A.Butkevičius tikina, kad L.Graužinienė euro įvedimui nebetrukdys

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pasisakymai dėl euro nebekliudys šaliai siekti bendros Europos Sąjungos valiutos.

Antradienį Loreta Graužinienė pareiškė, jog jos ankstesni pasisakymai buvo „partijos startinė derybinė pozicija“.<br>M.Kulbio nuotr.
Antradienį Loreta Graužinienė pareiškė, jog jos ankstesni pasisakymai buvo „partijos startinė derybinė pozicija“.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2014, 4:10 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:14 PM

Paklaustas, ar L.Graužinienės pasisakymai dėl euro nesukliudys jo įvedimui, jis trečiadienį pareiškė, kad nekliudys: „Galiu pasakyti – nebekliudys.“

Jis taip pat teigė, kad kiti ministrai euro įvedimo planui neprieštarauja.

„Viskas yra dirbama pagal planą ir Vyriausybės posėdžio metu nei vienas ministras nepriekaištavo ir jokių kitų minčių neturėjo“.

Darbo partijos vadovė Seimo pirmininkė L.Graužinienė neseniai pareiškė nepalaikysianti euro įvedimo, nesutarus dėl to koalicijoje. Ji priekaištavo, kad neva su koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data, taip pat pareiškė, kad norint 2015 metais įvesti eurą, minimali alga turi siekti 1509 litus.

Antradienį po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio L.Graužinienė sušvelnino poziciją ir tikino, jog jos ankstesni pasisakymai dėl privalomos 1509 litų minimalios mėnesinės algos įvedant eurą buvo „partijos startinė derybinė pozicija“.

Vyriausybė trečiadienį pritarė euro įvedimo Lietuvoje įstatymo projektui. Dabar jis bus teikiamas Seimui.

Projektas numato, kad nuo euro įvedimo litai į eurus neatlygintinai, neribotomis sumomis ir neribotą laiką bus keičiami Lietuvos banke, Lietuvos paštas tai darys 60 dienų, komerciniai bankai - 6 mėnesius, o vėliau dar pusmetį - tik centrinio banko patvirtinti bankų padaliniai. Paštas visą keitimo laikotarpį galės nusistatyti maksimalią keičiamą sumą.

Už litų ir centų monetų keitimą po pusmečio nuo euro įvedimo bankai galės imti mokestį arba jų nekeisti. Lietuvos bankas monetas keis neatlygintinai ir neribotą laiką.

Remiantis eurą įsivedusios Latvijos praktika, siūloma suteikti bankams teisę reikalauti, kad norėdamas pasikeisti į eurus 15 tūkst. litų, klientas turi apie tai iš anksto informuoti banką. Lietuvos paštas galės nustatyti kitokį minėtos sumos dydį.

Perskaičiuojant litus į eurus, įstatyme siūloma apvalinti į mažesnę pusę, jei po kablelio skaitmuo mažesnis nei 5, ir į didesnę – jei jis yra 5 arba daugiau. Tačiau perskaičiuojant darbo užmokestį bei pensijas ir kitas socialines išmokas, jei trečias skaitmuo po kablelio būtų didesnis nei 0, būtų pridedamas vienas euro centas.

Neatlygintinai bus perskaičiuojami visose klientų sąskaitose laikomi pinigai.

Kainos litais ir eurais bus skelbiamos po 30 dienų po to, kai ES Taryba nustatys euro ir lito perskaičiavimo kursą - prognozuojama, kad jos bus pradėtos skelbti nuo šių metų liepos - ir 6 mėnesius po euro įvedimo dienos. Euro įvedimo plane buvo numatyta, kad kainos litais ir eurais bus nurodomos, praėjus 60 dienų nuo ES Tarybos sprendimo

Atsiskaityti ir litais, ir eurais bus galima 15 dienų po euro įvedimo dienos, o grąža bus duodama eurais. Tačiau kai kuriose vietose - viešajame transporte ir taksi - dėl praktinių priežasčių to padaryti bus neįmanoma, todėl siūloma laikinai leisti grąžą duoti ir litais.

Įstatymo projekte taip pat kalbama apie eurų banknotų ir monetų atvaizdų bei jų mokumo požymių aprašymų skelbimą, atsakomybę, pažeidus įstatymo nuostatas, euro įvedimo išlaidų atlyginimą, pateikiami siūlymai Vyriausybei ir kitoms institucijoms pagal kompetenciją parengti ir patvirtinti su euro įvedimu susijusius teisės aktus.

Įstatymo projektas taip pat pateiktas Europos centriniam bankui, jo pastabos bus įvertintos projekto svarstymo Seime metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.