Poledinės žūklės mėgėjai kelia siaubą laivų kapitonams

Stingdantis šaltis prie vandens telkinių jau sutraukė būrius poledinės žūklės mėgėjų. Ilgai laukę tikrosios žiemos, žvejai ant ledo lipa nepaisydami perspėjimų, kad šis vietomis dar nėra pakankamai tvirtas.

Žvejai nesibaimina merkti meškeres ir ant netvirto ledo visai šalia uosto laivybos kanalo.<br>V.Gedvilo nuotr.
Žvejai nesibaimina merkti meškeres ir ant netvirto ledo visai šalia uosto laivybos kanalo.<br>V.Gedvilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 21, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:59 AM

Bebaimiai žvejai varo į neviltį Klaipėdos uosto priežiūros tarnybas. Nors uosto akvatorijoje žvejoti nėra draudžiama, žūklautojai įsidrąsina meškeres merkti vos už kelių metrų nuo laivybos kanalo, kur keliskart per dieną praplaukia milžiniški krovininiai laivai. Nuo gyvybei pavojingų žingsnių žvejų nesulaiko ir kasdien uoste ledus laužantys vilkikai.

Šią savaitę stipriau paspaudus šaltukui, ant ledo traukia nuo ankstyvo ryto. Gausiausi jų būriai renkasi pietinėje uosto dalyje, Malkų įlankoje. Ant kranto palikę automobilius, vyrai drąsiai žingsniuoja tolyn nuo kranto ir išsirikiavę kas kelis metrus gręžia eketes.

„Čia gaudome jau 50 metų, žinome, kaip lipti, mums nieko blogo nenutiks“, - paklausti, ar nebijo įlūžti, atšauna žvejai.

Lipa net ant lyčių

Visai šalia laivybos kanalo įsitaisę žvejai kelia siaubą didžiųjų konteinervežių kapitonams. Šie priversti stebėti, kaip praplaukiant laivui, žmonės stovi vos už 5-10 metrų.

Uosto kapitono pavaduotojas Arvydas Narmontas teigė, jog uosto priežiūros tarnybos, pasitelkdamos į pagalbą vilkikus, paryčiais pralaužia Malkų įlanką kaustantį ledą, atlaisvindami kelią laivams, o tuo pačiu siekdami atgrasyti poledinės žūklės mėgėjus. Tačiau tai padeda trumpam – ledui vėl pradėjus stingti, žvejai įsitaiso ant ledo lyčių.

„Tie žmonės ne tik rizikuoja savo gyvybe, bet ir trukdo laivybai uoste. Gal jie nusižudyti nori? Kasmet stengiamės juos iš ten išprašyti, bet jie nepasiduoda. Mums išėjus, už pusvalandžio vėl susirenka. Negi keli pagauti ešeriai verti tokios rizikos?“, - žvejų elgesiu stebėjosi A.Narmontas.

Situaciją uoste kasdien stebintis pareigūnas teigė, jog šią žiemą žūklautojų Malkų įlankoje kiek mažiau nei ankstesniais metais. Jis spėjo, jog gal taip yra dėl to, kad kol kas nepasirodė stintos. Kai šios žuvys ims gausiai plaukti į Kuršių marias, žvejų gali gerokai padaugėti.

Planuoja reidus

Siekdami išvengti skaudžių nelaimių, Uosto policijos pareigūnai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistais šią savaitę suplanavo rengti prevencinius reidus, kurių metu perspės žvejus apie pavojų ir galiojančias taisykles, kurių būtina laikytis.

„Priklausomybė nuo žūklės poreikių yra didžiulė. Bet mūsų pareiga – dėti visas pastangas, kad būtų laikomasi reikalavimų. Kiekvienas lipantis ant ledo mato sinoptikų pranešimus apie ledo storį, gauna informacijos apie tai, kaip apsisaugoti, tačiau savo gyvybės vis tiek nesaugo“, - apgailestavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. Jos teigimu, reidai prie vandens telkinių bus organizuojami visą žiemą ir ankstyvą pavasarį.

Savivaldybės tarybos patvirtintos taisyklės draudžia lipti, vaikščioti, čiuožinėti ant ledo, kai jo storis mažesnis kaip 7 cm, gręžti daug ekečių arti viena kitos ir būriuotis vienoje vietoje, kai ledas plonesnis kaip 30 cm.

Šiuo metu ledo storis pietinėje uosto dalyje siekia 10-15 cm. Kuo arčiau laivybos kanalo tuo jis trapesnis.

Pažeidusiems šias taisykles gresia piniginė bauda nuo 50 iki 100 litų.

2013 metais Jūrų gelbėjimo koordinacinis centras surengė 5 gelbėjimo operacijas, kurių metu buvo išgelbėti 21 skęstantys arba ant ledo lyčių tolyn į marias nuplukdyti žvejai. Visų jų gyvybes pavyko išsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.