Socialdemokratų partijos suvažiavimo akcentai

Šeštadienį vykęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) XXXII-asis suvažiavimas patvirtino Zigmantą Balčytį LSDP kandidatu į Lietuvos Prezidentus, taip pat partijos 22 kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą bei rinkimų į EP programą.

Daugiau nuotraukų (0)

lrytas.lt

Jan 18, 2014, 9:25 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:36 AM

Ministras Pirmininkas, LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius suvažiavime pabrėžė, kad jo vadovaujama partija labai rimtai žiūri į Lietuvos Prezidento rinkimus, siekdama užtikrinti socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės išsikeltus gerovės valstybės kūrimo, užimtumo didinimo bei socialinės nelygybės ir atskirties mažinimo tikslus.

„Svarbiausia išlaikyti politinį stabilumą ir darnų Vyriausybės darbą, vadovaujantis Lietuvos interesais ir ekonomine logika. LSDP – ne populistai, o partija prisiimanti atsakomybę už Lietuvos ateitį ir dirbanti kaip vieninga komanda“, - savo kalboje teigė A.Butkevičius.

„Taip, aš sutinku būti kandidatas Prezidento rinkimuose. Mano tikslas – dirbanti, uždirbanti, vieninga ir sutarianti Lietuva, o siūloma programa – Lietuvos ekonominės ir politinės galios didinimo, Lietuvos piliečių interesų ir vienybės programa“, – tvirtai apsisprendęs suvažiavimo dalyviams kalbėjo Z.Balčytis.

Z.Balčyčio tvirtinimu, „ valstybė pirmiausiai yra joje gyvenantys žmonės. Pasisakau už valstybę, kurios ateitimi tikime. Visi, kurie prisideda savo sąžiningu darbu, mokėdami mokesčius ar kitaip sąžiningai pelnydami sau duoną, turi būti gerbiami ir vertinami. Lietuvoje šiandien būtina didinti visuomenės solidarumą ir socialinį teisingumą, mažinti atskirtį. Niekas mums nepasiūlys burtų lazdelės. Patys turime priimti sprendimus ir dirbti, dirbti, dirbti“.

Z.Balčytis patvirtintas ir kandidatų į EP sąrašo vedliu. Antroji sąraše - dabartinė EP narė Vilija Blinkevičiūtė, po to rikiuojasi krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas, buvęs premjeras Gediminas Kirkilas, o pirmąjį penketuką užbaigia buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

Toliau EP kandidatų sąraše - Seimo narys, jaunasis socialdemokratas Juras Požela, buvęs švietimo ir mokslo ministras, Lietuvos ambasadorius Švedijoje, dabar - Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Seimo frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė ir dešimtuką užbaigianti parlamentarė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Vienuoliktas EP sąraše – Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, toliau – premjero patarėjas Justas Pankauskas, Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, premjero patarėja Auksė Kontrimienė, Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas, Seimo narys Algimantas Salamakinas, parlamentarai Artūras Skardžius ir Giedrė Purvaneckienė, ir dvidešimtoji sąraše – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Vitalija Kliukienė.

Dvidešimt pirmuoju numeriu patvirtintas susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, paskutinis sąraše - parlamentaras Arūnas Dudėnas.

Europos Parlamento rinkimus LSDP vertina kaip bendrą iššūkį kartu su kitomis Europos socialdemokratų ir socialistų politinėmis partijomis, priklausančioms Europos socialistų partijai.

LSDP suvažiavime kalbą sakęs Europos Parlamento Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos vadovas Hannes Swoboda pasveikino LSDP, jog ji savo EP rinkimų programa pabrėžia savo buvimą Europos kairiųjų šeimoje, akcentuodama, kad „socialdemokratai visada siekė gerovės, kokybiško užimtumo ir geresnio gyvenimo visiems, gyvenantiems socialiai teisingose visuomenėse“.

Per šiuos europinius rinkimus visiems ES piliečiams Europos socialistų partija siūlo bendra rinkimine platforma paremtą programą, kuria siekiama, kad  „mažėtų nedarbas, augtų užimtumas, būtų užtikrintos socialinės garantijos neįgaliesiems, didėtų vyrų ir moterų lygybė, atsivertų geros perspektyvos jaunimui, būtų investuojama į švietimą, mokslą, kultūrą ir sveikatos apsaugą“.

LSDP programoje nemažai kritikos sulaukia Europos dešiniosios partijos, kad per jų valdymą kovos su krize metodai buvo panašūs: „už bankų ir godaus verslo sukeltą krizę mokėjo paprasti žmonės. Europos dešiniosios partijos darė daug klaidų, kurios atsiliepė žmonėms. Beatodairiškas taupymas nesirenkant prioritetų, netiesioginių mokesčių kėlimas, atlyginimų mažinimas neskatino vidaus vartojimo, mažino žmonių pajamas, sukėlė milžinišką nedarbą. Lietuva šią šoko terapiją išgyveno bene skaudžiausiai  iš visų Europos Sąjungos šalių. Daug žmonių buvo priversti emigruoti ieškodami nors kokio darbo, bankrutavo daug smulkių verslininkų. Didėjo praraja tarp turtingųjų ir neturtingų šalies gyventojų“.

Patys socialdemokratai savo programoje „Gerovės Europa“ siūlo: „Kad įgyvendintume šį siekį, kad pažabotume skurdą, mažintume emigraciją, skatinsime ekonominį augimą, kurdami kokybiškas darbo vietas ir užtikrindami vienodas galimybes visiems, įgyvendindami jaunimo programas, plėsdami pramonę, pritraukdami užsienio investicijas, remdami ir skatindami mokslinius tyrimus, informacijos ir komunikacijos technologijas, skaitmenizaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.