Ar L.Graužinienė turi raumenų sustabdyti euro traukinį?

Kuo baigsis Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės kalbos, kad įsivesti eurą kitais metais dar anksti? Ar tai tik priešrinkiminis triukas norint pritraukti euroskeptikų dėmesį? Ar Darbo partija turi pakankamai galių sužlugdyti euro įvedimui reikalingų įstatymų priėmimą?

Seimo pirmininkė L.Graužinienė sukėlė abejonių dėl Lietuvos galimybių įsivesti eurą.<br>Facebook nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė sukėlė abejonių dėl Lietuvos galimybių įsivesti eurą.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 14, 2014, 5:48 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:21 PM

Europos Komisija ir Europos Centrinis bankas jau gegužės mėnesį paskelbs, ar Lietuva galės įvesti eurą nuo 2015 m. Lietuva neturi teikti jokio prašymo įstoti į euro zoną. Tačiau įtampa gali kilti Seime, kai teks priiminėti su euro įvedimu susijusius įstatymus.

Greičiausiai dėl to eurui įvesti būtini įstatymai bus svarstomi po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų. Žinoma, ramiau dėl to netaps, nes iškart po šių rinkimų prasidės savivaldybių tarybų rinkimų kampanija.

Šiuo metu tik socialdemokratų ir konservatorių lyderiai aiškiai pasisako, kad jie 100 proc. remia lito pakeitimą euru nuo kitų metų. Abi šios partijos Seime turi daugiau kaip 71 balsą. Taigi balsų priimti euro įvedimo įstatymą kaip ir pakanka. Tiesa, dar gali būti, kad kai kurie regionuose išrinkti socialdemokratai ar konservatoriai mąsto visiškai priešingai nei Algirdas Butkevičius, Andrius Kubilius ir finansų ministras Rimantas Šadžius. Todėl dar neaišku, ar premjeras A.Butkevičius dėl euro gali būti visiškai ramus.

Politologai pripažįsta, kad valdančioji koalicija atrodytų komiškai, jei toks svarbus sprendimas, kaip euro įvedimas, būtų priimtas tik su opozicijos pagalba. Tuomet vėl iškiltų klausimas dėl valdančiosios koalicijos vienybės ir ateities.

Visgi Seime tarp pačių socialdemokratų populiaresnė nuomonė, kad L.Graužinienė spardysis tik iki gegužę vyksiančių rinkimų. O po jų eurui įvesti reikalingi įstatymai nebus blokuojami.

Net pats premjeras A.Butkevičius praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad visos kalbos prieš eurą gali būti partijų noras pasididinti reitingus. O šeštadienį per partijos tarybos posėdį pridūrė, kad tai primena šantažą. 

Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas sako, kad A.Butkevičius turi daug galimybių suvaldyti situaciją, nes jį šiuo klausimu palaiko ne tik opozicija, bet ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jis pripažįsta, kad euro įvedimas taps nemažu išbandymu premjerui, kuris turės galimybę parodyti, ar turi tvirtą stuburą. Pats premjeras taip pat sako, kad euro įvedimas jam svarbus asmeniškai kaip politikui.

Visgi T.Janeliūnas mano, kad nepaisant to, jog Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“, kuri taip pat kelia abejonių dėl euro, pakankamai balsų Seime neturi, sužlugdyti naujos valiutos įvedimą įmanoma.

„Kartais nelabai tiksliai norint vieno ar kito rezultato galima jį sukelti, jeigu yra padaroma gana didelė žala. Jeigu dėl reitingų bus užsispirta ir gana ilgai manipuliuojama antieuro nuotaikomis ir bandoma politiškai ieškoti priežasčių stabdyti euro įvedimą, žala gali būti. Inertiškai tai gali įgauti nuo kalno riedančios sniego gniūžties efektą. Jeigu šita situacija išsijudintų, politikai pradės reikalauti referendumo dėl euro, pradėtų priiminėti įstatymus, keičiančius finansinę padėtį dar prieš tai, kai Europos Komisija įvertins Lietuvą dėl euro, tai Komisija gali pripažinti, kad situacija Lietuvoje yra netvari. Esą mūsų rodikliai gali pablogėti ateityje“, - kalbėjo politlogas. Tai gali tapti priežastimi atsisakyti siūlymo Lietuvai įsivesti eurą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.