Milijonus medžioja užrištomis akimis

Nesiseka Lietuvai su naujais mokesčiais, nors galva sieną daužyk. Tiksliau, nesiseka skaičiuotojams, tarsi matematinės prognozės ir logika būtų ne šio pasaulio privalumai.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jan 17, 2014, 8:13 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:38 AM

Finansų ministerijos orakulai jau trečius metus mėgina galva pramušti sieną skaičiuodami, kiek gaus iš prabangaus nekilnojamojo turto mokesčio. Bet jų pastangos primena fantastus šaulius, kurie užrištomis akimis šaudo į taikinį ir tikisi laimėti olimpinį medalį.

Kai Lietuvoje buvo įvestas mokestis už daugiau nei milijoną litų vertą nekilnojamąjį turtą, tuometė valdžia regėjo dešimtis papildomų milijonų.

Pavyzdžiui, 2012 metais užsimota gauti 17 milijonų litų.

Dalis turtuolių pakėlė rankas – jei reikės, susimokėsime. Vienas paklojo net 40 tūkst. litų. Bet paaiškėjo, kad tokių – vienetai, todėl tais metais iš mokesčio tegauta 3,84 milijono litų.

Prašovę ministerijos orakulai tik trumpam panarino galvą. Ir numoję ranka į netikslius savo apskaičiavimus puolė kurpti naujo biudžeto, vis dar tikėdamiesi, jog ir šaudant užrištomis akimis retkarčiais galima pataikyti. Todėl nieko nauja nesugalvoję į 2013 metų biudžetą vėl įtraukė tą patį skaičių – 17 mln. litų pajamų.

Gal šį kartą – arčiau taikinio? Kur tau! Prabangaus būsto mokesčio surinkta 4,91 mln. litų. Arba mažiau nei trečdalis, kiek žadėta.

Gal mokesčių inspektoriai snūduriuoja? Gal turtuoliai išslapstė savo pilis arba jas pavertė bevertėmis lūšnomis?

Tokių svarstymų apnikti Finansų ministerijos specialistai galiausiai pripažino, kad naudos iš vadinamojo prabangos mokesčio galima išpešti tik kiek daugiau nei iš ožio pieno.

Todėl į šių metų pajamų planą jau įrašė kur kas mažesnį skaičių – 5 milijonus litų.

Gal toks užmojis bus realesnis? Tiesa, kiek kainuoja tokio mokesčio administravimas, nutylima. Kam berti druską ant žaizdos?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.