Nuodai skverbiasi į butus, bet tai niekam nerūpi

Savaitgalį Noreikiškėse (Kauno r.) per propano dujų nuotėkį apsinuodijo penki žmonės: namą įrenginėjantys statybininkai, jų gelbėti atbėgusi vietos gyventoja ir Greitosios pagalbos medikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jan 17, 2014, 4:53 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:01 AM

Šis skaudus atvejis paskatino plačiau pasidomėti nelaimėmis, kurias namuose sukelia cheminės medžiagos, ir jų priežastimis.

Daugiabučių gyventojai kenčia dėl nesutvarkytų vėdinimo sistemų. Sausio pradžioje lako garais smarkiai apsinuodijo kaunietis J.Sagatauskas – nuodingos medžiagos į jo būstą sklido iš remontuojamo kaimyninio buto.

Namą administruojančios įmonės atstovai apie šią problemą puikiai žino, tačiau piršto nepakrutina, kad ji būtų išspręsta. Nieko nedaro ir gyventojai, statybinėmis medžiagomis užkimšę dalį vėdinimo kanalų. Netvarka, kuri niekam nerūpi.

Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje geriau gyventi įvairaus plauko pažeidėjams, nei nuo jų nukentėjusiems žmonėms. Mūsų šalies teisės aktai – nuo buitinių santykių iki svarbiausių valstybės sričių – pernelyg abstraktūs, kad būtų galima pričiupti nusižengėlius.

Biurokratų priimtuose dokumentuose dažnai neįvardijama, kada, kas ir už ką turėtų būti atsakingas. Todėl kelias į teisybę tampa tankiai apaugęs erškėčiais. Kaltieji išsisuka, pareiškę, jog vieno ar kito darbo jie nėra įpareigoti atlikti.

Institucijos, kurios privalo saugoti ir ginti sąžiningus piliečius, nuo jų nusuka skydą. Kaune, A.Ramanausko-Vanago gatvėje esančiame daugiabutyje gyvenantys žmonės jau ne pirmą kartą nukenčia nuo kaimyno, kuris tyčia nuodija juos gyvsidabriu. Atakos tęsiasi, o efekto, rezultato, kuris gyventojams atneštų ramybę, policija nepasiekia.

Plačiau apie chemines nelaimes, namuose kylančias dėl neatsargumo ar piktavališkų veiksmų – šeštadienį laikraštyje „Laikinoji sostinė" ir portale lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.