Buvusių narkomanų pora iš Lietuvos – BBC dokumentinio filmo herojai

Trečiadienio vakarą BBC parodė naują Fergalo Keane'o dokumentinį filmą „Slaptas Britanijos imigrantų pasaulis“, kuriame atskleidžiama, kaip dūžta „britiškoji svajonė“, kaip nelegalūs imigrantai iš Indijos ar teisėtai atvykusieji iš Rytų Europos nusivilia supratę, kad gatvės čia auksu negrįstos. Rytų europiečiai šiandien sudaro apie ketvirtį Londono benamių. Tarp jų - filmo herojais tapę Rolandas ir Oksana, atvykę iš Lietuvos.

Oksana ir Rolandas – buvę nuo heroino priklausomi narkomanai su kriminaline praeitimi.<br>Youtube nuotr.
Oksana ir Rolandas – buvę nuo heroino priklausomi narkomanai su kriminaline praeitimi.<br>Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-10 21:10, atnaujinta 2018-02-17 16:58

Oksana su vyru atvyko į Jungtinę Karalystę 2011 m. per tarpininką, kuris žadėjo darbą. Tačiau tas asmuo netrukus dingo, ir lietuviai liko „ant ledo“.

„Mes sumokėjome jam pinigus, - skundėsi moteris. - Bet kai atvykom į Angliją, jis pabėgo. Daugiau jo daugiau nematėm.“

Kaip ES piliečiai Oksana ir Rolandas turėjo teisę gauti išmokas. Jų ir atėjo prašyti į socialinę tarnybą.

„Aš galvojau, kad Anglijoje bus lengviau, kad galima lengviau rasti darbą“, - aiškino ji. Tačiau Oksana ir Rolandas – buvę nuo heroino priklausomi narkomanai su kriminaline praeitimi.

Vyras iš kalėjimo buvo išėjęs tik prieš tris mėnesius, kur sėdėjo už vagystę. Moteris taip pat buvo teista už vagystes iš parduotuvių, todėl jų priimti į darbą britai neskubėjo.

„Žinoma, mums labai liūdna dėl tokios situacijos“, - sakė Oksana. Kai susitiko su žurnalistu abu lietuviai jau nevartojo narkotikų - keturis buvo mėnesius „švarūs“.

F.Keane'as ją ir jos vyrą vėl sutiko po trijų mėnesių. Pora vis dar buvo bedarbiai, tačiau įsikėlė į namą, už kurį mokėjo iš savo pašalpų.

„Kiekvieną savaitę mes gauname po 72 svarus (beveik 300 Lt. - Red.) kiekvienas. Taigi, 100 svarų (per 400 Lt. - Red.) Steve'ui (savininkui. - Red.), o 44 svarai (beveik 200 Lt. - Red.) mums. Lietuvoje negautume nieko panašaus“, - džiaugėsi Oksana.

Nors pora tvirtino, kad vis ieško darbo, Oksana prisipažino atsisakiusi valytojos darbo viešbutyje, nes atsinaujino sena žaizda iš tų laikų, kai ji leidosi heroiną.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.