Nužudytą dembaviškę pagerbusiems panevėžiečiams - bauda

Panevėžietės Ritos Jusienės piniginė netrukus palengvės 500 litų. Tokio dydžio administracine bauda šią moterį praėjusį rudenį nubaudė Panevėžio miesto apylinkės teismas už Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo pažeidimą. Šį nutarimą paliko galioti ir aukštesnės instancijos teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-01-21 19:36, atnaujinta 2018-02-17 06:37

R.Jusienė ir dar keli panevėžiečiai rugsėjo pabaigoje prie Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato susirinko į tylią akciją, spontaniškai visoje Lietuvoje organizuotą praėjus vos kelioms dienoms po visuomenę sukrėtusio nusikaltimo, kai miške netoli Panevėžio automobilyje buvo sudeginta septyniolikametė dembaviškė.

Akcija – po šalį sukrėtusio nusikaltimo

Tyli akcija, kai žmonės su žvakutėmis rinkosi prie vietos policijos komisariatų, visoje Lietuvoje vyko pernai, rugsėjo 24-osios dienos vidurdienį. Buvo praėjusios vos trys dienos po kraupaus nusikaltimo, įvykdyto Panevėžio rajone.

Rugsėjo 21-osios paryčiais nusikaltėliai Panevėžyje, Aukštaičių gatvėje įsisodino į automobilį 17-metę iš Dembavos kaimo, ją išžagino, o vėliau, uždarę į automobilio bagažinę, sudegino. Nors vežiojama automobilio bagažinėje paauglė sugebėjo kelis kartus prisiskambinti Bendruoju pagalbos telefonu, jos buvimo vietos nustatyti nepavyko, policijos organizuotos pagrobėjų automobilio paieškos buvo bergždžios.

Sudegęs automobilis ir jo bagažinėje suanglėjęs dembaviškės kūnas buvo rastas tik po to, kai atsitiktiniai praeiviai pranešė apie rūkstantį automobilį miškelyje netoli Keravos kaimo.

Susirinko spontaniškai

„Pati turiu du panašaus amžiaus vaikus, tai priėmiau šią tragediją labai asmeniškai“, – sakė lrytas.lt panevėžietė R.Jusienė. Todėl išgirdusi, kad visoje Lietuvoje rugsėjo 24-ąją prie policijos komisariatų žmonės kviečiami į „tyliąją akciją“, moteris nusprendė joje dalyvauti.

Prie Tulpių gatvėje įsikūrusio Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato tądien prieš vidurdienį susirinko 8 žmonės. R.Jusienė atsinešė Trispalvę su gedulo kaspinu, žmonės uždegė atsineštas žvakutes. Jie sustojo priešais policijos komisariato langus, kitoje gatvės pusėje.

Pasak R.Jusienės ir šioje akcijoje dalyvavusių Stasio Skricko, Loretos Vileišytės, labai greitai prie jų atėjo Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas, Panevėžio miesto policijos Viešosios policijos biuro viršininkas Vytautas Vinslovas ir dar keli pareigūnai. Kai kurie uniformuoti pareigūnai akcijos dalyvius filmavo, fotografavo.

Teismas skyrė baudą

„Gražiai su pareigūnais pasikalbėjome. Jie paklausė, kas šios akcijos organizatorius. Pasakiau, kad vėliava – mano, tai gal aš. Tuomet užsirašė mano asmens duomenis“, – sakė R.Jusienė.

O po kelių dienų ji gavo kvietimą atvykti į policiją dėl padaryto administracinio teisės pažeidimo.

Nuvykusiai į policijos komisariatą R.Jusienei buvo surašytas ATPK protokolas dėl LR susirinkimų įstatymo pažeidimo – moteris nei raštu, nei žodžiu nebuvo pranešusi Panevėžio miesto savivaldybei apie organizuojamą susibūrimą prie Panevėžio apskrities VPK.

Spalio 25 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėja Rita Bilevičienė, išnagrinėjusi šią administracinę bylą, R.Jusienei skyrė 500 litų baudą. Teisėja, priimdama nutarimą, konstatavo, kad susirinkime dalyvavo mažiau nei 15 žmonių, todėl raštiškas savivaldybės leidimas rengti šį susirinkimą nebuvo reikalingas, minimalus 25 metrų atstumas iki pagrindinio įėjimo į Panevėžio apskrities VPK pastatą buvo išlaikytas.

Tačiau organizatorė R.Jusienė neinformavo savivaldybės administracijos direktoriaus apie būsimą susirinkimą nei raštu, nei žodžiu, taip pažeisdama Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo 6 str. 1 dalį. Įspėjimas už tai nenumatytas, R.Jusienei teismas skyrė minimalią – 500 litų – baudą. Maksimali numatoma bauda – 2 tūkst. litų.

Pirmos instancijos teismo nutarimą galioti paliko ir Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs R.Jusienės apeliacinį skundą. Pastaroji nutartis galutinė ir neskundžiama. Todėl moteriai teks per 40 dienų sumokėti paskirtą baudą. Niekur nedirbančiai, visuomenininke prisistatančiai R.Jusienei tai didelė suma.

Susirinko ne kaltinti policijos

„Iš vienos pusės skatinama piliečių iniciatyva, o dabar mes už tai nukentėjome“, – stebisi R.Jusienė, nesijaučianti padariusi ką nors blogo. „Ėjau tyliai pabūti prie angelų sargų. Nepriekaištauti jiems, nors policija ir nerado tos mergaitės. O štai kaip gavosi“, – stebisi panevėžietė.

„Policija savo pareigą suprato kaip pareigą čiupti savo piliečius ir papurtyti“, – pareigūnų elgesiu nusivylusi R.Jusienė. Jai keista, kad policijos surašytame ATPK protokole pabrėžiama, kad susirinkusieji buvo „tvarkingai apsirengę“. „O tai kas būtų buvę, jei būtume netvarkingai apsirengę – ir už tai būtų nubaudę?“, – nesupranta moteris.

„Atrodo, kad policija padarė visus darbus, visi nusikaltėliai sugaudyti ir jai nebėra rimtesnių darbų, kaip bausti tokius nesusipratusius piliečius kaip mes“, – stebėjosi „tyliojoje akcijoje“ dalyvavęs Panevėžio rajono gyventojas S.Skrickas.

„Mes, savo širdies vedami, norėjome tyliai pastovėti, bet iš musės padarė dramblį“, – sakė vyriškis. Jo žiniomis, nors tokios „tyliosios akcijos“ tądien buvo organizuojamos visoje Lietuvoje, niekur daugiau akcijos dalyviai nebuvo nubausti, išskyrus Panevėžį.

Kalta, nes nepranešė savivaldybei

„Nežinau, kaip buvo kituose miestuose, tačiau Panevėžyje šio piketo dalyviai pažeidė Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymą, todėl organizatorei ir buvo surašytas ATPK protokolas“, – lrytas.lt sakė Panevėžio miesto Viešosios policijos biuro viršininkas V.Vinslovas, pats rugsėjo 24-ąją nuėjęs prie piketuotojų.

Jo teigimu, jei pikete dalyvauja mažiau nei 15 žmonių, savivaldybės leidimo jam rengti nereikia, tačiau įstatymas reikalauja savivaldybei pranešti apie susirinkimą raštu arba žodžiu. Šį kartą tai nebuvo padaryta. „Galėjo ir prieš 15 minučių iki piketo paskambinti į savivaldybę ir informuoti“, – sakė V.Vinslovas.

„Įstatymas yra lygus visiems, jokių išimčių mes negalime daryti“, – sakė miesto Viešosios policijos biuro viršininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.