Lenkė energetikos viceministrė D.Grybauskaitę išvadino melage

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota energetikos viceministrė Renata Cytacka pakilo į kovą už lenkų teises. Partijos pirmininką Valdemarą Tomaševskį šlovinančius pareiškimus darbo metu rašanti politikė užsipuolė ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, kurią išvadino melage.

Į D.Grybauskaitės daržą lenkai toliau laido akmenis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į D.Grybauskaitės daržą lenkai toliau laido akmenis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 9:57 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:35 AM

Gerus metus Energetikos ministerijoje dirbanti politikė labiau žinoma ne kaip energetikos specialistė, o lenkų teisių aktyvistė. Ji išgarsėjo, kai ant viceministrės namų Šalčininkų rajone žurnalistai aptiko neteisėtai kabančią gatvės lentelę su lenkišku užrašu.

Užsipuolė prezidentę

Portalas lrytas.lt gavo R.Cytackos laišką, kuriuo ji sureagavo į Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) veikla pasipiktinusios lenkų tautybės merginos rašinį.

Rubrikoje „Bendraukime“ publikuotame merginos rašinyje LLRA buvo raginama sustabdyti lenkų ir lietuvių kiršinimą. Į jį atsakiusi R.Cytacka turėjo visa kitą nuomonę ir dar pažėrė kritikos D.Grybauskaitei, kuri Europos Parlamente griežtai atsikirto Lietuvą sumenkinti bandžiusiam LLRA pirmininkui V.Tomaševskiui.

„Palaikau europarlamentaro V.Tomaševskio ir kitų EP narių, kurie išreiškė savo kategorišką protestą dėl Lietuvos tautinių mažumų teisių pažeidimo, veiksmus. Prezidentė nedaug ką turėjo pasakyti, tik įžeidė V.Tomaševskį. EP narys, atstovaujantis Lietuvos lenkų bendruomenei, kitaip pasielgti negalėjo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė viešai suklaidino tarptautinę bendruomenę ir Europos Parlamento narius, sakydama, kad nė vienoje tarptautinės organizacijos ataskaitoje nėra minima, jog Lietuva pažeidžia tautinių mažumų teises. Prezidentė meluoja“, – portalui lrytas.lt atsiųstame laiške teigė R.Cytacka.

Ar nepakenks ministrui?

Ši pilietinė R.Cytackos pozicija gal ir ne užkliūtų, jei ne jos darbovietė ir užimamos pareigos. Energetikos viceministrė yra pavaldi ministrui Jaroslavui Neverovičiui, kurį į šį postą patvirtino prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ar toks viceministrės elgesys nepakenks J.Neverovičiui, kai po prezidento rinkimų bus tvirtinama nauja Vyriausybės sudėtis?

Tokį klausimą penktadienį išgirdusi viceministrė R.Cytacka atsakė paprastai: "Ačiū labai, negaliu kalbėti".

Pati ministerija tvirtina, kad R.Cytackos politinė veikla nėra susijusi su darbu Energetikos ministerijoje.

LLRA, kuri yra valdančiosios koalicijos narė, vadovų pasisakymus ir akibrokštą per Sausio 13-osios minėjimą kai lenkų politikai demonstratyviai paliko Seimo salę, pastaruoju metu griežtai vertino ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas politologas Lauras Bielinis sako, kad aukštas pareigas užimantys valdininkai ir valdžios atstovai turėtų griežtai atskirti savo tiesioginį darbą ir politinę veiklą.

„Jie turėtų elgtis labai atsargiai. Didžioji problema yra, kad politikai to nemoka atskirti. Pavyzdžiui, ir pati Seimo vadovė Loreta Graužinienė, mano galva, kartais iš Seimo tribūnos kalba ne Seimo, o partijos interesų vardu, atstovauja ne Seimą, o partiją“,- sakė politologas. 

Politologas neatmeta galimybės, kad paaštrėjusi lenkų politikų retorika yra susijusi su artėjančiais rinkimais ir LLRA bandymais sutelkti savo elektoratą.  

Pasikabino gatvių lentelę

Energetikos ministerija nurodo, kad R.Cytacka ministerijoje kuruoja atsinaujinančių energijos išteklių, energijos efektyvumo didinimo, energijos gamybos ir Europos Sąjungos paramos panaudojimo energetikos sektoriuje sritis.

Prieš tapdama viceministre R.Cytacka dirbo Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sekretore.

Praėjusiais metais paaiškėjo, kad ji ant savo namų Jašiūnuose, Šalčininkų rajone, yra pasikabinusi gatvės lentelę, parašytą lenkų kalba. Šiuo metu įstatymai tai draudžia, tačiau pati politikė aiškina nieko blogo nepadariusi.

Dėl šios ir kitų lentelių, kurių niekaip nenuima Šalčininkų savivaldybės administracija, jos vadovui Boleslovui Daškevičiui praėjusių metų gale teismas skyrė 43,4 tūkst. litų baudą. Dabar Lenkų sąjunga šiuos pinigus bando surinkti iš žmonių, valdiškų įstaigų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.