Mokyklų languose - tūkstančiai žvakių liepsnų

Pirmadienio rytą Lietuvos mokyklose ir įstaigose - pagarbi tyla. Per 1500 mokyklų ir organizacijų savo pastatų languose dešimčiai minučių įžiebė žvakutes. Jos skirtos žuvusiems už laisvę pagerbti. Tai viena iš daugelio akcijų šią Sausio 13-ąją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 8:22 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:30 PM

Prezidentė Dalia Grybauskaitė žvakutę degė kartu su Vilniaus „Ryto" progimnazijos moksleiviais.

Šioje gimnazijoje mokėsi Lietuvos Laisvės gynėjas Darius Gerbutavičius.

„Sausio 13-osios rytą visoje Lietuvoje uždegamų žvakių šviesa pažadina atmintį ir sutelkia mus. Kol atmintis bus gyva, mes būsime nepriklausomi ir turėsime savo valstybę. Tegul Laisvės gynėjų drąsa suteikia mums kuo daugiau stiprybės ir tikėjimo. Mylėkime Lietuvą ir patys kurkime jos ateitį. Tai - įpareigojimas kiekvienai kartai", - sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė kviečia šalies gyventojus aktyviai dalyvauti Sausio 13-ajai skirtose pilietinėse akcijose ir parodyti, kad mes prisimename, kodėl esame laisvi.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariškiams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti