Susimokėjai už važiavimą? Vis tiek nubaus

Tik su bilietais viešuoju transportu važinėjantis žmogus Vilniuje gali tapti pažeidėju ir nubaustas bauda iki 100 litų, jei savo elektroninį bilietą aktyvuos tą pačią dieną, kai baigiasi bilieto galiojimo laikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-01-18 15:32, atnaujinta 2018-02-17 09:22

Vilnietė Rasa praėjusio rugsėjo pradžioje įsigijo Vilniečio kortelę su 100 litų kainuojančiu mėnesiniu bilietu, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Sostinė".

„Bilieto galiojimas baigėsi spalio 3 dieną. Ne kartą esu girdėjusi ir net pati mačiusi, kaip siautėja sostinės kontrolieriai, todėl labai bijojau, kad nepražiopsočiau termino. Nepamiršau.

Ryte atvažiavusi į miesto centrą spaudos kioske pasipildžiau bilietą 100 litų ir vakare jį aktyvinau“, – pasakojo Rasa.

Nesuprato, kuo nusikalto

Moteris tikėjosi, kad ramiai važinės visą mėnesį, bet spalio 7-osios vakarą paaiškėjo, jog ji yra ne pavyzdinga keleivė, o pažeidėja – ji buvo ne tik išsodinta iš autobuso, bet ir nuvežta į policijos komisariatą.

Kontrolieriai iš stoties į Fabijoniškes važiuojančio 53-iojo maršruto autobuso keleivius tikrino stotelėje prie Kalvarijų turgaus.

Rasa atkišo savo bilietą kontrolieriui ir labai nustebo, kai jis patikrinęs liepė išlipti lauk.

„Maniau, kažkoks nesusipratimas, teks sugaišti šiek tiek laiko, bet atvažiuos kitas autobusus ir juo grįšiu namo“, – prisimena Rasa.

Išlipusią iš autobuso ją apsupo trys bilietų tikrintojai. „Gal bijojo, kad priešinsiuosi ar bėgsiu“, – nusišypsojo moteris.

Tada jai buvo išaiškinta, kad autobusu važiavo nelegaliai. Vienas jų rodė savo aparatą ir pareiškė, kad moteris bilietą aktyvino per anksti. Aktyvinti Vilniečio kortelę reikėjo spalio 4-osios ryte, o moteris tai padarė spalio 3-iosios vakare.

Paliko vieną Žirmūnuose

Vis dar nesuprantančiai, kokį pažeidimą padarė, moteriai buvo liepta sėsti į kontrolierių autobusiuką, kuriuo ji dar su dviem zuikiais buvo nuvežta į miesto 1-ąjį policijos komisariatą. Esą tapatybei nustatyti.

„Paso nesinešioju, parodžiau darbo pažymėjimą, kuriame užrašytas mano vardas ir pavardė, tačiau jiems šis dokumentas netiko, nors policijos komisariate mano tapatybė buvo nustatyta iš to paties pažymėjimo“, – pasakojo Rasa.

Išrašę administracinį nurodymą sumokėti 30 litų baudą, kontrolieriai išvažiavo palikę moterį Žirmūnų rajone.

„Iki reikiamos stotelės toli, tamsu, žmonių nebuvo, tik vienoje vietoje sutikau grupę įkaušusio jaunimo.

Įdomu, jei mane būtų užpuolę, apiplėšę, ar tie kontrolieriai būtų už tai atsakingi, juk ne aš pati sumaniau dešimtą valandą vakaro pasivaikščioti po Žirmūnus?“ – šį klausimą „Susisiekimo paslaugų“ darbuotojams Rasa tikisi užduoti teisme.

Kvietimo taip ir nesulaukė

Moteris nesijautė kalta, todėl net nesiruošė mokėti jai skirtos 30 litų baudos. Administraciniame nurodyme perskaičiusi, kad šis nurodymas yra neskundžiamas ir, jei bauda nebus sumokėta, jis bus panaikintas, tačiau bus iškelta byla dėl administracinio teisės pažeidimo, Rasa pradėjo laukti šaukimo į administracinės bylos nagrinėjimą.

Gruodžio 20-ąją į namus gavusi kurjerių tarnybos pranešimą, kad jos vardu gautas laiškas iš „Susisiekimo paslaugų“, Rasa pamanė, jog pagaliau yra kviečiama į administracinės bylos nagrinėjimą, kur galės paaiškinti situaciją.

Bet atplėšusi laišką Rasa nustėro. Paaiškėjo, kad jos administracinė byla buvo išnagrinėta gruodžio 10 dieną ir jai skirta 80 litų bauda. „Nurodytu laiku jūs neatvykote į administracinės bylos nagrinėjimą“, – rašoma laiške.

„Kaip galėjau atvykti, jeigu manęs niekas nekvietė?“ – stebėjosi Rasa.

Maža to, atsiųstame kvite nebuvo matyti nei jai baudą skyrusio „Susisiekimo paslaugų“ darbuotojo pareigų, vardo, pavardės, nei jokio antspaudo.

Tik labai gerai įsižiūrėjus gali pamatyti, kad ten, kur turėjo būti parašytas vardas ir pavardė, lyg bandyta uždėti kažkokį antspaudą, tačiau jis neįskaitomas. „Tokių baudų ir benamiai prie stoties gali šimtais skirti šiukšlių konteineryje radę išmestus blankus“, – piktinosi Rasa.

Pamatė, kad bilietas galioja

Administracinių teisės pažeidimų kodekse nurodyta, kad yra privaloma pranešti žmogui apie jo administracinės bylos nagrinėjimą, o pats bylos nagrinėjimas negali įvykti neįsitikinus, kad žmogus tikrai žinojo apie jo vietą ir laiką.

Į teismą „Susisiekimo paslaugas“ padavusi moteris įsitikinusi, kad bylą laimės. Ir ne tik dėl „Susisiekimo paslaugų“ padarytų pažeidimų surašant administracinių teisės pažeidimų protokolą ir nagrinėjant administracinę bylą.

Dar spalio 7 dieną, kai ją grįžtančią namo iš autobuso išvedė kontrolieriai, jai kilo įtarimų, kad jos bilietas aktyvintas laiku ir galioja.

„Bilietą dar kartą aktyvinau tą patį nelaimingą vakarą.

Man parodė, kad bilieto galiojimo laikas baigiasi lapkričio 5 dieną, lygiai taip pat, kaip mano dukters, kuri bilietą aktyvino spalio 4 dieną.

Juk taip neturėtų būti: jei aktyvintas spalio 4 dieną galioja iki lapkričio 5 dienos, tai aktyvintas spalio 7-ąją turėtų galioti iki 8 dienos, – svarstė Rasa. – Kodėl jiems užkliuvau aš, galiu tik spėlioti.

Gal nepatiko, kad bilietą atkišau net nepakeldama akių nuo savo telefono. Žinant, jog kontrolieriais dirba nemažai anksčiau teistų asmenų, nenuostabu, kad už parodytą „nepagarbą“ nuspręsta mane pamokyti – juk maža, liekna, tikrai nesugebės pasipriešinti“, – sakė Rasa.

Kontrolieriai neturi baudų surinkimo plano?

Pasak „Susisiekimo paslaugų“ Kontrolės skyriaus vadovo Daniaus Rinkausko, nėra labai dažnas atvejis, kad žmonės skųstųsi teismui dėl jiems paskirtų baudų.

„Nubaudžiama teisingai, tačiau ne visi jas nori mokėti, todėl apskundžia. 95 procentus bylų teismuose laimime mes“, – sakė jis.

D.Rinkausko teigimu, baudas teismai dažniausiai panaikina dėl to, kad žmogui nebūna išaiškinta, jog jis turi teisę turėti gynėją.

„Pagal įstatymą tokią teisę jie turi, bet ar ji būtina?“ – abejojo Kontrolės skyriaus vadovas.

Kontrolieriais sostinėje dirba apie 60 žmonių.

D.Rinkauskas neigė kalbas, kad kontrolieriai turi planą, kiek baudų turi surinkti.

„Kontrolierių tikslas ne bausti, o įsitikinti, ar visi keleiviai važiuoja su bilietais. Kai mūsų visuomenė ateis į protą ir supras, kad už paslaugas reikia susimokėti, galbūt ir tiek kontrolierių nereikės, sumažinsime iki 10 ir jų užteks“, – kalbėjo „Susisiekimo paslaugų“ Kontrolės skyriaus vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.