G.Kiesaus nužudymo ir Tulpinių gaujos paslaptys

Tulpiniai – kruviniausia mafija. Tokiu pavadinimu žiūrovams pristatoma jau antroji „Lietuvos ryto“ televizijos laida apie žiauriausią lietuviškos mafijos grupuotę iš Panevėžio, siautėjusią visoje šalyje net dešimt metų.

Iki šiol nei įrodytos, nei paneigtos versijos, kad nužudyti G.Kiesų nebuvo vien Tulpinių sumanymas dar labiau praturtėti.
Iki šiol nei įrodytos, nei paneigtos versijos, kad nužudyti G.Kiesų nebuvo vien Tulpinių sumanymas dar labiau praturtėti.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-13 10:24, atnaujinta 2018-02-17 15:17

Praėjusioje laidoje buvo pasakojama apie Panevėžio prokuroro Gintauto Sereikos nužudymą. Sausio 13 dieną 22 val. televizijos žiūrovai išvys, kaip G.Sereikos nužudymo tyrimas kriminalistus atvedė prie kitų Tulpinių grupuotės nusikaltimų.

Šios gaujos žudikų rankos suteptos 80 žmonių krauju. Vis dėlto kraupiausias Tulpinių nusikaltimas buvo naftininko Gedimino Kiesaus, jo sūnaus ir asmeninio vairuotojo pagrobimas bei nužudymas.

Tik po šio nusikaltimo, turėjusio didžiulį atgarsį visuomenėje, 2000 metais buvo sunaikinta Tulpinių gauja, o į kalėjimą iki gyvos galvos kalėti sėdo grupuotės vadeivos: Virginijus Baltušis, Algimantas Vertelka (jie iki gyvos galvos kalėti nuteisti net po du kartus) ir Andrius Andrušaitis.

„Iki šiol daug kam kyla klausimų, kodėl Tulpiniai kone dešimtmetį nebaudžiami siautėjo Lietuvoje: žudė žmones, plėšė, prievartavo turtą. Tiriant Tulpinių nusikaltimus, aptikta akivaizdžių sąsajų su tuometiniais Panevėžio valdžios, saugumo, Vyriausybės ministrais ir teisėsaugos atstovais.

Iki šiol nei įrodytos, nei paneigtos versijos, kad nužudyti G.Kiesų nebuvo vien Tulpinių sumanymas iš noro dar labiau praturtėti. Tai buvo „Mažeikių naftos“ privatizavimo išvakarės, o ilgametis įmonės vadovas G.Kiesus turbūt puikiai žinojo, kas lobsta ir dar labiau pralobs iš „Mažeikių naftos“ aukso kasyklos. Gal G.Kiesus kam nors trukdė, todėl ir buvo pasitelkta Tulpinių grupuotė.

Banditai tikėjosi ištuštinti milijonines G.Kiesaus sąskaitas užsienio bankuose, o G.Kiesaus priešai tikėjosi jo atsikratyti. Deja, dėl tam tikrų bankų apsaugos mechanizmų nusikaltėliams pinigų pavogti nepavyko. G.Kiesus ir A.Vertelka, beje, buvo pažįstami, galima sakyti, verslo partneriai.

Duodami parodymus, A.Vertelkos nusikaltimo bendrininkai pasakojo, kad kankinamas G.Kiesus atpažino A.Vertelkos balsą. Ir nors naftininkas atskleidė banko kortelių kodus, matyt, tikėdamasis išsaugoti sūnaus, vairuotojo ir savo gyvybę, banditai jų nepasigailėjo.

Nusikaltimo vykdytojai tyrėjams įdavė savo vadeivas ir parodė, kur užkasti nužudytųjų kūnai. O štai aukų galvos pagal kažkokius bukiausius ir nežmoniškiausius mafijos standartus nerastos iki šiol. Šią paslaptį Lukiškėse, matyt, iki šiol saugo A.Vertelka ir V.Baltušis“, – pasakoja laidos kūrėjas Kristupas Krivickas.

„Man teko bendrauti su A.Vertelka po G.Kiesaus nužudymo, dar tuomet, kai jis buvo laisvėje. Stebėjausi šio nusikaltėlio pasitikėjimu savimi, įsitikinimu, kad nebus nubaustas, nors bendrininkai jį išdavė. Tai tik dar labiau patvirtina prielaidą, kad Tulpiniai turėjo vadinamąjį stogą tuometėje Lietuvos aukščiausioje valdžioje ir teisėsaugoje.

Yra vilties, kad kada nors Tulpinių mafijos vadeivos nuspręs atskleisti visas šio nusikaltimo paslaptis ir motyvus. Tuomet ir paaiškės, kam iš tiesų buvo naudinga G.Kiesaus mirtis“, – sako K.Krivickas.

Laidoje „Nusikaltimas ir bausmė“ žiūrovai išvys G.Kiesaus pagrobimo dramos rekonstrukciją, autentišką vaizdo medžiagą, gautą iš bylos tyrėjų, nusikaltėlių parodymus, interviu su tuo metu G.Kiesaus nužudymo bylą tyrusiais ir ją kuravusiais pareigūnais: prokuroru A.Kliunka ir tuomečiu šalies policijos vadovu V.Grigaravičiumi.

„Nusikaltimas ir bausmė“ per „Lietuvos ryto“ televiziją pirmadienį 22 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.