Politologas A.Zuoko kandidatavimą sieja su savireklama, L.Balsio – su realiu noru nuveikti darbus

Savaitgalį kandidatų į Prezidentus sąrašą papildžius sostinės merui Artūrui Zuokui ir Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkui, Seimo nariui Linui Balsiui, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas A.Zuoko ketinimus sieja su savireklama, o L. Balsio – su realiomis ambicijomis nuveikti darbus.

Savaitgalį kandidatų į prezidentus sąrašą papildė sostinės meras A.Zuokas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Savaitgalį kandidatų į prezidentus sąrašą papildė sostinės meras A.Zuokas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-20 13:06, atnaujinta 2018-02-17 08:13

Pasak politologo, A.Zuoko apsisprendimas kandidatuoti į šalies vadovo postą nestebina.

„Jo, kaip politiko, populiarumas, manau, su klaustuku. Vis dėl to jam nelabai sekasi tvarkytis Vilniuje. Tai čia, manyčiau, yra bandymas pasididinti tam tikrą populiarumą. Pagalvokite, rinkimų kampanija vyks visoje Lietuvoje, bus nuotraukos, jis dalyvaus laidose. Aišku, jis žinomas kaip Vilniaus meras, bet jį tuomet sužinotų visoje Lietuvoje. Manau, čia yra jo būdas pasididinti populiarumą kaip politikui“, – naujienų agentūrai ELTA sakė V.Dumbliauskas.

Pašnekovas išskyrė A.Zuoko žavesį, kalbėjimą protingai ir patraukliai, tačiau nesiryžo spėlioti, ar A.Zuokas Prezidento posto siekia savo noru, ar jį į tai stumia kokios nors jėgos. V.Dumbliausko teigimu, vieša paslaptis, jog A.Zuokas susijęs su viena verslo grupe (UAB „ICOR group“, kuri anksčiau vadinosi „Rubicon group“. – ELTA), veikiančia Vilniuje. Esą neatmetama, kad tam tikrą interesą gali turėti ir pastaroji – tai esą „akmenys, kabantys ant A.Zuoko kojų“.

„Jis yra jų pasiuntinys politikoje, tai gali būti ir čia, nors A.Zuokas ir šiaip ambicingas žmogus: pakankamai jaunas, turi žavesio, ypač tarp jaunimo populiarus. Manau, kad ir čia gali būti asmeninis pabandymas. A.Zuokui tai puiki proga save pareklamuoti“, – tęsė V.Dumbliauskas.

A.Zuoko šansai laimėti Prezidento rinkimus, anot politikos apžvalgininko, menki, tačiau Prezidento rinkimų kampanija – itin geras savireklamos būdas.

Kalbėdamas apie sostinės mero elektoratą, V.Dumbliauskas išskyrė jaunimą, ypač jaunuosius verslininkus. Esą A.Zuoko, kuris yra jaunas, energingas, šiuolaikinis politikas, argumentuoti žodžiai sugeba pasiekti jaunų žmonių protus.

„To, manau, vis tiek nepakaks, bet reklama puiki. Esmė čia ne procentuose, kiek galėtų surinkti balsų, o dalyvavime. Kaip sakoma, olimpinėse varžybose svarbu ne laimėti, o dalyvauti, tai čia tas dalyvavimas ir yra svarbesnis“, – svarstė MRU docentas.

V.Dumbliauskas priminė dažną A.Zuoko kritiką Prezidentės Dalios Grybauskaitės atžvilgiu bei apskritai tarp šių abiejų politikų įsipliekiančias kibirkštis. Be kita ko, V.Dumbliauskas A.Zuoką per Prezidento rinkimų kampaniją įvardijo vienu iš lyderių televizijos debatuose – esą iškalbos prasme A.Zuokas pralenks tokius kandidatus kaip socialdemokratų keliamą kandidatą Zigmantą Balčytį, „darbiečių“ – Artūrą Paulauską ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą Bronį Ropę.

Sostinės meras teigė norįs, kad „visoje Lietuvoje būtų taip, kaip Vilniuje“, kuriame gyvenimą geru laiko 93 proc. miesto gyventojų.

„Aš esu už tai, kad konkurencija būtų didesnė, kad rinkimai nebūtų formalūs, o žmonės turėtų galimybę rinktis iš skirtingų idėjų, požiūrių ir skirtingų asmenybių, kurios turi skirtingą gyvenimo patirtį. Todėl pasitarus su visuomenės atstovais, skirtingomis bendruomenėmis, organizacijomis, kolegomis ir šeima, apsisprendžiau šiuose rinkimuose dalyvauti, kandidatuoti ir siekti rinkėjų pasitikėjimo“, – kalbėjo A.Zuokas, kuris sakė save kelsiąs kaip nepriklausomas kandidatas.

Savaitgalį vykusiame posėdyje Lietuvos žaliųjų partijos taryba priėmė sprendimą dalyvauti artėjančiuose Prezidento bei Europos Parlamento rinkimuose. Pritarta partijos pirmininko, Seimo nario Lino Balsio išsikėlimui kandidatu Prezidento rinkimuose.

„Tai buvo netikėta. Jis tikrai profesionalus žurnalistas, daug metų dirbo LRT, paskui pakliuvo į politiką D.Grybauskaitės dėka kaip jos patarėjas ir po to sugebėjo Vilniuje, vienmandatėje apygardoje, laimėti Seimo rinkimus. Tai verta pagarbos. Manau, kad jam Seime pakaks veiklos“, – sakė politologas.

L.Balsys, anot pašnekovo, taip pat turi žavesio. To pavyzdys – laimėjimas Vilniaus Karoliniškių rinkimų apygardoje. L.Balsys turės žavesio įtikinti ir Lietuvos gyventojus, juo labiau kad jo kritika D.Grybauskaitės atžvilgiu argumentuota, L.Balsys gerai žino politikos virtuvę, Prezidentės komandą ir jos klaidas, prognozavo V.Dumbliauskas.

„Jis turėtų būti šiek tiek kitoks kandidatas negu A.Zuokas. A.Zuokas, įtariame, galbūt nori pasikelti reitingus, o L.Balsys galbūt iš tikrųjų nori kažką nuveikti. Kai išėjo iš Prezidentūros, juk galėjo grįžti į žurnalistiką, bet nuėjo į politiką. Tai, matyt, nuoseklus žingsnis, žmogus kažką gyvenime nori nuveikti ir save mato naudingesnį politinėje sferoje, negu žiniasklaidoje“, – spėjo politologas ir teigė manąs, kad L. Balsio šansai šiek tiek didesni nei A Zuoko.

Tiesa, politologas priminė, jog L. Balsiui primetama, kad jis dėl savo žaliosios veiklos siejamas su Rusijos įtakos agentu, tačiau šie argumentai rimtai neskamba.

A.Zuokas patenka tarp nepalankiausiai vertinamų visuomenės veikėjų. Praėjusių metų pabaigoje sostinės merą politinės partijos „Sąjunga TAIP“ vadovą A.Zuoką nepalankiai vertino 59 proc. respondentų. L.Balsys į visuomenės nuomonių apklausas nepatenka.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 11-ąją.

V.Dumbliauskas prognozavo, kad Prezidento rinkimų kampanija pasižymės pretendentų gausa.

„Jau dabar matome, kad yra pakankamai kandidatų, gal dar kokių keistuolių atsiras... Kažkada Vytautas Šerėnas humoro forma buvo išsikėlęs, aktorius Remigijus Vilkaitis. Bet, kaip sakoma, tokie dalykai rinkimams netrukdo, žmonės pasišypso, tai – kaip tam tikra razina bandelėje“, – juokavo jis ir vylėsi, kad galbūt atsiras „vertybiškai angažuotų“ kandidatų.

Nors D.Grybauskaitė dar nepranešė apie savo apsisprendimą siekti ar nesiekti antrosios Prezidento kadencijos, jos elgesys rodo, kad dalyvaus Prezidento rinkimuos, manė V.Dumbliauskas.

ELTA primena, kad, be A.Zuoko ir L.Balsio, apie norą dalyvauti Prezidento rinkimuose pareiškė socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis, Darbo partijos keliamas A.Paulauskas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas B.Ropė. Liberalai rinkimuose žada remti Prezidentę D.Grybauskaitę, jeigu ji sieks antros kadencijos.

Savaitgalį į Tarybos posėdį susirinksiantys konservatoriai taip pat apsispręs, ką kels ar parems šalies vadovo rinkimuose.

Pagal įvairias visuomenės nuomonės apklausas, Prezidento rinkimuose daugiausia simpatijų sulauktų, jeigu nuspręstų juose dalyvauti, Prezidentė D.Grybauskaitė, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas ir europarlamentras Z.Balčytis. Tačiau D.Grybauskaitė, sulaukusi 45 proc. rinkėjų simpatijų, šalies vadovo rinkimus, priešingai nei 2009 m., laimėtų ne iš karto, tam prireiktų antrojo turo.

Pagal Konstituciją, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant ir dalyvaujant ne mažiau kaip pusei visų rinkėjų, gavo daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip 1/3 visų rinkėjų balsų.

Jeigu pirmajame balsavimo rate nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių rengiamas pakartotinis balsavimas dėl dviejų kandidatų, gavusių daugiausia balsų. Išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.

Jeigu pirmajame rate dalyvavo ne daugiau kaip du kandidatai ir nė vienas negavo reikiamo balsų skaičiaus, rengiami pakartotiniai rinkimai.

2009 m. D.Grybauskaitė tapo Prezidente iškart po pirmojo rinkimų turo, surinkusi 69,1 proc. rinkėjų balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.