauskaitės susitikimas, reikia atlikti daug paruošiamųjų darbų, o susitikimai turi vykti tada, kai to iš tiesų reikia.

„Tam reikia labai rimti paruošiamojo darbo. Premjerai ar Prezidentai neturi susitikti tik tam, kad vienas kitam nusišypsotų, išgertų puodelį kavos ir išsiskirtų kiekvienas turėdamas savo nuomonę. Susitikimai turi pasibaigti svarbių sprendimų priėmimu“, – ketvirtadienį po susitikimo su A.Butkevičiumi kalbėjo Rusijos ambasadorius.

Pasak A.Udalcovo, šiuo metu svarbiausi valstybių pareigūnai nemažai laiko praleidžia bendraudami ir spręsdami svarbius dvišalių santykių klausimus.

„Mūsų premjerai neseniai buvo susitikę, jie nuolat susirašinėja laiškais, kur užduoda vienas kitam konkrečius klausimus. Taip pat prieš kurį laiką vyko jų telefoninis pokalbis. Mes visada pasisakome už bendravimą bet kokiu lygiu“, – teigė jis.

A.Butkevičius po susitikimo su A.Udalcovu kalbėjo, jog tikisi dvišalių santykių intensyvėjimo bei bendradarbiavimo.

„Tikiuosi, kad jūsų paskyrimas taps teigiamu impulsu vaisingam šalių bendradarbiavimui, nes ateityje laukia daug darbų“, – sakė premjeras.

A.Butkevičius pažymėjo, kad Lietuvos Vyriausybė yra nusiteikusi atviram ir konstruktyviam dialogui su Rusija.

Ministras pirmininkas pabrėžė abiejų valstybių ekonominių ir prekybinių santykių svarbą, tikėdamasis kad jų plėtrai pasitarnaus balandžio mėnesį Sankt Peterburge rengiamas ekonomikos forumas. Forumo idėjai premjerui A.Butkevičiui adresuotame laiške pritarė ir Rusijos ministras pirmininkas D.Medvedevas.

Taip pat Rusijos ambasadorius Lietuvoje žada paskubinti aukšto lygio Vyriausybės ir „Gazprom“ atstovų susitikimą.

„Aš nenoriu uzurpuoti „Gazprom“ teisės derėtis. Tai yra labai specifinis klausimas. Mes jau buvome susitikę su Lietuvos energetikos ministru, kalbėjomės apie tai. Aš prisiėmiau sau įsipareigojimus pagreitinti aukšto lygio susitikimą, kuriame būtų sprendžiami šie klausimai“, – ketvirtadienį Vyriausybėje po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Aleksandras Udalcovas.

Jo teigimu, esama ir objektyvių priežasčių, kodėl nesusitariama.

„Aš esu įsitikinęs, kad greitu laiku derybos bus pratęstos, tikintis, kad pozityvūs ir abiem pusėms priimtini sprendimai bus rasti ir dėl kainų, ir dėl dujų tranzito“, – sakė Rusijos ambasadorius.

Stringant deryboms su „Gazprom“, Lietuvos Vyriausybė ieško kitų būdų, kaip sumažinti Lietuvai tiekiamų dujų kainas. Energetikos ministerija siūlo „Lietuvos dujoms“ inicijuoti naują arbitražo procesą.

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė, kad derybos su „Gazprom“ vyksta vangokai. Jis pripažino, kad lūžio tikimasi tuomet, kai Europos Komisija (EK) baigs tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Rytų Europoje. Po pernai rugsėjį Vilniuje įvykusio A.Butkevičiaus susitikimo su „Gazprom“ prezidentu Aleksejumi Mileriu derybos toliau nepasistūmėjo.

„Gazprom“ mėgina įsiūlyti naujas derybas Lietuvai „dėl viso santykių paketo“ ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva persvarstytų dujų sektoriaus reformos įgyvendinimo modelį, sudarytų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį, atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą 5 mlrd. litų vertės ieškinį, pasirašytų tarpvalstybinį susitarimą dėl dujų tranzito į Kaliningradą.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina ES trečiąjį energetikos paketą ir iki šių metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.