Užsieniečių registravimo centre ir musulmonai, ir budistai maitinami kiauliena

Užsieniečių registracijos centre, neatsižvelgiant į praktikuojamą religiją, visi centre gyvenantys asmenys maitinami kiauliena, nors dėl religinių įsitikinimų musulmonai nevalgo kiaulienos, o budistai mėsos apskritai.

Užsieniečių registracijos centro vadovybė LGKT teigė, jog organizuodama maitinimą, pagal galimybes taiko įvairias išimtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užsieniečių registracijos centro vadovybė LGKT teigė, jog organizuodama maitinimą, pagal galimybes taiko įvairias išimtis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2014, 12:04 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:44 PM

Dėl to skundą gavusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) nusprendė kreiptis į vidaus reikalų ministrą bei siūlyti pakeisti maitinimo tvarką taip, kad Užsieniečių registracijos centre maitinimas būtų organizuojamas, atsižvelgiant į ten apgyvendintų asmenų religinius įsitikinimus.

2013 m. gruodžio 1 d. centre gyveno 157 užsieniečiai, iš jų 55 (arba 35 proc.) išpažįstantys musulmonų religiją.

Užsieniečių maitinimo tvarka nustatyta vidaus reikalų ministro 2007 m. spalio 4 d. įsakymu.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas Bendrajame komentare, skirtame religijos turinio analizei, pasisakė, kad „religijos ar tikėjimo praktikavimas ar laikymasis gali apimti ne tik ceremonijas, bet ir tokius papročius kaip mitybos taisyklių laikymąsi.

Europos Žmogaus Teisių Teismas taip pat ne kartą yra pasisakęs, kad mitybos taisyklių laikymasis gali būti pripažįstamas tiesiogine tikėjimo išraiška praktikoje.

Užsieniečių registracijos centro vadovybė LGKT teigė, jog organizuodama maitinimą, pagal galimybes taiko įvairias išimtis. Pavyzdžiui, užsieniečių prašymu Ramadano mėnesį maitinimas centro valgykloje pakeičiamas alternatyviu maitinimo būdu, išduodant saugius maisto produktus, neviršijant nustatyto piniginio ekvivalento bei sudarant galimybę patiems gamintis maistą po saulės laidos.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Edita Žiobienė pabrėžia, kad specialus mitybos užtikrinimas daliai užsieniečių gali sukelti papildomų nepatogumų ruošiant maistą, tačiau valstybei tenkanti finansinė našta ar kylantys nepatogumai negali būti laikomi pakankamu ir proporcingu pagrindu neužtikrinti fundamentalios asmenų teisės į religijos laisvę

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.