A.Butkevičius nuramino prieš Z.Balčytį bruzdėjusius partiečius

Valdančioji Socialdemokratų partija šeštadienį Vilniuje vykusiame suvažiavime paskelbė savo kandidatus būsimuose prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose. 

Socialdemokratų partijos suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Socialdemokratų partijos suvažiavimas Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 18, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:31 AM

Dėl šalies vadovo posto susirungs europarlamentaras Zigmantas Balčytis. Jis taip pat ves partijos sąrašą ir Europos Parlamento rinkimuose. 

Dėl to partijos viduje kilo nemažai diskusijų, nes dalis partiečių manė, kad taip besielgdami socialdemokratai apgaudinės rinkėjus. Tačiau partijos lyderis Algirdas Butkevičius nusiteikęs optimistiškai. Socialdemokratai įsitikinę, kad tokiu būdu jie galės vykdyti bendrą rinkimų kampaniją ir sulauks geresnių rezultatų.

Nori laimėti viską

"Partijos tikslai - laimėti abiejus rinkimus", - sakė A.Butkevičius. Jis tikisi, kad Z.Balčytis pateks į antrąjį prezidento rinkimų turą, o tai padės surinkti daugiau balsų Europos Parlamento rinkimuose. 

Jis ragino visus partijos narius susitelkti ir padėti Z.Balčyčiui, nes sėkmės atveju partija kontroliuos ne tik Vyriausybę, bet ir Prezidentūrą ir tokiu būdu dar labiau sustiprins savo įtaką. 

Partijos pirmininkas sako, kad per artimiausius rinkimų mėnesius svarbu išlaikyti politinį stabilumą, sklandų Vyriausybės darbą. Jis pasidžiaugė, kad valdančiųjų partijų lyderiai šią savaitę jau sutarė, kad kitais metais būtina įvesti eurą. O tai esą padėtų didinti žmonių pajamas, pritraukti daugiau užsienio investicijų, sukurti naujų darbo vietų. 

Primename, kad šią savaitę A.Butkevičius pareiškė, kad jis atsistatydins, jei šaliai nepavyks įsivesti euro 2015 m. Jis palinkėjo, kad politikai baigtų spekuliacijas dėl euro ir ragino kuo greičiau pradėti visuomenės informavimo kampaniją, kad žmonės sužinotų euro įvedimo privalumus. 

Tiki Z.Balčyčio galimybėmis

LSDP pirmininkas ragino partijos narius laikytis solidžiai, kad partija nebūtų tapatinama su populistais. 

"Esu tikras, kad rinkėjai tai įvertins. Tai įmanoma, jei dirbsime kaip vieninga komanda", - sakė partijos pirmininkas, 

Jis kvietė partijos bendražygius vengti konfliktų, neatsakingų pareiškimų žiniasklaidoje, viešoje erdvėje nedemonstruoti vidinės konkurencijos, nes tai, gal tapti "akmeniu, ant kurio gali sužlugti visa partija".

A.Butkevičius aiškino, kad priėmus sprendimus partijos viduje viešoje erdvėje turėtų baigtis diskusijos, ar tie sprendimai yra geri. Tokiu būdu, matyt, buvo pasiųstas signalas kai kuriems partiečiams, pavyzdžiui, Vyteniui Andriukaičiui, kuris yra nepatenkintas tuo, kad partija į dvejus rinkimus siunčia Z.Balčytį. V.Andriukaitis nepatenkintas, kad šalies vadovo rinkimuose nekandidatuoja A.Butkevičius, kuris esą turi daugiau galimybių laimėti. 

A.Butkevičius sako, kad Z.Balčytis ir pats turi visas galimybes laimėti. Premjeras tikino negalintis dalyvauti šalies vadovo rinkimuose, nes jam reikia tęsti pradėtą darbą, išlaikyti stabilumą Vyriausybėje. 

"Aš tikiu jo ryžtu, didele politine ir gyvenimiška patirtimi", - tvirtino A.Butkevičius, drąsindamas ir kitus partijos narius patikėti galima pergale arba bent jau Z.Balčyčio patekimu į antrąjį rinkimų turą. 

"Aš tikiu mūsų jėga. Aš tikiu mūsų pergale", - savo kalbą baigė A.Butkevičius.

Z.Balčytis patvirtintas kandidatu

Socialdemokratų išrinktasis kandidatas į šalies vadovo postą Z.Balčytis partijos bičiuliams tikino pasitikintis savo jėgomis.

Jis teigė, kad būsimuose rinkimuose yra pasiryžęs ne tik kovoti, bet ir nugalėti. Z.Balčytis tikisi, kad už jį balsuos tie, kas prieš penkerius metus palaikė Dalią Grybauskaitę, tačiau vėliau ja nusivylė. 

"Prezidentė šiandien turi aukščiausius reitingus, ir premjeras yra visiškai šalia, bet ne reitingai balsuoja. Balsuoja žmonės", - kalbėjo Z.Balčytis. Jis mano, kad už jį turėtų balsuoti tie, kas nori gyventi geriau. 

Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė tikino, kad šįkart laimėti D.Grybauskaitei nebus taip lengva, kaip prieš penkerius metus, nes ji jau yra valdžioje. 

Daugelis laukė, ką šeštadienį pasakys praėjusią savaitę partijos pozicijai oponavęs V.Andriukaitis. Jis savo pasisakymą pradėjo netikėtai su dideliu optimizmu ir tikino, kad Z.Balčytis turėtų tapti alternatyva dabartinei prezidentei D.Grybauskaitei, bėrė kritikos žodžius dabartinės šalies vadovės atžvilgiu, ragino įvertinti prezidentės veiksmus. 

V.Andriukaitis jau nekritikavo sprendimo kelti Z.Balčytį partijos kandidatu, o ragino daryti viską, kad šis laimėtų rinkimus.

"Aš tikrai visa širdimi padėsiu", - kalbėjo V.Andriukaitis. Tačiau jis vis tiek išreiškė abejonę, ar Z.Balčytis turėtų vesti partiją ir Europos Parlamento rinkimuose.  

Prieš Z.Balčyčio kandidatūrą balsavo vos du suvažiavimo dalyviai, o vienas susilaikė.  

Tiesa, diskusijos dėl rinkimų rūpėjo ne visiems. Tik įpusėjus posėdžiui kai kurie socialdemokratai užkulisiuose jau gurkšono brendžiuką. 

Tikisi penkių vietų

Kaip ir buvo numatyta, Europos Parlamento rinkimuose LSDP rinkėjus vilios taip pat Z.Balčyčio pavarde.

Po reitingavimo socialdemokratų parengtame kandidatų į Briuselį sąraše Z.Balčytis nedidele balsų persvara pralenkė kitą Europos Parlamento narę Viliją Blinkevičiūtę.

Po jų rinkimų sąraše seka krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Penktą vietą kandidatų sąraše užima iš ūkio ministro posto pernai išversta Birutė Vėsaitė.

Po jos rikiuojasi Seimo narys Juras Požėla, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas diplomatas Remigijus Motuzas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Seimo frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Dešimtuką užbaigia Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Kiekviena partija Europos Parlamento rinkimuose gali pasiūlyti ne daugiau kaip 22 kandidatus. LSDP tikisi artėjančiuose rinkimuose laimėti bent 5 vietas iš 11. Dabar Briuselyje dirba trys socialdemokratai.   

L.Graužinienę sveikino plojimais

Nors premjeras anksčiau kritikavo kai kuriuos Darbo partijos lyderės Loretos Graužinienės pasisakymus, socialdemokratai juos pasveikinti atvykusią L.Graužinienę šeštadienį sutiko audringais plojimais. 

Seimo pirmininkė tikino, kad partijų ginčai skirti norint pasiekti patį geriausią sprendimą. L.Graužinienė šlovino kairiąsias partijas ir menkino opozicijoje esančius liberalus ir konservatorius, kurie prezidento rinkimuose nekels savo kandidatų. Esą taip šios partijos demonstruoja savo silpnybę. L.Graužinienė tikino, kad artėjantys rinkimai koalicijos darbo nesutrikdys.

Panašiai kalbėjo "Tvarkos ir teisingumo" lyderis Rolandas Paksas. Jis sakė, kad artėjantys rinkimai parodys koalicijos tvirtumą. Jis taip pat gyrė ir galimą savo varžovą prezidento rinkimuose Z.Balčytį.

"Manau, kad Z.Balčytis būtų geras Lietuvos prezidentas", - sakė pats prezidentinių ambicijų neslepiantis R.Paksas. Jis taip pat linkėjo socialdemokratams Europos Parlamento rinkimuose iškovoti ne daugiau kaip 5 vietas iš 11.

"Nes mums nieko neliks", - pajuokaudamas paaiškino R.Paksas. Jis taip pat netiesiogiai pakvietė socialdemokratus Seime balsuoti už Konstitucijos pataisas, kad pats galėtų kandidatuoti į prezidento postą.  

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11-ąją. Europos Parlamentas bus renkamas dar po dviejų savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.