JAV teisiamas lietuvis, iššvaistęs 15 mln. dolerių

Prieš teismą stojo ilgai nuo JAV teisėsaugininkų slapstęsis buvęs Lietuvos kredito unijos „Taupa“ vadovas Alexas Spirikaitis. 51 metų JAV lietuvis kaltinamas turto iššvaistymu ir dokumentų klastojimu. Iš kredito unijos jis iššvaistė 15 mln. dolerių. Dalį jų išleido namo Solone statybai, automobiliams, šaunamiesiems ginklams. Pats asmeniškai iš „Taupa“ sąskaitos nuo 2001 iki 2013 m. jis pasisavino 4,2 mln. dolerių, praneša fbi.gov.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 2:58 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:11 AM

„Šitas atsakovas pavogė milijonus dolerių iš kredito unijos narių, kurie juo pasitikėjo, - sakė Ohajo Šiaurinės apskrities prokuroras Stevenas M. Dettelbachas. - Už vogtus pinigus jis gyveno prabangų gyvenimą ir dabar turi atsakyti už šiuos veiksmus“.

Nacionalinė kredito sąjungos administracija ir Ohajo Komercijos departamentas perėmė „Taupą“ pernai liepą ir paskelbė jai bankrotą dėl nemokumo. „Taupa“ turėjo apie 1150 narių ir apie 24 mln. dolerių turto.

A.Spirikaitis švaistė pinigus pirkdamas daugybę ginklų, kuriuos laikė kredito unijos patalpose, ir prabangų abonementą į amerikietiško futbolo komandos „Cleveland Browns“ rungtynes. Už „Taupos“ pinigus tarp 2007 ir 2012 m. jis įsigijo devynis automobilius sau ir savo šeimos nariams.

Iš „taupos“ sąskaitos nuo 2011 m. lakričio iki 2012 m. lapkričio jis išrašė 26 čekius atsiskaitydamas už namo Solono mieste statybas, iš viso už 1 mln. 655 tūkst. dolerių.

Jis veikė kartu su keletu kitų asmenų. Bendras dėl jų veiksmų patirtas nuostolis yra apie 15 mln. dolerių.

Kasininkui - visureigis

Jo bendrininkai – taip pat lietuvių kilmės. 33 m. Michaelas Rukšėnas ir 51 m. Johnas Strūna jau anksčiau buvo nubausti už dalyvavimą suokalbiuose.

M.Ruksenas nuo 1999 m. „Taupoje“ dirbo kasininku. A.Spirikaitis reguliariai peržiūrėdavo dienos akcijų ataskaitas, čekių sąraše apibraukdavo kai kurių narių pavardes, kurių sąskaitose būdavo nepakankami pinigų likučiai, ir nurodydavo M.Rukšėnui kaip kasininkui pripažinti ir apmokėti tuos čekius.

M.Rukšėnas, sužinojęs, kad A.Spirikaitis apmokėdavo perviršius iš tam tikrų sąskaitų, išėmė pinigus iš dviejų savo paties sąskaitų. Tada A.Spirikaitis pervedė lėšas iš „Taupos“ tiesiai į M.Rukšėno asmenines sąskaitas, padengdamas jo perviršius.

M.Rukšėnas nuo 2007 iki 2009 m. taip pat dirbo namuose vieno iš A.Spirikaičio giminaičių slaugytoju. Tuo laikotarpiu A.Spirikaitis iš kredito unijos lėšų M.Rukšėnui nupirko „Jeep Cherokee“ visureigį.

Dėl šio suokalbio „Taupa“ prarado apie 481 tūkst. dolerių.

J.Strūna nuo 1995 m. „Taupoje“ turėjo ir asmeninę, ir verslo sąskaitą. Nešvarius darbelius su A.Spirikaičiu pradėjo 2007 m. Nuo tada J.Strūna savo sąskaitas pereikvojo apie 2,5 mln. dolerių.

J.Strūna kreipdavosi į A.Spirikaitį maždaug du kartus per mėnesį ir prašydavo leisti išimti papildomas lėšas. A.Spirikaitis daug kartų pervedė lėšas iš vidinės „Taupos“ sąskaitos, padengdamas perviršius.

2007-2013 m. į J.Strūnos sąskaitas iš „Taupos“ buvo padaryti 38 apgaulingi internetiniai pervedimai. Per tą laiką J.Strūna grąžino tiktai apie 15 tūkst. dolerių.

2011 m. J.Strūna paprašė A.Spirikaičio ir gavo 112 105 dolerių įsigyti butui Fort Majerse, o 2012 m. paprašė ir gavo apie 100 tūkst. dolerių investavimo galimybei.

Šis bendrininkavimas „Taupos“ sąskaitą patuštino apie 2,5 mln. dolerių. Į analogišką nusikalstamą veiklą buvo įsitraukę ir daugiau asmenų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.