Popiežius kalbėjo ir apie naujus kardinolus, ir apie žindymą

 

„Šiandien dainuos choras, bet visų gražiausias choras yra šių triukšmausiančių kūdikių...", - sakė popiežius.<br>AP nuotr.
„Šiandien dainuos choras, bet visų gražiausias choras yra šių triukšmausiančių kūdikių...", - sakė popiežius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-12 14:54, atnaujinta 2018-02-17 15:56

Tai bus pirmieji popiežiaus paskyrimai į šią elitinę, jam patarinėjančią hierarchų grupę.

Šventasis Tėvas taip pat Siksto koplyčioje paragino motinas pamaitinti kūdikius, jei reikia.

16 būsimų naujų kardinolų yra jaunesni nei 80 metų amžiaus ir bus „kardinolai elektoriai“. Tai reiškia, kad jie gali dalyvauti naują popiežių renkančioje konklavoje, jei dabartinis popiežius mirtų ar atsistatydintų.

Minimi prelatai yra iš Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Nikaragvos, Kanados, Dramblio Kaulo Kranto, Brazilijos, Argentinos, Pietų Korėjos, Čilės, Burkina Faso, Filipinų ir Haičio.

Trys vyresni nei 80 metų prelatai bus kardinolai emeritai ir negalės dalyvauti konklavoje, jei tokia vyktų. Jie yra iš Ispanijos, Italijos ir Karibų jūros regiono salų valstybės Sent Lusijos.

Naujų kardinolų paskyrimo ceremonija – konsistorija – įvyks vasario 22 dieną, nurodė popiežius.

Popiežius sekmadienį Vatikane taip pat pakrikštijo 32 mažylius ir pasakė jų motinoms nedvejoti dėl maitinimo čia pat, garsiojoje Michelangelo freskomis išpuoštoje Siksto koplyčioje. 

Ne taip kaip jo pirmtakai, kurie per šį metinį renginį paprastai sakydavo ilgas ir teologijos pilnas homilijas, Pranciškus pasakė trumpą, maždaug 300 žodžių improvizuotą homiliją, kurios centrinė tema buvo vaikai. 

„Šiandien dainuos choras, bet visų gražiausias choras yra šių triukšmausiančių kūdikių ... Kai kurie (jų) verks, nes nesijaučia patogiai ar yra alkani“, - pasakė jis tėvams sau būdingu tonu be jokios įtampos. 

Michelangelo freskos Siksto koplyčioje yra vieni garsiausių meno kūrinių pasaulyje. Ant koplyčios lubų yra pavaizduotas žmogaus sukūrimas, o ant altoriaus sienos pavaizduotas rūstus Dievas Paskutinio teismo dieną. 

Tačiau popiežius pasakė motinoms nesibaiminti tokios aplinkos. 

„Jeigu jie alkani, motinos, pamaitinkite juos nedvejodamos. Nes jie čia yra svarbiausi žmonės“, - sakė Pranciškus, kuris toje pačioje koplyčioje kovo mėnesį buvo išrinktas pirmuoju popiežiumi iš Lotynų Amerikos. 

Praėjusį mėnesį Pranciškus interviu sakė, kad motinos neturėtų jaustis nepatogiai, jei per jo ceremonijas prireikia krūtimi pamaitinti kūdikį. 

Sekmadienio pamaldos buvo naujausias paprastesnio stiliaus, kurį Pranciškus diegia Vatikane, pavyzdys. 

Jis atsisakė erdvių popiežiaus apartamentų Apaštališkuosiuose rūmuose ir gyvena mažame bute vienuose Vatikano svečių namuose. Rūmais jis naudojasi tik priimdamas valstybės vadovus ir kreipdamasis į minias iš lango, išeinančio į Šv.Petro aikštę. 

Jis taip pat atsisakė popiežių limuzino ir važinėja po Romą „Ford focus“, kuriame kartais sėdi priekinėje sėdynėje šalia vairuotojo. 

Krikštas yra sakramentas, kuriuo vaikai ar atsivertėliai yra įvedami į krikščionių tikėjimą. 

Sekmadienį oficialiai priimdamas vaikus į Katalikų Bažnyčią, popiežius ant jų galvų iš kriauklės formos indo pylė vandenį. Tėvams švytint iš laimės pontifikas paeiliui ištardavo kiekvieno iš baltais atlasais ir šilkais išpuoštų vaikų vardą. 

Tada pontifikas pasakė tėvams, kad svarbiausias dalykas, kurį jie gali padaryti, yra protėvių tikėjimo perdavimas vaikams. 

Pontifikas taip pat yra pirmasis popiežius, pasirinkęs Pranciškaus vardą. 

Tarp sekmadienį pakrikštytų vaikų buvo dvi Francescos. 

Neaišku, ar suteikti tokius vardus įkvėpė popiežius, kurio linksmumas ir šiltas bendravimas į Vatikaną sutraukia didžiules minias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.