Kauno valdininkai banditams įteikė vertingą dovaną

Nusikaltėlių galvos skausmu tapę specialiais ženklais nežymėti, beveik neišsiskiriantys policijos automobiliai nenaudėliams kels mažiau grėsmės.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 14, 2014, 8:15 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:14 PM

Internete paviešintas 83 Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato naudojamų, specialiais ženklais nepažymėtų automobilių sąrašas. Jame nurodoma automobilio markė ir valstybiniai numeriai.

Eiliniams piliečiams šis sąrašas neturi jokios reikšmės, jiems vis tiek, kokiais automobiliais važinėja "operai", tačiau siautėjantiems banditams – tai ypač vertinga informacija.

Nusikaltėliai prie savo namų pastebėję lūkuriuojantį, anksčiau nematytą automobilį pagal jo numerius galės nustatyti, ar pasalą surengė policija, ar konkuruojančios gaujos smogikai.

Vagys, plėšikai, narkotikų prekeiviai ir įvairaus plauko padugnės galės nesunkiai išsiaiškinti, ar iš paskos važiuoja, nusikaltėlių žargonu kalbant, „ant uodegos“ sėdi policijos operatyvininkai.

Informaciją paviešino savivaldybės

Kriminalistų naudojamų tarnybinių automobilių sąrašas viešas tapo atsitiktinai. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai kreipėsi į miesto savivaldybę, pateikdami naudojamų, nežymėtų automobilių sąrašą ir prašydami jiems išduoti nemokamus stovėjimo leidimus.

Šis policijos prašymas perduotas svarstyti Kauno savivaldybės tarybai, o parengto sprendimo projektas kartu su policijos automobilių sąrašu paskelbtas internete.

Analogiška situacija neseniai buvo susiklosčiusi ir sostinėje. Policijai paprašius Vilniaus savivaldybės leisti nemokamai statyti specialiais ženklais nepažymėtus automobilius ir pridėjus jų sąrašą, jis netrukus tapo viešas.

Ypač slaptų automobilių nėra?

lrytas.lt žurnalisto sužinojęs, kad kriminalistų naudojamų automobilių sąrašas tapo viešas, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas neslėpė nuostabos.

Paklausus, kaip tai palengvins nusikaltėlių „darbą“, pareigūnas atsakė, kad šios informacijos viešinimas policijos darbo tikrai nepalengvins.

„Turint tokį sąrašą egzistuoja potenciali tikimybė, kad policijos operatyvinių darbuotojų gali būti identifikuotas. Kita vertus, mes pateikėme prašymą savivaldybei, prašydami šiems automobiliams išduoti leidimus nemokamai stovėti, o ką jie daro su šiuo sąrašu – jų atsakomybės klausimas. Tikrai nepageidavome, kad duomenys apie nežymėtą tarnybinį transportą būtų viešinami“, - sakė D.Žukauskas.

Ar šiame sąraše nėra itin slapto, specialiąsias žvalgybos užduotis vykdančio policijos padalinio, vadinamo „laivynu“, naudojamų automobilių, – išsiaiškinti nepavyko.

Šis padalinys, regis, toks slaptas, kad vien paklausus apie jo darbuotojų naudojamas transporto priemones kalbinti pareigūnai apsimetė nesuvokiantys, apie ką kalbama.

"Negerai, kai tokie dalykai paviešinami. Tai padarę žmonės tikriausiai nesuvokia, jog talkina nusikaltėliams ir apsunkina policijos darbą. Kauno politikai ir valdininkai galėtų susimąstyti ir patys sau atsakyti į klausimą, kam nuo to bus geriau, jeigu nusikaltėliai žinos kokiais automobiliais važinėja kriminalistai?", - piktinosi viename Kauno kriminalinės policijos padalinių dirbantis pareigūnas.

Daugiausia  „Volkswagen“ ir „Škoda“

Nežymėtus policijos automobilius anksčiau buvo galima atpažinti iš stoge sumontuotos nedidelės radijo ryšio antenos. 

Pasikeitus ryšio standartams akivaizdžiai pastebimų antenų nebeliko. Kriminalistų automobilius galima atpažinti nebent iš tamsintų stiklų, o kartais - už grotelių paslėptų mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlių.

"Rimtoms užduotims automobiliai tamsintais stiklais nėra naudojami, jie pernelyg dažnai krinta į akis. Nors blogų kėslų neturintys žmonės to nesureikšmina, nusikaltėliai iš karto akreipia dėmesį į tokias transporto priemones", - lrytas.lt sakė kriminalinės policijos operatyvininkas.

Kauno apskrities policija daugiausia naudojasi „Škoda“ markė automobiliais. Savivaldybei pateiktame sąraše nurodyta 20 „Škoda Octavia“ automobilių ir vienas prabangus “Škoda Superb“.

Pareigūnai turi vieną tarnybinį „Ford Mondeo“, vieną „Mercedes-Benz“, taip pat „Subaru Forester“, Rover 623”, “Fiat Marea”.

Be anksčiau minėtų „Škoda“, policijos automobilių parke tradiciškai daug „Volkswagen Golf“ markės nežymėtų automobilių – 11 “VW Passat“, 7 “VW Golf”, 4 “VW Transporter“, 5 “VW Transporter” ir vienas “VW Caddy”.

Kriminalistai turi ir padidinto pravažumo transportą – du visureigius „Mitsubishi Pajero“. Vienu jų naudojasi Kauno rajono operatyvininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.