Trūksta kraujo? Štai jums dar vienas karas

Ar dar pamenate, kad Irako karas visai neseniai buvo viena opiausių pasaulio problemų? Prieš dešimtmetį į partizaninį pasipriešinimą peraugęs karas atrodė taps beviltišku Amerikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Jan 16, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:23 AM

Jis vadintas antruoju JAV Vietnamu, beprasme mėsmale, kurioje be tikslo buvo aukojamos tūkstančiai gyvybių. Žmonės sprogdinosi, pjaustė vieni kitiems galvas, žemino ir kitaip išlaisvino savyje baisiausias įmanomas savybes.

O paskui Irakas dingo iš pirmųjų puslapių. Nes viskas kaip ir nuslopo 2008-aisiais. Amerikiečiai taip ir nerado masinio naikinimo ginklo. Bet neišvogė ir Irako naftos, nors būtent šias priežastis įvardijo įsiveržimo šalininkai bei kritikai. Ironiška nebent tai, kad masinio naikinimo ginklai rasti Sirijoje, o Irako naftą sėkmingai pumpuoja rusai su kinais.

Žinoma, JAV palikimas Irake labiau prisimenamas neigiamai. Atėjo, sugriovė, kai ką nušovė, kai ką pakorė, šį tą sukūrė, daug paaukojo ir išėjo. Vardan ko?

To galima paklausti šiomis dienomis žiūrint, kas vyksta Irake. Ten po kelerių metų sąlyginės ramybės – vėl pragaras žemėje. Dvi religinės bendruomenės – šiitų dauguma ir sunitų mažuma bando perkąsti vieni kitiems gerkles. O praėję metai Irake – kruviniausi nuo 2008-ųjų.

Trečdalį valstybės, tarp jų du svarbius Irako miestus kontroliuoja teroristai – sunitų kovotojai, siejami su „Al Qaeda“. Tie patys, kurie kariauja Sirijoje. Tie patys, kurie anksčiau kovojo prieš amerikiečius, o dabar yra toje pačioje barikadų pusėje, kaip ir JAV, jie – prieš Damasko režimą.

Ir nors JAV atsiriboja nuo radikalių grupuočių Sirijoje, beviltiškai stengiasi atskirti radikalus nuo nuosaikiųjų, tai tėra savęs apgaudinėjimas. Bet ironija čia nesibaigia, mat toliau – tik gražiau: viena ranka rėmusi ginkluotą sirų opoziciją, kita ranka Amerika remia trapią Irako valdžią. Žinoma, netiesiogiai, nes antrą sykį merkti kojas į tą liūną Vašingtonui visai nesinori.

Už amerikiečių pinigus Irakas gauna rusišką ginkluotę, pavyzdžiui sraigtasparnius. Bet juos, Irake trūkstant pilotų, pilotuoja rusų ir ukrainiečių samdiniai – įprasta arabų šalyse.

Jie petys į petį pasiruošę kautis kartu su amerikiečiais samdiniais, kurie, savo ruožtu už didelius pinigus pasiruošę sėsti į amerikietiškus tankus, kuriuos Irakas neseniai gavo ir gaus dar daugiau.

Prie šių gali prisijungti ir JAV priešo, bet Bagdade valdant šiitams – draugiško irakiečiams šiitiškojo Irano daliniai. Jie prieš sunitus jau kariauja Sirijoje.

Prieš tuos pačius sunitus, kuriuos remia ištikima JAV sąjungininkė regione -- Saudo Arabija. Ta pati veidmainiška konservatyvių islamo idėjų saugotoja ir radikalų įkvėpėja Saudo Arabija, kuri žaidžia dvigubus žaidimus tiek su Rusija, tiek su JAV bei galiausiai – su radikaliais islamistais.

Jau pasimetėte kas su kuo prieš ką ir kodėl? Nenuostabu -- jie ir patys vargu ar žino, kodėl žudo vieni kitus. Todėl kaip ir prieš dešimtmetį, taip ir dabar Irakas tebėra sąmokslo teorijų židinys.

Pasimetus šioje, regis, beprasmiškoje žmonių skerdyklos migloje lengviausia ieškoti lengvų atsakymų ir dėl visko kaltinti iš chaoso neva besipelnančias JAV, žydus ar dar ką nors.

Tik šį kartą panašu, jog net ir atmetus sąmokslo teoretikų kliedesius, Amerikos laikysena Sirijos konflikto metu davė daugiau žalos nei naudos. Tad pagrįstai galima klausti, ar buvo verta versti vieną diktatorių dėl dešimtmečiams užprogramuotų kraujo upių?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.