Prokurorų ir STT sukurpta byla kėlė pavojų gyvybei

„Žiauru taip neatsakingai elgtis“, – taip Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokurorų išgalvotus kaltinimus įvertino Lazdijų rajono meras konservatorius 48 metų Artūras Margelis, kurį Aukščiausiasis teismas galutinai išteisino, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Jan 16, 2014, 6:45 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:50 AM

Daugiau kaip prieš pustrečių metų STT ir Kauno apygardos prokuratūra A.Margelį apkaltino korupcija ir piktnaudžiavimu pareigomis.

Teismų maratonas mero pergale baigėsi tiktai prieš kelias dienas.

– Kaip jaučiatės, kai vėl galite dirbti neslegiamas jokių kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba, įgaliojimų viršijimu, dokumentų klastojimu ir kyšininkavimu? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Margelio.

– Draugai tiksliai apskaičiavo – tvyrant tokiai įtampai praėjo 2 metai, 8 mėnesiai ir 6 dienos.

Nors visada tikėjau, kad už nebūtus nusikaltimus negaliu būti nuteistas, stresas nuolat didėjo.

Ne kartą turėjau nedarbingumo pažymėjimą, teko gydytis ir ligoninėje.

Net gyvybei buvo iškilęs pavojus, nes sunkūs išgyvenimai pavojingai didina ir taip padidėjusį kraujospūdį.

Tikrą palengvėjimą pajutau, kai paskambino iš Aukščiausiojo teismo ir pranešė, kad priimta galutinė ir neskundžiama mane ir savivaldybės administracijos direktorių Gintautą Salatką visiškai išteisinanti nutartis.

Įsitikinau, kad Lietuvoje teismai tikrai nepriklausomi, nes mane išteisino ir Marijampolės apylinkės, ir Kauno apygardos, ir Aukščiausiasis teismai.

Tik kaltinimus pareiškusi Kauno apygardos prokuratūra vis skųsdavo tas nutartis.

– Pareikštus įtarimus, o vėliau kaltinimus vadinote politiniu susidorojimu. Ar toks įsitikinimas nepasikeitė?

– Jis tik sutvirtėjo, nes teismai irgi tai įrodė.

Kauno apygardos teismas mane išteisinusioje nutartyje visus pareikštus kaltinimus pavadino deklaratyviais. Kitokių ir negalėjo būti.

Tik STT pareigūnams kartu su Kauno apygardos prokuratūra 2011 metų gegužės 30-ąją atlikus kratas Lazdijų rajono savivaldybėje buvo demonstruojama, kokias dėžes dokumentų jie išsineša.

Vėliau paaiškėjo, kad jokių kaltinimus įrodančių dokumentų visai nėra.

Bet nuolatinis juodinimas labai trukdė mano, kaip mero ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų skyriaus pirmininko, darbui.

Džiaugiuosi, kad nuo pirmos dienos mane palaikė žmona, duktė, sūnus, dauguma bendradarbių, pažįstamų, partijos bičiuliai.

– Gal skaičiavote, kiek apklausų, teismo posėdžių teko ištverti, kokių išlaidų patyrėte advokatams samdyti, kelionėms į Kauną, Vilnių.

Ar nesvarstote siekti patirtos žalos atlyginimo?

– Kol kas dar nieko neskaičiavau, bet patyriau tikrai daug išlaidų.

Atsigavęs turiu laiko pagalvoti net trejus metus, ar kreipsiuosi į teismą dėl žalos atlyginimo.

Įstatymai man suteikia tokią teisę.

Ši istorija labai pakenkė ir sveikatai.

Prieš dieną, kai kratos užgriuvo mūsų savivaldybę, su gydytojo siuntimu buvau išvykęs pasitikrinti sveikatos į Santariškių klinikas.

Tuomet buvau paguldytas į ligoninę, kur ir išgirdau apie tuos nemalonius įvykius.

Žeidė įtarimai, kad tyčia susirgau. Juk jau prieš mėnesį buvau rimtai susirgęs. Kraujospūdis kėlė rimtą pavojų ir širdžiai. Po kelių savaičių grįžau į darbą, bet vėl teko kreiptis į medikus.

Grėsmingi kaltinimai subliūško teismuose

* 2011 metų gegužės 30 dieną STT pareigūnai ir Kauno apygardos prokuratūros prokurorai atliko kratą mero A.Margelio, administracijos direktoriaus G.Salatkos ir dar kelių Lazdijų savivaldybės darbuotojų kabinetuose, taip pat bendrovėje „Lazdijų šiluma“, kurios 100 procentų akcijų priklauso savivaldybei.

* A.Margeliui pareikšti įtarimai, o vėliau ir kaltinimai, kad jis davė nurodymus savo pavaldiniams skubiai įsteigti naują direktoriaus pavaduotojo komercijai etatą įmonėje „Lazdijų šiluma“ M.Bakšienei su keliskart didesniu atlyginimu nei ankstesnėje darbovietėje, nes ši Darbo partijos narė su dukterimi savo balsais savivaldybės tarybos posėdyje esą padėjo laimėti mero rinkimus.

* Tačiau kaltinimai kyšininkavimu, piktnaudžiavimu pareigomis ir dokumentų klastojimu subliūško teismuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.