Snaigių sūkuryje Vilniuje suplevėsavo trispalvės

Pirmadienį vyksta Laisvės gynėjų pagerbimo renginiai. Tai viena iš retų dienų, kai akis į akį susitinka valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Lietuva mini Sausio 13-ąją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuva mini Sausio 13-ąją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:02 PM

Susitikusios prie Seimo rūmų svarbiausios šalies moterys pirmą kartą pasisveikindamos ištiesė viena kitai ranką. Ankstesnių susitikimų metu Lietuvos žmonės tokio mandagumo neišvysdavo.

Vidurdienį Vilniaus stogams ir gatvėms vis labiau baltuojant nuo krentančio sniego prie Seimo buvo iškilmingai pakeltos Lietuvos vėliavos.

Iškilmingoje Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje dalyvavo visi svarbiausi šalies pareigūnai: prezidentė D.Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė. Ceremonijos dalyviai žuvusius Laisvės gynėjus pagerbė tylos minute. Nuaidėjo trys pagarbos salvės.

Siūlė branginti Lietuvą ir žmones

Aikštėje susirinkusiems žmonėms trumpą kalbą pasakė Seimo pirmininkė L.Graužinienė: "Tą dieną mus puolę sovietų kariai suprato, kad Lietuvos žmonių vienybė ir ryžtas ginti savo Tėvynę yra stipresnis už bet kokius ginklus.

Virš mūsų plevėsuojanti trispalvė būrė tautą ir telkė vienam tikslui – Laisvei. Apie laisvą ir nepriklausomą Lietuvą svajojome daugelį metų. Viltis niekada negeso, siekėme būti nepriklausomi ir savarankiški. Supratome, kad reikia kovoti, kad tai – kiekvieno lietuvio pareiga. Ir nugalėjome, nors laisvės auka buvo neįkainojamai didelė".

Prašydama nenuleisti rankų L.Graužinienė paragino saugoti ir branginti Lietuvą bei vertybes, laisvę ir nepriklausomybę, kurias Sausio 13-ąją iškovojo žmonės.

Bendrauti nesiveržė

Ankstesnių susitikimų metu svarbiausios šalies moterys ignoruodavo viena kitą ir ne tik nepabendraudavo, bet net ir nepasisveikindavo.

Vienas iš tokių šaltų susitikimų – Lietuvos kariuomenės dienos šventė, kai nei prezidentė, nei Seimo pirmininkė nepadavė viena kitai rankos.

Nuo pat Seimo pirmininkės išrinkimo spalio pradžioje, nei prezidentės, nei L.Graužinienės darbotvarkėse nebuvo numatytas joks oficialus susitikimas. Toks abipusis ignoravimas - jau tris mėnesius.

Įtampa tarp svarbiausių šalies vadovių jaučiama nuo pat L.Graužinienės išrinkimo į Seimo pirmininkes. Pastaroji nepraleidžia progos pakritikuoti prezidentės.

Vienas tokių atvejų – D.Grybauskaitės ir jos padėjėjų eglutės puošimas. Tąkart L.Graužinienė eglutės puošimą pavadino „parodomąja programa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.