Už mokesčių mokėtojų pinigus – pakaunės valdančiųjų savigyra

Žiniasklaidos atstovų kritikos dėl nemokamo, biudžeto lėšomis finansuojamo laikraščio leidimo nuolat sulaukiantis Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas – ne vienintelis, užsiimantis šia veikla.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-01-14 16:09, atnaujinta 2018-02-17 13:26

Socialdemokratų taip pat valdomame Kauno rajone už mokesčių mokėtojų pinigus leidžiamas ant brangaus blizgaus popieriaus spausdinamas leidinys „Pakaunės žinios“. Jo metrikoje nurodomas leidėjas – Kauno rajono savivaldybės administracija bei tekstų autoriai. Tai rajono mero socialdemokrato Valerijaus Makūno patarėjai.

Nors įstatymai numato, kad savivaldybės negali būti viešosios informacijos rengėjomis, Kauno rajono vadžia tikina tvarkos nepažeidžianti. Esą šis leidinys – ne valstybės lėšomis finansuojamas propagandinis laikraštis, bet informacinis biuletenis, kurį leisti tiesiog būtina norint tinkamai informuoti gyventojus apie valdžios nuveiktus darbus. Leidinio metrikoje nurodoma, kad jis nemokamai platinamas 26 tūkst. egzempliorių tiražu.

Politinė propaganda ir savigyra

Leidinyje ypač daug dėmesio skiriama Kauno rajono savivaldybės merui V.Makūnui, kitiems valdančiajai daugumai priklausantiems politikams bei valdininkams. Jų nuotraukos publikuojamos nemokamai platinamame leidinyje, o publikacijų tekstai primena sovietmečio liaupses valdžiai.

Kauno rajone išrinktas Seimo narys konservatorius Donatas Jankauskas šį leidinį vadino nelegaliai, pažeidžiant įstatymus, už mokesčių mokėtojų pinigus leidžiama socialdemokratų politinės propagandos bei savigyros priemone.

„Šio laikraščio leidimą vertinu vienareikšmiai neigiamai. Nesąžininga, kad mokesčių mokėtojų lėšos naudojamos savireklamai. Užtenka pavartyti vieną ar kitą šio leidinio numerį, kiekvienam mąstančiam žmogui abejonių nelieka, kad jame pateikiama ne informacija, bet valdančiųjų reklama“, – sakė Kauno rajone išrinktas parlamentaras D.Jankauskas.

Kauno rajono konservatorių lyderis D.Jankauskas sakė nežinantis, kiek mokesčių mokėtojams kainuoja valdančiųjų liaupsės. Opozicijoje esantys tarybos nariai teiravosi apie laikraščio leidimo išlaidas, tačiau atsakymo iki šiol nesulaukė.

„Apie tai, kodėl pažeidžiant įstatymus du savivaldybių merai, socialdemokratų partijos pirmininko A.Butkevičiaus pavaduotojai R.Malinauskas ir V.Makūnas biudžeto lėšomis užsiima leidyba ir savigyra, buvo klausta ir paties premjero. Tačiau jis nuo tiesaus atsakymo išsisuko“, – sakė parlamentaras D.Jankauskas.

Politikai žlugdo laisvąją spaudą

Nuo šių metų pradžios Kauno rajone nebeleidžiamas šiam regionui skirtas nepriklausomas laikraštis „Naujosios tėviškės žinios“.

Nors buvusi laikraščio redaktorė Nijolė Grinevičiūtė portalui lrytas.lt minėjo, kad savivaldybės nemokamai platinamas leidinys tiesioginės įtakos neturėjo, ji pripažino, kad apeidama įstatymus savivaldybė elgiasi ne itin korektiškai.

Kur kas griežtesnis buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.

„Mano nuomone, biudžeto lėšomis finansuojamų leidinių iš viso neturėtų būti. Tai visiškas absurdas, be to, neteisėti dalykai. Dalis savivaldybių gali teigti, jog nėra kitų būdų, kaip skleisti informaciją, nes vietos laikraščiai arba silpni, mažai skaitomi, arba jų iš viso nėra. Tačiau tai ne priežastis, o pasekmė, kodėl vietos laikraščiai tokie tapo. Tai valstybinės ir vietos politikos rezultatas“, – sakė D.Radževičius.

LŽS vadovas tikino, kad savivaldybių lėšomis finansuojami bei rengiami leidiniai negali pretenduoti vadintis laikraščiais, nes pagal pateikiamos informacijos pobūdį tai ne kas kita, kaip propagandiniai leidiniai.

Ne propaganda, o tik informacija?

Kauno rajono mero patarėjas, profesionalus žurnalistas ir vienas „Pakaunės žinių“ tekstų autorių Edmundas Mališauskas lrytas.lt tikino, kad įstatymams bei etikos normoms nenusižengiama.

„Tai ne laikraštis, o nereguliariai leidžiamas informacinis biuletenis. Problema, jog Kauno rajone yra susidaręs tam tikras informacijos vakuumas, o savivaldybei reikia paskelbti tam tikrą informaciją. Platiname pranešimus spaudai, užsakome publikacijas, tačiau to nepakanka. Pakaunėje gyvena apie 90 tūkst. žmonių, toli gražu ne visi jų naudojasi internetu, todėl dalis jų atkirsti nuo informacijos“, – sakė Kauno rajono mero patarėjas.

E.Mališauskas tikino, jog šis leidinys savo pobūdžiu skiriasi nuo Druskininkų savivaldybės laikraščio, kuriame vietos meras susirašinėja su žurnalistais. Čia pateikiama konstatuojamojo pobūdžio informacija, kurią iliustruoti tenka valdžios atstovų fotografijomis.

„Sutinku, kad leidyba nėra savivaldybės funkcija, tačiau situacija tokia, jog kartkartėmis turime ką nors išleisti. Jeigu būtų leidinys, kuris pasiektų tam tikrą auditoriją, mums nereikėtų jo leisti. Kita vertus, finansiškai leisti tokį biuletenį pigiau, nei užsakinėti brangią reklamą, mokėti už informacinių pranešimų publikavimą spaudoje“, – sakė E.Mališauskas.

Kauno rajono meras V.Makūnas taip pat tikino, jog įstatymams nenusižengiama, nes leidžiamas ne laikraštis, o informacinis biuletenis.

„Buvome atviri visiems leidiniams, tačiau tai daug kainuoja, todėl buvome priversti išleisti keletą „Pakaunės žinių“ numerių. Mūsų variantas ne toks kaip Druskininkų, esame tikrinti, pertikrinti – leidžiamas tik informacinio pobūdžio biuletenis“, – sakė V.Makūnas.

Mato grėsmingą tendenciją

Kauno rajono valdžios atstovų teiginius, jog būtina leisti informaciniu biuleteniu pavadintą leidinį, norinti informuoti visuomenę apie aktualijas, LŽS pirmininkas D.Radzevičius vadino niekuo nepagrįstais.

„Suprasčiau, kad savivaldybė kartkartėmis iškilus būtinybei išleistų teminius informacinius pranešimus. Pavyzdžiui, apie šiukšlių rūšiavimą, priėmimo į vaikų darželius tvarką. O reguliarus informavimas, panašus į laikraštį, realiai tai – propagandinis leidinys“, – sakė D.Radzevičius.

LŽS vadovas sakė, kad pasekti Druskininkų bei Kauno rajono savivaldybės pavyzdžiu ir imtis leidybos ketina dar kelios savivaldybės.

„Mane jau pasiekė žinios, kad apie tai svarstoma Tauragėje bei Anykščiuose. Tokią tendenciją reikia stabdyti, nes tai absurdas, be to, veikla neteisėta. Antradienį kaip tik rengiame LŽS, nacionalinės miestų bei rajonų laikraščių ir interneto portalų asociacijos atstovų susitikimą. Rengiamės aptarti, kokia vyrauja politika, tiesiogiai ar netiesiogiai už mokesčių mokėtojų pinigus leisti laikraščius pažeidžiant įstatymus“, – sakė D.Radzevičius.

LŽS pirmininkas nuogąstavo, jog nestabdant rajonuose plintančių užmačių uzurpuoti laisvą žodį, kyla tiesioginė grėsmė demokratijai.

„Gali nutikti taip, jog po kurio laiko vietos savivaldos rinkimai gali iš viso prarasti bet kokią prasmę. Kiekvienas oponentas bus sutryptas, kiekvienas valdantysis tiek išgirtas, kad žmonėms neliks pasirinkimo alternatyvų“, – nuogąstavo D.Radzevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.