Popiežius kardinolus paragino neriesti nosies

„Būti paskirtam kardinolu – ne paaukštinimas, ne garbė ir ne apdovanojimas. Tai tik tarnyba“, – tokius popiežiaus Pranciškaus žodžius išgirdo 19 dvasininkų, kuriuos pontifikas paskirs kardinolais.

Po didžiulio kunigų pedofilijos skandalo Jungtinėse Amerikos Valstijose popiežius Pranciškus kardinolu nepasirinko nė vieno šios šalies dvasininko.<br>AP nuotr.
Po didžiulio kunigų pedofilijos skandalo Jungtinėse Amerikos Valstijose popiežius Pranciškus kardinolu nepasirinko nė vieno šios šalies dvasininko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:59 PM

Dvylikoje pasaulio šalių gyvenančių vyrų vardus popiežius perskaitė dar sekmadienį Vatikane per susitikimą su tikinčiaisiais Šv.Petro aikštėje, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP, BBC ir „Reuters“.

Garbingos pareigos atiteko penkiems italams, vokiečiui, britui, ispanui, nikaragviečiui, kanadiečiui, brazilui, argentiniečiui, Pietų Korėjos atstovui, filipiniečiui.

Apie paaukštinimą skelbiantys popiežiaus laiškai taip pat nudžiugino po dvasininką Čilėje, Haityje, Karibų saloje esančioje valstybėje Sent Lusijoje, taip pat du katalikų sielovadininkus iš Afrikos šalių – Dramblio Kaulo Kranto ir Burkina Faso.

Įgiję kardinolo titulą, 17 arkivyskupų ir du monsinjorai taps aukščiausio rango dvasininkais Katalikų bažnyčios hierarchijoje po popiežiaus.

Lietuvos dvasininkai šio ypatingo Pranciškaus pasitikėjimo ženklo nesulaukė.

16 jų turės teisę rinkti Pranciškaus įpėdinį. Likusieji trys balso teisės neturės, nes jie yra peržengę 80 metų ribą. Šie dvasininkai taps kardinolais emeritais.

Kaip ir tikėtasi, Pranciškus kardinolo titulus suteikė naujam Vatikano valstybės sekretoriui italui Pietro Parolinui ir Vatikano tikėjimo doktrinos kongregacijos vadovui vokiečiui Gerhardui Ludwigui Mülleriui.

Tačiau dauguma išrinktųjų – mažiau žinomi.

Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi pažymėjo, kad popiežius, kardinolais paskirdamas dvasininkus iš atokių ir skurdžių pasaulio šalių, tokių kaip Burkina Fasas ar Haitis, tęsia savo misiją: kreipti dėmesį į socialinėje atskirtyje atsidūrusius žmones.

„Aš lengvai įsivaizduoju save jo vizijoje, kur jis, kaip ir Jėzus, tapatinasi su neturtingaisiais ir sergančiaisiais“, – džiaugėsi kardinolu tapsiantis Burkina Faso miesto Vagadugu arkivyskupas Philipe Ouedraogo.

Tiesa, ne visi pontifiko pasirinkti asmenys sulaukė teigiamos reakcijos.

Daugiausia kritikos pylėsi iš JAV įsikūrusios organizacijos SNAP, kurios tikslas – ginti nukentėjusius nuo katalikų dvasininkų lytinės prievartos.

Pavyzdžiui, titulas buvo skirtas G.L.Mülleriui, kuris dirbdamas Vatikane neužkirto kelio pedofilų dvasininkų migracijai po parapijas, netgi jei dėl jų sulaukdavo skundų.

Tiesa, SNAP pasidžiaugė, kad po didžiulio kunigų pedofilijos skandalo JAV kardinolo titulas neatiteko nė vienam dvasininkui iš šios šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.