Už britų priekaištus emigrantams lenkai grasina boikotuoti „Tesco“ parduotuves

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Grasinimai boikotu išgąsdino „Tesco“ parduotuvių tinklo vadovus.<br>123rf nuotr.
Grasinimai boikotu išgąsdino „Tesco“ parduotuvių tinklo vadovus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 9, 2014, 4:27 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:19 PM

Į Lenkijos vyriausybinę koaliciją įeinančios Valstiečių partijos vicepirmininkas Janas Bury pakvietė tautiečius boikotuoti parduotuvių „Tesco“ tinklą, priklausantį Jungtinės Karalystės verslininkams.

„Negalime sėdėti nuleidę rankas, kai premjeras Davidas Cameronas jau kelintą kartą įžeidinėja lenkus ir smogia lenkų šeimoms“, - pareiškė J.Bury.

Valstiečių partijos vicepirmininkas skandalingu ir žeminančiu pavadino D.Camerono priekaištą, kad lenkų emigrantai savo vaikus palieka tėvynėje, o pašalpas ima iš britų.

J.Bury pakvietė šalies visuomenę nesitaikyti su tokiu tautiečių žeminimu ir pademonstruoti savo protestą neperkant prekybos tinkle „Tesco“. Kitas tos partijos seimūnas Eugenijuszas Klopotekas pareiškė, jog šiuo boikotu „privalome parodyti, kad turime savigarbą“.

Kol kas jokia kita partija neparėmė kvietimo skelbti boikotą „Tesco“ prekybos tinklams, tačiau D.Camerono pasisakymas sukėlė tikrą audrą Lenkijoje. D.Cameronui skubiai paskambino ir pareikalavo pasiaiškinti tiek premjeras Donaldas Tuskas, tiek opozicijos lyderis, Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovas Jaroslawas Kaczynskis.

D.Tuskas priminė D.Cameronui apie lenkų emigrantų atneštą naudą Jungtinės Karalystės ekonomikai ir pasiūlė diskutuoti apie tai, kaip kovoti su apgaulingais pašalpų prašymais.

Tuo pačiu D.Tuskas paprašė tautiečių nesižeminti dėl teisėtų ir legalių pašalpų, primindamas, kad tokia pašalpų vaikams sistema galioja visoje ES.

Tuo tarpu J.Kaczynskis spėjamai grasino D.Cameronui, kad jei šis nesiliaus užgaulioti lenkų, TTP pasitrauks iš bendros koalicijos Europarlamente. J.Kaczynskis neturėjo kitos išeities, mat politiniai konkurentai ir net premjeras D.Tuskas ėmė šaipytis, kad TTP bičiuliaujasi su lenkus šmeižiančia D.Camerono partija.

Karštu charakteriu garsėjantis J.Kaczynskis neatskleidė pokalbio su D.Cameronu turinio, tačiau užsipuolė D.Tuską. Už tai, kad šis bičiuliaujasi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir neva nuolaidžiauja šiai šaliai, išduodamas šalies interesus.

Kaip teigia Varšuvos dienraštis „Gazeta Wyborcza“, konfliktą dėl lenkų emigrantų D.Cameronas sukėlė tikslingai, siekdamas didesnio savo partijos populiarumo prieš artėjančius rinkimus į Europarlamentą. D.Cameronas savo pasisakyme neatsitiktinai išskyrė lenkų emigrantus, mat iš 40 tūkst. atvykėlių vaikų, kurie gauna pašalpas, daugiau kaip pusė yra lenkiukai, palikti gyventi pas senelius tėvynėje.

D.Cameronas visgi, esą, nepagalvojo, kad Europarlamento rinkimams ruošiasi ir Lenkijos partijos, kurios aršiai atsakys į tautiečių šmeižimą. Lenkų politikų kritiką palengvina, tai, kad D.Camerono priekaištus neteisingais pavadino ir kitų šalių ekonomistai, priminę, kad emigrantų atvykimas atnešė keleriopai didesnę naudą Jungtinei Karalystei.

Be to, primenama, kad tokias pašalpas vaikams ima net Jungtinės Karalystės piliečiai, dirbantys kitose Vakarų Europos šalyse.

Grasinimai boikotu išgąsdino „Tesco“ parduotuvių tinklo vadovus, kurie išplatino pareiškimą, kad Lenkijoje investavo 10 mlrd. zlotų ir suteikė darbą 30 tūkstančių žmonių.

Varšuvos politinis tinklapis „NaTemat“ boikoto siūlymą pavadino „dienos kvailyste“, tačiau šis Lenkijos politikų inicijuotas protestas iškarto atsidūrė Jungtinės Karalystės bei JAV žiniasklaidos dėmesio centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.