Kunigo R.Mikutavičiaus tragedijos paslaptys - iš pirmų lūpų

1998 metais birželio 30dieną Lietuvą sukrėtė žinia, kad iš savo namų dingo kunigas, poetas, kolekcininkas, kultūros ir visuomenės veikėjas, šviesuolis Ričardas Mikutavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-20 09:23, atnaujinta 2018-02-17 08:28

Kitą dieną į kunigo namus atėjusi tvarkytoja rado nusiaubtą butą. Meno vertybės, antikvariniai paveikslai buvo irgi pavogti. Visai Lietuvai žinomas žmogus, draugavęs net su Lietuvos prezidentais A.M.Brazausku ir V.Adamkumi be pėdsakų dingo iš savo prabangaus buto Kaune.

Jau pirmadienį, sausio 20 dieną per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrovai išvys pirmąją laidos „Nusikaltimas ir bausmė” dalį apie kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymą. Istorija, sukrėtusi visą Lietuvą, bus pasakojama tragedijos liudininkų ir net žmonių, padėjusių atskleisti šiurpų nusikaltimą, lūpomis.

R.Mikutavičius garsėjo ne tik savo kultūrine veikla, bet ir kaip aistringas meno kolekcininkas. Buvo žinoma, kad savo namuose jis yra sukaupęs milijonų vertą meno kolekciją, kurią žadėjo palikti Kaunui. Deja, gražiems norams nebuvo lemta išsipildyti. Kunigas, kaip paaiškėjo vėliau, buvo nužydytas. Tiesa, kol buvo atskleistas nusikaltimas, praėjo net pusantrų metų.

Laikas bėgo, o Lietuva nieko nežinojo nei apie dingusį kunigą, nei apie jo pavogtus meno kūrinius. Lemtingas atsitiktinumas padėjo kriminalistams užčiuopti siūlo galą.

Praėjus pusantrų metų nuo kun. R.Mikutavičiaus dingimo, buvęs prezidento A.M.Brazausko patarėjas Vilius Kavaliauskas kartą, kaip įprasta, apžiūrinėjo antikvarines prekes turgelyje Vilniuje, ant Tauro kalno.

Antikvaro kolekcionierius V.Kavaliauskas negalėjo patikėti savo akimis, išvydęs parduodamą „Lietuvos kunigaikščio Gedimino“ ordiną, pažymėtą numeriu 4. Juk jis pats, dar dirbdamas Lietuvos prezidento l.e. atstovu spaudai, šio ordino gavėjų sąrašą sudarė ir siūlė prezidentui A.M.Brazauskui. Kunigas Ričardas Mikutavičius buvo tas, kuris gavo būtent šį ordiną.

Aptikęs sensacingąjį apdovanojimą, Vilius Kavaliauskas suprato, kad šis radinys gali būti lemtingas, ieškant štai jau pusantrų metų dingusio kunigo R.Mikutavičiaus. Nieko nelaukęs, V.Kavaliauskas kreipėsi ne į policiją, bet į tuometinį Saugumo vadovą Mečislovą Laurinkų. Išgirdęs, kad reikalas svarbus, M.Laurinkus į susitikimą atėjo tiesiai iš namų, kone su šlepetėmis.

Ledai pajudėjo, o radus ordino pardavėjus, nusikaltimo gijos nuvedė pas pagrindinį kunigo dingimo detektyvo įtariamąjį-kolekcininką Vladą Belecką. Šis kartą jau buvo apklaustas kunigo dingimo byloje ir paleistas , bet šįkart, priremtas prie sienos įkalčių, prisipažino organizavęs ir įvykdęs su bendrais kraupų nusikaltimą.

V.Beleckas pažinojo aistringą kolekcionierių R.Mikutavičių, todėl patiklųjį kunigą atsiviliojo į butą, kuriame kunigas buvo apsvaigintas ir nuskandintas Nemune. Kaip paaiškėjo vėliau, kunigas buvo palaidotas kaip neatpažintas skenduolis. Ir tik po pusantrų metų buvo identifikuotas ir perlaidotas kaip kunigas Ričardas Mikutavičius.

Laidoje „Nusikaltimas ir bausmė” televizijos žiūrovai pamatys interviu su buvusiu VSD vadovu Mečiu Laurinkumi, žurnalistu Viliumi Kavaliausku, ištraukas iš dokumentinio filmo „Žmogaus kelio mąstymas“, sukurto Kauno garbės piliečio kun. Ričardo Mikutavičiaus atminimui, nusikaltimo.

„Nusikaltimas ir bausmė“ pirmadienį, 22.00 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.