Politinę košę jauna Darbo partijos veikėja verda ir prie kūdikio lopšio

Opozicija šiaušiasi, premjeras pyksta, prezidentė nesišneka. Taip reaguojama į prieštaringus Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės žingsnius. Gal išvengti skandalų politikei padėtų jos komanda, jei nebūtų tokia keistai margaspalvė?

Didelių ambicijų turinti jauna Darbo partijos narė I.Kačinskaitė-Urbonienė didžiavosi Valdovės pravarde.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Didelių ambicijų turinti jauna Darbo partijos narė I.Kačinskaitė-Urbonienė didžiavosi Valdovės pravarde.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-01-14 07:54, atnaujinta 2018-02-17 14:20

Seimo pirmininkės komandą neseniai papildė dar viena Darbo partijos dvasinio vadovo Viktoro Uspaskicho atrasta jaunosios kartos politikos žvaigždė iš Kėdainių 23 metų Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Ką tik studijas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute baigusi moteris L.Graužinienei patarinėja vidaus politikos klausimais, rašo „Lietuvos rytas“.

Tiesa, įsijausti į patarėjos vaidmenį I.Kačinskaitė-Urbonienė neturėjo kada, nors darbą Seimo pirmininkės sekretoriate oficialiai gavo pernai.

Spalio 24-ąją į L.Graužinienės komandą įsiliejusi jaunoji Darbo partijos prezidiumo narė netrukus išėjo nėštumo ir gimdymo atostogų, o jau lapkričio pradžioje sūpavo kūdikį.

Jauniausia Vilniaus miesto tarybos narė, „darbiečių“ sąraše kandidatuojanti ir į Europos Parlamentą, ne itin noriai pasakojo, kaip ji visur suspėja, bet savo gebėjimais neabejojo: „Aš turiu pakankamai patirties patarti vidaus politikos klausimais. Manau, kad turiu.“

Darbe aptikti nelengva

Seimo rūmuose esančiame darbo kabinete surasti jauną, veržlią moterį nėra lengva. Ne tik todėl, kad jos telefonas, kurio numeris nurodomas viešai, net neįjungtas.

Darbe I.Kačinskaitė-Urbonienė neužsibūna. Ir tai suprantama – namie jos laukia mažylis.

Bet apie tai, kodėl taip veržiasi į darbą ir kaip visur suspėja, politikė neatviravo: „Tai labai asmeniniai dalykai. Nenorėčiau, kad kas nors imtų vertinti, ar per anksti, ar per vėlai grįžau į darbą. Tai – šeimos reikalas.“

Tačiau Seimo pirmininkės patarėja patikino, kad išėjusi gimdyti nuo politinių aktualijų ji nė kiek nebuvo atitrūkusi: „Visus įvykius sekiau, atsakinėjau į laiškus. Nepraleidau ir miesto tarybos posėdžių. Tai mano pareiga.“

Spėjo įsivelti į skandalą

Vis dėlto jaunoji savivaldos veikėja anksčiau ne visuomet uoliai lankydavo sostinės tarybos posėdžius.

Prieš tapdama patarėja I.Kačinskaitė-Urbonienė įsivėlė į incidentą, kai per svarbų balsavimą nebuvo salėje, nors elektroninė balsavimo sistema rodė ką kita.

Įžvelgę galimą balsų klastojimą politiniai varžovai Vilniaus miesto taryboje dėl to kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Bijojo, kad nepradingtų

Apie pastaruoju metu daug triukšmo sukėlusius L.Graužinienės siūlymus dėl minimalios algos didinimo ar abejones dėl euro įvedimo Lietuvoje politikės patarėja irgi nebuvo linkusi kalbėti, tik pabrėžė, kad Seimo pirmininkės komandoje vyrauja visiška darna.

I.Kačinskaitė-Urbonienė pritaria savo viršininkei, kurią aiškino pažįstanti ne vienus metus.

Galbūt todėl, spėjo patarėja, L.Graužinienė ją ir pasirinko į savo komandą.

„Seimo pirmininkė žino, ką aš galiu. Esu jauna ir energinga, manau, todėl ir pasirinko“, – kalbėdama su „Lietuvos rytu“ svarstė moteris, anksčiau buvusi Darbo partijos atstovės Europos Parlamente Justinos Vitkauskaitės-Bernard padėjėja.

Tiesa, parlamento vadovės pagalbininkė, gaunanti beveik 5 tūkst. litų algą, pripažino, kad išėjusi atostogų L.Graužinienei negalėjo būti ypač naudinga, bet dabar esą jau šimtu procentų vykdanti savo funkcijas.

Paklausta, kodėl skubėta įdarbinti jaunąją „darbietę“ prieš pat gimdymą, Seimo pirmininkės atstovė spaudai Dalia Valentienė atsakė, jog taip pasielgta, kad žmogus nedingtų ir niekas kitas jo neperimtų: „Reikalingas žmogus, ir viskas.“

Pranašavo prezidentės postą

I.Kačinskaitės-Urbonienės politiniu krikštatėviu, ko gero, galima laikyti V.Uspaskichą.

Aktyvią Kėdainių moksleivę jis įtraukė į partinę veiklą, o vėliau pasiūlė išbandyti jėgas rinkimuose.

Ne be V.Uspaskicho pastangų studentė atsidūrė ir Darbo partijos kandidatų į Vilniaus miesto tarybą sąrašo viršūnėje.

Apie tai, kaip Darbo partijos įkūrėjas įžvelgė, jog iš jos gali užaugti didelė asmenybė, I.Kačinskaitė-Urbonienė prieš keletą mėnesių gyrėsi žurnalui „Panelė“ – esą V.Uspaskichas jai yra išpranašavęs net prezidentės postą.

Didelių ambicijų turinti jauna politikė didžiavosi Valdovės pravarde, džiaugėsi sparčiai besiklostančia karjera, tačiau tikino, kad nė su vienu partijos lyderiu dėl jos permiegoti neteko ir to ji niekada nedarytų.

Dabartinė Seimo pirmininkės patarėja aiškino kryptingai siekianti karjeros aukštumų ir kad nieko atsitiktinio jos gyvenime nebūna.

L.Graužinienės talkininkė savo planus dėlioja penkmečiais, o apie juos kalbėdama vartoja sovietmečiu vyravusius ekonomikos planavimo apibūdinimus.

Pasitelkė įvairios patirties turinčius asmenis

* I.Kačinskaitė-Urbonienė – ne vienintelė Seimo pirmininkės patarėja vidaus politikos klausimais.

* Patarimus šiais klausimais L.Graužinienei dar dalija informologijos specialybę Vilniaus universitete įgijusi Asta Medžiuolienė. Prieš tai ji dirbo referente Seimo Darbo partijos frakcijoje.

* Teisės klausimais L.Graužinienei patarinėja ne vienam Seimo vadovui jau talkinęs Egidijus Rumbutis. Šis teisininkas darbavosi ir „darbiečio“ Vydo Gedvilo, ir konservatorės Irenos Degutienės komandose.

* Bet vien E.Rumbučio patarimais Seimo pirmininkė nusprendė nepasikliauti. Į savo komandą ji priėmė ir 2011 metais Mykolo Romerio universitete teisę baigusią Agnetą Lobačevskytę, kuri prieš tai patarinėjo iš Seimo vicepirmininko pareigų turėjusiam pasitraukti Vytautui Gapšiui.

* Seimo pirmininkės sekretoriatui vadovauja buvęs Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Mantvydas Bekešius. Seime jis atsidūrė po to, kai šiai ministerijai vadovaujantis socialdemokratas Linas Linkevičius išbrokavo jo kandidatūrą į viceministrus.

* M.Bekešiaus pavaduotoju L.Graužinienė netikėtai paskyrė buvusį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Sigitą Mecelicą, kuris prieš keletą metų buvo įsivėlęs į nemalonią istoriją.

* S.Mecelica buvo įspėtas dėl neetiško elgesio paaiškėjus, kad pasinaudojus tarnybine padėtimi buvo išvengta baudos ir mokesčio už automobilio nutempimą – jį draudžiamoje vietoje paliko aukštas pareigas ėjusio pareigūno žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.